Най-важното условие за успешното им презимуване е правилно да се определи моментът за изваждането, след като клубенолуковиците са добре узрели

Важно е листата да пожълтеят постепено. Това означава, че асимилатите вече са преминали от тях в клубенолуковиците.

Важно е в деня на изваждането почвата да не е кална. В процеса на изваждане се внимава да не се нараняват клубенолуковиците, защото всяка рана е входна врата за причинители на болести. Когато изтърсвате почвата, внимавайте да не разпилявате детките.

Най-подходящата температура за съхранението им е 5-8°С. Колкото по-постоянна е тя, толкова по-успешно презимуват гладиолите. Следи се здравното им състояние, като всички открити заболели клубенолуковици веднага се отстраняват и се изгарят.

Следи се стриктно влажността на въздуха да е поне 65%. Когато въздухът е сух, клубенолуковиците бързо губят съдържанието си на вода, покафеняват и често умират.

Посадъчният материал най-сполучливо се съхранява в избени помещения.

В тях обаче има опасност от много висока влажност, което крие опасност от поява на мокро гниене. За да се избегне тази опасност, помещенията редовно трябва да се проветряват.

Освен това близо до клубенолуковиците може да се постави съд с негасена вар. Тя е хигроскопична и поема излишната влага.

Ако количествата са съвсем малки, можете да поставите материала в хартиени пликове.

Те предпазват от излишно изпаряване. Предварително обаче трябва да са надупчени, за да може клубенолуковиците да дишат нормално. Освен пликове, може да се използват и надупчени пластмасови съдове, окачени на проветриво достатъчно топло място.