По казанлъшки

Картофи с кашкавал и подправки

Може да се поднесат и като гарнитура

Необходими продукти: 6 средно големи картофа, 7 глави лук, 3-4 скилидки чесън, олио, краве масло, сол, шарена сол, прясно смлян черен пипер, 100 г. кашкавал.

Начин на приготвяне: Лукът се обелва, нарязва се на кръгчета с дебелина около половин сантиметър, след което се нарежда плътно в намазана с олио тава. Картофите се измиват много хубаво, защото няма да се белят. Нарязват се надлъжно, поставят се върху лука с неразрязаната част надолу, върху тях с нарязват парченца масло, наръсват се със счукания чесън, сол, шарена сол и черен пипер. В тавата се долива вода и ястието се слага да се пече в умерена фурна.

Когато водата напълно изври и картофите са придобили кафеникаво златист цвят, значи са готови напълно. Поръсват се с кашкавал и се запичат още минута, докато той се разтопи. Поднасят се като гарнитура към друго ястие, а и стават за основн