Продукти: 250-300 г макарони, 500 г кайма, 1-2 глави лук, 3-4 супени лъжици доматен сос, 500 мл прясно мляко, 2-2,5 суп. лъж. масло, 1,5-2 суп. лъж. брашно, около 100 г кашкавал, олио за пържене, сухи подправки на вкус, сол на вкус

Приготвяне: В олиото запържете ситно нарязания лук и посолете. Добавете каймата и добре разбъркайте.

Поръсете с предпочитаните от вас подправки и задушете. Прибавете доматения сос и продължете задушаването до готовност.

За белия сос запържете леко брашното в масло. Внимателно, на порции, прибавете прясното мляко като непрекъснато бъркате, за да не стане на бучки. Посолете на вкус и поръсете с мляно индийско орехче. Варете, без да спирата да бъркато, докато кипне и се сгъсти.

Кашкавалът се настъргва или се нарязва на дребно. Макароните се сваряват до готовност или полуготовност. Подготвената форма за печене се намазва с малко мазнина. Ако искате, можете да използвате фолио.

Започваме "сглобяването" на лазанята: слой макарони, кашкавал, бял сос, доматен сос с каймата, макарони, кашкавал, бял сос, кайма, макарони, бял сос... Завършете с настърган кашкавал.

Запечете лазанята в предварително загрята до 180 градуса фурна за около час.