Бум от коментари предизвика проектозаконът за поземлените отношения

05 октомври 2018
Агробизнес
0
16830
 

Проектът на закон за поземлените отношения и опазването на земеделските земи, подготвен от МЗХГ, видимо е получил десетки становища и много на брой предложения на портала за обществени консултации на Министерски съвет от фермери и организации.

Сред тях има и неласкави отзиви и коментари за твърде обемния проект, касаещи най-различни казуси.

Набляга се, че с него не се решава проблемът с подялбата на имоти и поземлени отношения като раздробяването на земята и много други.

Според Национално ловно – рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" в законопроекта не са засегнати поземлени отношения и като размера на собствеността и ползването и ограничаване размера на ползваната земя (чрез наем или аренда) от едно лице, въпреки, че официалните статистически данни показват, че концентрацията на земеделска земя като ползване в България е взела застрашителни размери - 85,32% от използваната земеделска земя се стопанисва от 3,62% от земеделските производители.

Съюзът не одобрява реда и процедурата за предоставяне на "белите петна" и казва, че административното разполагане със земята на собствениците, без за това да е дадено изрично съгласие от собственика е противоконституционно.

Той прави предложения и за текстовете, уреждащи полските пътища, употребата на пестициди, минерални, листоподхранващи и микроторове, както и на биологично активни вещества, както и за изгарянето на стърнищата и други растителни остатъци.

Сдружението на българските производители на биопродукти дава редица предложения и набляга на липсващи норми и неразбираеми текстове, които правят проекта на закона трудно четим.

От името на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) подробно и мотивирано е обяснено, че в обхвата на бъдещия закон трябва да попаднат още много действащи закони и свързаната с тях подзаконова нормативна уредба, която липсва. Предлага се да има текстове за отстраняване на разпокъсаността, за комплексното устройство на земеделските територии, за това как държавата ще стимулира пазара на земя.

БАСЗЗ настоява да се обърне внимание на прилагането на защитни механизми за собствениците на имоти, предоставили ги на арендатори, както и да бъдат преуредени правилата за принудителното отчуждаване на земеделска земя.

БАСЗЗ предлага да се заложи в проекта детайлна и ясна уредбна на отношенията, свързани с отдаването на земеделските земи под наем и аренда, правила и насърчителни мерки за разработването на пустеещите земи, работещи правила за защита правата на собствениците в случаите на неправомерно ползване на земеделските земи, да се сведе до минимум административната тежест при обслужването на собствениците и ползвателите на земеделските земи.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
2448
0

За това предупреди MARS към ЕС - службата по мониторинг на земеделските култури Нейните експерти са отбелязали този риск като евентуално предстоящ за посевите в Европа, информира зерно онлайн.

2907
0

Нарастващите зърнени цени в края на годината в Русия и Аржентина подкрепят и тези в Европа. Пшеницата вчера на Euronext се търгуваше на около 208 евро / тон за доставки през март.

5058
0

Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) публикува за обществено обсъждане допълнения по искане на депутатите от октомври т. г. проект на Закон за собствеността поземлените отношения и

1971
0

В края на изминалата седмица зърнените пазари се консолидираха на нивата на растеж, при които пшеницата прехвърли някои точки в класациите. Ценовата стабилност в Черноморския регион обхваща всички

2529
0

показва средносрочната прогноза на ЕК за европейския агропазар от 2018 до 2030 г. Производството на зърно в ЕС ще се увеличи до 325 млн. тона до 2030 г. (в сравнение с 284 млн. тона през 2018 г.

Още от Фермер
1935
0

Изненадващото отлагане дава рамо на стопаните увеличи стадата Държавен фонд "Земеделие" днес уведоми животновъдите, че срокът за подаване на заявления за плащане по мярка 14 за хуманно отношение към

5265
0

Площите със сорго в Европа се увеличават всяка година. Културата става все по-популярна сред фермерите, тъй като намира различни производствени приложения – използва се за зърно, силаж, биомаса,

9972
0

Това най-често се случва при много студено време, и то за продължителен период. Но никога студът не е единствената причина. Най-честата грешка е, че  над рамките не са предвидени проходи за

12087
0

Борбата с болестта е най-важна сега, кога обаче има начин за оправяне, и кога не Стопаните, които искат да опазят домашното си вино здраво и качествено, трябва да внимават за опасностите от вкисване.

1494
0

Прокуратурата в Никопол разследва случай с намерен мъртъв елен, образувано е досъдебно производство. Това съобщи за БТА говорителят на Окръжната прокуратура в Плевен Нанка Рачева.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Коледа вече чука на врата и сега е момента да изберете за близките си оригинален, полезен, красив и ценен подарък. Ако вече сте им подарявали почти всичко, защо тази година не им подарите книга. Този подарък би зарадвал всеки, дори и онези, които нямат много време за четене. От една страна книгата винаги означава „свободно време за себе си” и

За раждането помагат трима от пътниците, които бил лекари. Температурата обаче била много ниска и бебето посинявало Когато порасне, ако Николай реши да стане пилот, от авиокомпанията ще му съдействат Низ от щастливи случайности съпътства българчето, което се роди в самолет на “Луфтханза”. Това стана по време на презокеански полет от Колумбия до

Бившият кмет трябвало да стои в апартамент в Студентски град, хващат го в ресторант в “Драгалевци” Трима доктори се разследват от прокуратурата по подозрение, че са заблудили съда за здравословното състояние на Ценко Чоков. Бившият кмет на Галиче бе освободен под домашен арест в края на септември заради куп болести. От май идва в съда на носилка.

Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
youtube video
Към галерията с видеа