Приключват гроздоберът и прибирането на късните сортове плодове

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

През повечето дни от първото десетдневие на октомври агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво и хладно за сезона време.

Прогнозираните валежи в началото на месеца ще подобрят състоянието на почвата в горните слоеве и условията за предсеитбените обработки на площи, предвидени за засяване със зимна рапица, ечемик и пшеница.

Задълбочилото се засушаване в края на лятото възпрепятства сезонните почвообработки. Това е причината в част от полските райони на страната да бъдат пропуснати агротехническите срокове при сеитбата на рапицата.

През първото десетдневие на октомври е агротехническият срок за сеитба на пшеница за Северна България, от 15 до 25 октомври - за Южна България, а през третото десетдневие - за районите по Черноморското крайбрежие.

През второто десетдневие се прогнозира подобрение и нормализиране на топлинните условия. Очакваните валежи в началото и в края на десетдневието ще осигурят влага за нормалното протичане на началните фази от вегетацията на засетите посеви със зимна рапица, ечемик и пшеница.

През третото десетдневие прогнозираните температури около и над нормата за периода, ще ускорят развитието на засетите есенни посеви.

В края на октомври при пшеницата и ечемика, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават различни фази. При засетите в средата на октомври посеви ще преобладава поникване. Фаза трети лист ще протича при посевите, засети в началото на месеца. До края на октомври най-рано засетите, през третото десетдневие на септември, зимни житни ще встъпят в начало на братене.

В края на месеца при зимната рапица ще се наблюдава листообразуване и начало на образуване на розетка, главно при посевите засети в агротехническия срок.

През октомври есенните посеви трябва да се обследват за наличие и плътност на обикновената полевка. При плътност на вредителя над прага на икономическа вредност (2 броя активни колонии на декар) е наложителна борба с разрешените за целта родентициди (Фостоксин пелети ) - отровни примамки, които се поставят във входовете на колониите.

През повечето дни от второто и началото на третото десетдневие на октомври условията ще бъдат подходящи за приключване на гроздобера и обирането на късните сортове овошки.

В ябълковите и крушовите насаждения в началото на листопада, след прибиране на плодовете, се препоръчва пръскане с 5% разтвор от карбамид. С това третиране се ограничава заразата от струпясване.

При костилковите овощни видове срещу бактериалното изсъхване, къдравостта по прасковата, сачмянката и ранното кафяво гниене по кайсията, черешата и вишнята, след масовия листопад, трябва да се извърши пръскане с 2% бордолезов разтвор.