Бум от коментари предизвика проектозаконът за поземлените отношения

05 октомври 2018
Агробизнес
17478
 

Проектът на закон за поземлените отношения и опазването на земеделските земи, подготвен от МЗХГ, видимо е получил десетки становища и много на брой предложения на портала за обществени консултации на Министерски съвет от фермери и организации.

Сред тях има и неласкави отзиви и коментари за твърде обемния проект, касаещи най-различни казуси.

Набляга се, че с него не се решава проблемът с подялбата на имоти и поземлени отношения като раздробяването на земята и много други.

Според Национално ловно – рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" в законопроекта не са засегнати поземлени отношения и като размера на собствеността и ползването и ограничаване размера на ползваната земя (чрез наем или аренда) от едно лице, въпреки, че официалните статистически данни показват, че концентрацията на земеделска земя като ползване в България е взела застрашителни размери - 85,32% от използваната земеделска земя се стопанисва от 3,62% от земеделските производители.

Съюзът не одобрява реда и процедурата за предоставяне на "белите петна" и казва, че административното разполагане със земята на собствениците, без за това да е дадено изрично съгласие от собственика е противоконституционно.

Той прави предложения и за текстовете, уреждащи полските пътища, употребата на пестициди, минерални, листоподхранващи и микроторове, както и на биологично активни вещества, както и за изгарянето на стърнищата и други растителни остатъци.

Сдружението на българските производители на биопродукти дава редица предложения и набляга на липсващи норми и неразбираеми текстове, които правят проекта на закона трудно четим.

От името на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) подробно и мотивирано е обяснено, че в обхвата на бъдещия закон трябва да попаднат още много действащи закони и свързаната с тях подзаконова нормативна уредба, която липсва. Предлага се да има текстове за отстраняване на разпокъсаността, за комплексното устройство на земеделските територии, за това как държавата ще стимулира пазара на земя.

БАСЗЗ настоява да се обърне внимание на прилагането на защитни механизми за собствениците на имоти, предоставили ги на арендатори, както и да бъдат преуредени правилата за принудителното отчуждаване на земеделска земя.

БАСЗЗ предлага да се заложи в проекта детайлна и ясна уредбна на отношенията, свързани с отдаването на земеделските земи под наем и аренда, правила и насърчителни мерки за разработването на пустеещите земи, работещи правила за защита правата на собствениците в случаите на неправомерно ползване на земеделските земи, да се сведе до минимум административната тежест при обслужването на собствениците и ползвателите на земеделските земи.

Още от Агробизнес
0

Отглеждането им носи висока възвращаемост и е от най-атрактивните земеделски бизнеси Николай Вълканов “ИнтелиАгро” Бизнесът с боровинки е донесъл над 2.4 млрд.

0

Ще обсъждат и злоупотребите със субсидии в сектора Срещата им е в понеделник - 18 февурари, където ще участват и представители на БАБХ, както и на ИАСАС - Изпълнителна агенция по сортоизпитване,

0

Руското земеделско министерство току-що потвърди оценката си за производството на зърно за 2019 г. на 118 млн. тона, което е по-високо от миналата година.

0

Вчера цените на чикагската пшеница спаднаха. Така майският договор през 2019 г. се върна на най-ниското си ниво от края на декември. Това низходящо движение е важно,

0

Въпреки факта, че темповете на експортните продажби се ускоряват,както показват резултатите от последните търгове, вчера се наблюдаваше рязък спад на цените на пшеницата в Европа както на фючърсите,

Последни новини
0

Утре ще е предимно слънчево, на места, главно в Северна България и по Черноморието с временни увеличения на облачността. В сутрешните часове на места там и видимостта ще е намалена.

0

Продукти: 2 яйца, 300 мл прясно мляко, 50 г кашкавал, 100 мл вода, 150 г брашно, 2 суп. лъж. растително масло, сол на вкус, За пълнежа: 200 г пилешко филе, 1 глава лук, 1 морков, 2 суп. лъж.

0

Снимките играят важна роля за това как агропродуктите достигат до потребителите. Екип от учени от университетите в Болцано и Гьотинген проучва как хората възприемат и оценяват снимките на прасета при

0

При дефицит на калций в кръвта се нарушава отделянето на лохии от матката на кравата и рискът от развитие на метрит нараства от 2-12 пъти, напомнят ветеринарни специалисти.

0

Общо 1900 кандидати са заявили желание за подпомагане по време на двата приема по Национална програма по пчеларство за финансовата 2019 г., съобщиха от Държавен фонд земеделие.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:

Въпрос изпратен от читател:

Здравейте. Как се създава колонно дръвче?

Отговор:Колонният тип се характеризира с това, че овощното дърво не нараства много, тъй като почти не образува корона. То наподобява палмета, но е много по-компактно и по-слабо разклонено. Ориентировъчно...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лекари във Варна са арестувани заради злоупотреби при издаване на фалшиви ТЕЛК решения, с които са ощетили държавния бюджет, научи "24 часа" от източници от полицията в морската столица. Разследването срещу медиците е по подозрения, че са прибирали подкупи, за да издават фалшиво ТЕЛК решение за инвалидни пенсии.

Националният проект “Образцова община”, който “24 часа” започна, сравнява 265-те български общини. Оценките са с няколко компонента. Единият от тях е гласуването на гражданите, което вече се случва на специалния сайт, който създадохме - bgobshtina.bg. Ако харесвате определен град и смятате, че си заслужава да бъде подкрепен за качество на живот,

Андрей Жеков прекратява официално състезателната си кариера и започва работа като треньор в „Левски София”. Най-успешният български разпределител през последните близо 15 г. ще бъде помощник на дългогодишния си съотборник в „Левски”, „Пиаченца” и националния тим Владимир Николов. Жеков ще помага и за развитието на разпределителите в школата на