Бум от коментари предизвика проектозаконът за поземлените отношения

05 октомври 2018
Агробизнес
0
15750
 

Проектът на закон за поземлените отношения и опазването на земеделските земи, подготвен от МЗХГ, видимо е получил десетки становища и много на брой предложения на портала за обществени консултации на Министерски съвет от фермери и организации.

Сред тях има и неласкави отзиви и коментари за твърде обемния проект, касаещи най-различни казуси.

Набляга се, че с него не се решава проблемът с подялбата на имоти и поземлени отношения като раздробяването на земята и много други.

Според Национално ловно – рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" в законопроекта не са засегнати поземлени отношения и като размера на собствеността и ползването и ограничаване размера на ползваната земя (чрез наем или аренда) от едно лице, въпреки, че официалните статистически данни показват, че концентрацията на земеделска земя като ползване в България е взела застрашителни размери - 85,32% от използваната земеделска земя се стопанисва от 3,62% от земеделските производители.

Съюзът не одобрява реда и процедурата за предоставяне на "белите петна" и казва, че административното разполагане със земята на собствениците, без за това да е дадено изрично съгласие от собственика е противоконституционно.

Той прави предложения и за текстовете, уреждащи полските пътища, употребата на пестициди, минерални, листоподхранващи и микроторове, както и на биологично активни вещества, както и за изгарянето на стърнищата и други растителни остатъци.

Сдружението на българските производители на биопродукти дава редица предложения и набляга на липсващи норми и неразбираеми текстове, които правят проекта на закона трудно четим.

От името на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) подробно и мотивирано е обяснено, че в обхвата на бъдещия закон трябва да попаднат още много действащи закони и свързаната с тях подзаконова нормативна уредба, която липсва. Предлага се да има текстове за отстраняване на разпокъсаността, за комплексното устройство на земеделските територии, за това как държавата ще стимулира пазара на земя.

БАСЗЗ настоява да се обърне внимание на прилагането на защитни механизми за собствениците на имоти, предоставили ги на арендатори, както и да бъдат преуредени правилата за принудителното отчуждаване на земеделска земя.

БАСЗЗ предлага да се заложи в проекта детайлна и ясна уредбна на отношенията, свързани с отдаването на земеделските земи под наем и аренда, правила и насърчителни мерки за разработването на пустеещите земи, работещи правила за защита правата на собствениците в случаите на неправомерно ползване на земеделските земи, да се сведе до минимум административната тежест при обслужването на собствениците и ползвателите на земеделските земи.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
891
0

Това предлагат евродепутатите от земеделската комисия към ЕП, за да не бъде залят пазара след Брекзит Ако ЕС остане без регламент по въпроса за квотите,

945
0

Въпреки факта, че производството на пшеница през тази година е по-ниско в сравнение с 2017 г. - 7.94 млн. тона (срещу 9.10 млн. т) в Румъния и 5.40 млн. т (срещу 6.27 млн.

729
0

Котировките на зърното в Чикаго продължават да се покачват след публикуването на доклада на USDA. Операторите направиха преждевременна прогноза за увеличаване добивите на царевица,

756
0

В петък котировките на зърното отново леко се увеличиха след публикуването на доклада на USDA. Това се случи както при пшеницата, така и при царевицата.

1035
0

Властите обещават на инвеститорите всички видове преференции и помощ при излизането на експортните пазари Правителството на Виетнам и виетнамската група Nafoods подписаха меморандум за съвместното

Още от Фермер
90
0

Много атракции и новости ще предложат есенните изложби в Международен панаир Пловдив, които стартират на 17 октомври. Любителите на градинарството, филателията и колекционерството, кинологията,

1431
0

Грешките, които се допускат най-често Варенето в домашен казан представлява и опасност за тези, които не познават процеса. Докато във винпромите има казани за непрекъсната дестилация,

351
0

Поникването на рапицата е един от най-критичните моменти в отглеждането на маслодайната култура. През тази есен в някои райони на страната много от земеделските производители основателно отложиха

477
0

Бръмбарът зимува в почвата и снася яйцата си на 12 см в почвата, напомнят на пчеларите от to-bee.blogspot.com. Новите бръмбари се излюпват през август, но остават в почват до следващата година.

4392
0

Макар много домашни производители на алкохол да се заблуждават, че държат сместа си от грозде на топло, защото това наистина е факт денем,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов изрази съгласие с призива на президента да се пази "радиомълчание", докато тече конкурсът за придобиване на нов изтребител за българската бойна авиация, предаде БНР. "Не е логично да се говори за който и да е от четирите самолета в момента. Това би могло да се изтълкува в следващия момент,

Журналисти така изкривиха фактите и очерниха България за убийството на Виктория Маринова в Русе, та стигна чак до ООН в лицето на генералният й секретар Антониу Гутериш. Това каза пред журналисти в Правец зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов. "Нашето общество има нужда да разграничава фейковете от обективната журналистика.

Европейската комисия почете днес с едноминутно мълчание паметта на журналистите Дафне Каруана Галиция (Малта) и Ян Куциак (Словакия), загинали в последната година заради своите разследвания по съмнения за корупция. Тази сутрин комисията разпространи изявление по повод годишнината от смъртта на Галиция.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа