Проектът на закон за поземлените отношения и опазването на земеделските земи, подготвен от МЗХГ, видимо е получил десетки становища и много на брой предложения на портала за обществени консултации на Министерски съвет от фермери и организации.

Сред тях има и неласкави отзиви и коментари за твърде обемния проект, касаещи най-различни казуси.

Набляга се, че с него не се решава проблемът с подялбата на имоти и поземлени отношения като раздробяването на земята и много други.

Според Национално ловно – рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" в законопроекта не са засегнати поземлени отношения и като размера на собствеността и ползването и ограничаване размера на ползваната земя (чрез наем или аренда) от едно лице, въпреки, че официалните статистически данни показват, че концентрацията на земеделска земя като ползване в България е взела застрашителни размери - 85,32% от използваната земеделска земя се стопанисва от 3,62% от земеделските производители.

Съюзът не одобрява реда и процедурата за предоставяне на "белите петна" и казва, че административното разполагане със земята на собствениците, без за това да е дадено изрично съгласие от собственика е противоконституционно.

Той прави предложения и за текстовете, уреждащи полските пътища, употребата на пестициди, минерални, листоподхранващи и микроторове, както и на биологично активни вещества, както и за изгарянето на стърнищата и други растителни остатъци.

Сдружението на българските производители на биопродукти дава редица предложения и набляга на липсващи норми и неразбираеми текстове, които правят проекта на закона трудно четим.

От името на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) подробно и мотивирано е обяснено, че в обхвата на бъдещия закон трябва да попаднат още много действащи закони и свързаната с тях подзаконова нормативна уредба, която липсва. Предлага се да има текстове за отстраняване на разпокъсаността, за комплексното устройство на земеделските територии, за това как държавата ще стимулира пазара на земя.

БАСЗЗ настоява да се обърне внимание на прилагането на защитни механизми за собствениците на имоти, предоставили ги на арендатори, както и да бъдат преуредени правилата за принудителното отчуждаване на земеделска земя.

БАСЗЗ предлага да се заложи в проекта детайлна и ясна уредбна на отношенията, свързани с отдаването на земеделските земи под наем и аренда, правила и насърчителни мерки за разработването на пустеещите земи, работещи правила за защита правата на собствениците в случаите на неправомерно ползване на земеделските земи, да се сведе до минимум административната тежест при обслужването на собствениците и ползвателите на земеделските земи.