* със съответните количества витамин D

Без витамини и минерали котката не може да се развива правилно. Всички знаят, че рибата, маслото, млякото и сиренето са богати на витамин А.

Имайте предвид, че бременни и котки-кърмачки, които обикновено поемат 400-500 г храна на ден, имат двойно или тройно по-висока потребност от витамини от котка, тежаща 2,5-3 кг.

Котките се нуждаят от витамини подобно на хората, но при тях потребностите от хранителни вещества не са така добре установени.

Нуждите от белтъчини при котките са много високи

значително надвишаващи тези на кучетата и хората. Малките котенца се нуждаят от 1/3 повече белтъчини в сравнение с порасналите котки. Мускулни меса, птици, риба, сирене, яйца и мляко са все добри източници на белтъчини. (Яйцата трябва да бъдат сготвени, а ако са сурови, да се използва само жълтъкът.) Ако давате на котенцето мляко, нека бъде сухо мляко на прах при двойно по-голяма концентрация от тази за бебе:

кравето мляко не е достатъчно хранително за малко коте

По принцип въглехидратите в котешката храна се използват за енергия. Ако са осигурени подходящи нива на мазнини и белтъци, 33 процента от храната може да се състои от въглехидрати. Давайте на котката си мазнините, които не трябва да ядете. При тези животни

мазнините са най-концентрираният източник на енергия

За разлика от хората котките могат да консумират храна с мазнини до 64 процента, без каквито и да е признаци на сърдечно-съдови проблеми. Тъй като мазнините са по-скъпи от въглехидратите, в повечето котешки храни процентът им е снижен. Практически можете да давате на котката си мазнините, които би следвало да редуцирате във вашето меню - масло, животински и растителни мазнини. Въпреки че при котките необходимите количества на основните витамини все още не са определени, трябва да се подчертае важната роля на определени витамини. Като пример ще вземем факта, че котките изцяло зависят от режима на хранене за доставянето на витамин А (потребността им в това отношение е доста по-висока, отколкото при кучетата, защото за разлика от тях те не могат да произвеждат витамин А в организма си). От друга страна пък

твърде много витамин А може да доведе до костни деформации

Черен дроб като добавка (не основна храна) се препоръчва, както и препарат с балансирано съдържание на витамини и минерали. Рибата, маслото, млякото и сиренето са също богати на витамин А.