Родовитостта на лозите от този сорт е висока. От декар се получават 1500 до 2000 кг грозде.

По време на технологична зрялост съдържанието на захари в мъстта е до 24%, а на титруемите киселини - 7,2 грама.

Сортът Евмолпия още се нарича Тракийски Мавруд

Характерно за него е, че енергично натрува захари. Гроздето узрява през септември.

От него може да се произведе вино от много висок клас и с хармоничен състав.

Ценно качество е, че виното узрява бързо и успешно и още в първата си година по хармоничност и букет става равно на тригодишни отлежали червени вина.

Този червен винен сорт е селектиран в България чрез кръстосване на сортовете

Мавруд и Мерло

Лозите имат умерен до силен растеж и висока родовитост. Гроздът е голям, коничен, разширен в основата, понякога с крила, средно плътен.

Зърното е дребно, овално, сладко-кисело, със сочна консистенция. Кожицата е тънка, жилава, обагрена в тъмно червено до черно-виолетово, покрита с восъчен налеп.

Месото е сочно, с неутрален вкус. Гроздето натрупва висока захарност - 25,53%.

Висококачествените вина, които се произвеждат от него имат плътен рубиненочервен цвят, слаб плодов аромат и хармоничен вкус.

Много приличат на добрите маврудови вина.