Имате празник, поканили сте гости, а вече от седмица се опитвате да сваляте килограми.

Нищо страшно. Предлагаме ви меню, което ще задоволи и най-капризния вкус, но няма да ви натовари с излишни килограми.

ПИКАНТНИ ПЪРЖОЛИ

Нарежете 250 г свинско филе на тънки резенчета.

Мариновайте го за 1 час в сос от 3 с.л. сухо вино, 1с.л. соев сос, по щипка сол и захар, черен пипер и счукана скилитка чесън. След това изпечете пържолките на скара от двете страни.

Внимавайте да не ги препечете много - трябва да останат сочни.

ПЕЧЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

Пригответе няколко стръка пресен лук, глава кромид, нарязана на кръгчета, резенчета тиквички и патладжан, няколко гъби и малко зелен боб.

Почистените зеленчуци посолете и напръскайте с вода и лимонов сок. След това ги изпечете върху тефлонена плоча (или в тиган, но без мазнина). Когато поомекнат, ги задушете в съд с капак, на дъното, на който сте нарязали магданоз.

Ще получите чудесна гарнитура за пържолите.

ДОМАТЕН СОС

Ако държите на всяка цена да поднесете към основното ястие и сос, за да е диетичен, го пригответе по следният начин: Към 100 мл доматено пюре прибавете 4 с.л. соев сос, 3 с.л. червено вино, малко босилек, черен пипер и щипка сол.

САЛАТА С КЪЛНОВЕ

Пригответе традиционна прясна салата, но със спанак (той трябва да е съвсем пресен и крехък).

Прибавете към нея 1 чаена чаша кълнове. Може да си ги купите от магазин за диетични храни или да си ги приготвите сами. За целта в съд поставете филтърна хартия или пласт памук.

Отгоре поръсете зърната (соя, пшеница, овес). Навлажнете подложката и редовно поливайте. На топло зърната ще покълнат за 3-4 дни. За салатата използвайте само кълновете, почистени от зърната. Накрая полейте салатата с марината от оцет, лимонов сок, сол, малко зехтин и много магданоз, нарязан на ситно.