Ваня Велинска, Северна България

Сезон 2016 бе много интересен и труден за пролетниците. Първата половина на вегетацията, макар и с променливи условия, предопределяше сравнително добри очаквания за добиви. През лятото обаче, поради липсата на дъжд почти три месеца, ситуацията се промени коренно.

Жътвата в страната показа, че картината е доста шарена. На места добивите са сравнително добри, дори високи, на други - много ниски, а някои фермери признават, че ще са на нула. Тук именно е ролята на генетиката, като застраховка срещу несгодите на времето.

Съвременната селекция създава хибриди които се отличават с по-висока сухоустойчвост и толерантност към други неблагоприятни стресови фактори на средата, като в същото време постоянно надграждат потенциала си.

Сред водещите компании, които предлагат семена, отлично адаптирани за условията в Югоизточна Европа и конкретно в България, е мултинационалната компания Лимагрейн.

През последните години селекционерите ни работят сериозно в тази насока, предлагаме обновено портфолио, добре оптимизирано за всеки регион, с качествени хибриди, които могат да отговорят на търсенето на българските фермери, споделя Божидар Бонев, продуктов мениджър. Едни от малкото сме с толкова комплексни продукти както като качества, така и като възможности за реализация на продукцията. В технологично отношение сме на много високо ниво, предлагайки практически всички съвременни иновации, опазващи слънчогледа и царевицата от тези фактори, които най-силно лимитират добива. Работим с всички съвременни технологии за контрола на плевелите и синята китка, маната по слънчогледа, всички важни болести и т.н.

Не е тайна, че имаме водеща роля в Clearfield Рlus сегмента, като целта ни е успешно да развиваме всички инструменти, които подпомагат клиентите ни да бъдат успешни в земеделието. Новостите при слънчогледа не са само в Clearfield Рlus сегмента, но и в конвенционалния сегмент, а имаме и още изненади. При царевицата разполагаме с най-доброто от силажа, но и стартираме нов проект, който се нарича HYDRANEO и е нещо напълно ново и изключително иновативно.

Акцентите за сезон 2016-17 в портфолиото в Клиърфийлд Плюс сегмента водещите хибриди ще бъдат LG 56.71 CLP и LG 50.635 CLP.

LG 56.71 CLP е познат на фермерите от миналата година, когато имаха възможност да го тестват, но този сезон е застъпен вече и на производствени площи. Производителите, които залагат на него, разчитат, че при интензивни условия ще се представи изключително стабилно и ще разгърне потенциала си за добив, а при засушливи като през 2015 година - ще се представи възможно най-конкурентно. Хибридът е с подобрено маслено съдържание спрямо масово разпространените до момента хибриди на Лимагрейн и представлява качествено нова генетика. Изключително надежден е при много усложнена фитопатологична обстановка и засушаване. Хибридът притежава отличен стейгрийн ефект, устойчив е генетически на синя китка от всички познати раси в България, има висока маса на 1000 семена. Подходящ е за отглеждане във всички региони. Възможната двойна употреба за масло и семка е още едно предимство при реализацията на продукцията. Трябва обаче да се подчертае, че това не е екстензивен хибрид.

Така както знаем, че за да очакваме при останалите хибриди високи добиви, трябва да дадем на растението това, от което се нуждае, така и при LG 56.71 CLP, трябва да съобразим очакванията си с условията на отглеждане, казват от фирмата.

LG 50.635 е Clearfield Рlus хибрид от последно поколение. За първи път ще стъпи на българските полета през 2017 година. Представя се отлично и в Северна, и в Южна България. Хибридът е различен дори визуално от повечето познати хибриди на Лимагрейн - с напълно приведената си пита и с черните си семки. Разбира се, новата вълна от хибриди предлагат много повече качества. Този хибрид е бонус за фермерите, тъй като в него се комбинират почти всички ценни стопански качества - продуктивност, добро маслено съдържание, едра семка, както и всички останали биологични качества, като толерантност на болести - особено в тази година, когато имаме всички болести на полето, заболявания като фомопсис и фома, които създадат сериозни проблеми и икономически загуби.

От него се очаква трайно и стабилно представяне, с добри крайни резултати. LG 50.635 CLP е последна дума в селекцията, което е видно и от името му.

Новият му пет цифрен код е новост и за фермерите. От фирмата уверяват, че те много бързо ще се убедят в качествата на тази нова генерация хибриди, каквито досега не е имало на пазара. Най-съществените му стопански качества - добив и масленост, са наистина на много добро ниво и от хибрида могат да се очакват сериозни резултати.

Хибридът има чудесно представяне в Югоизточна Европа, коментира Божидар Бонев. Затова сме убедени, че ще успеем да го районираме широко, не само на българска територия, но и в Сърбия, Румъния и други съседни държави. Изключително подходящ е за нашите условия, с отлична толерантност на засушаване. Качество, което в Лимагрейн следваме от години. А по отношение на потенциала за добив и маслото, бихме искали да прецените сами.

При царевицата фирмата представя компактно, внимателно подбрано портфолио - от групите 300, 370-390, 450-500 по ФАО.

LG 30.315 - ФАО 300, с висок потенциал за добив, висок хектолитър и много добри биологични качества. С този хибрид от Лимагрейн хвърлят ръкавицата към конкурентите на пазара в този сегмент. Хибридът е от новата линия наречена HYDRANEO, от която се очаква да се получават трайно високи резултати, независимо от условията на отглеждане на растенията.

Продуктите HYDRANEO се характеризират с топ представяне - добро поведение на полето при трайно засушливи условия, както и сигурни стабилни резултати, казват специалистите. А това е важна характеристика, тъй като условията в България не винаги са много подходящи, особено за царевицата.

LG 30.369 или Лиманова - ФАО 370, типично растение за континенталния тип климат. Много подходящ при нашите условия, които се характеризират с резки амплитуди, като чести засушавания.

Хибридът се отличава с това, че растенията са ниски, с едри кочани, с висок хектолитър. Той е сухоустойчив, с отлични стопански качества и много добър потенциал за добив

Резултатите от последните две години, откакто се районира по-мащабно в страната, показват, че практически повечето производители са доволни от него, независимо от района и при какви условия е отглеждан.

Със сигурност хибридът ще продължи да бъде един от водещите, основно заради стопанските си качества - потенциал за добив и стабилност в представянето. А характеристиките, които го отличават - изключително добрите показатели на кочана - редове и дължина, както и висока хетолитрова маса, както и висока маса на 1000 семена, което в крайна сметка рефлектира на добрите крайни резултати.

LG 30.389 - ФАО 380, малко по-късен хибрид. Растенията се отличават по хабитус - по-едри растения, с определено по-добри възможности, които са видими на полето - и като обем на растенията, и като кочани се вижда, че това е хибрид, създаден за максимални резултати в тази група по ранозрелост

Основните характеристики при него са големи кочани, едри зърна, висока маса на 1000 семена, висок хектолитър, едни изключително атрактивни растения, с добра интензивност.

LG 30.500 - ФАО 480, има висок потенциал за добив, притежава възможно най-добрата толерантност на засушаване. Това е предложението на Лимагрейн към фермерите, които гонят висока продуктивност, и са склонни да дадат максимум от себе си както в храненето на растенията, така и в условията на отглеждане.

Това е един хибрид, при който силата и потенциала за добив идват основно от високото обемно тегло и характеристиката на кочана. Хибридът е от линията HYDRANEO. Това е невероятна генетика, защото съчетава две по принцип несъвместими неща - едното е наистина много високия потенциал за добив, а другото - много силната толерантност на засушаване.

СЛЪНЧОГЛЕД СЕЗОН 2016

Резултати от жътвите в Козловец и Бръшлен

Козловец:

LG 50.635 CLP - 370 кг/дка

LG 56.71 CLP- 370 кг/дка

LG 54.63 CL - 374 кг/дка

Високоолеинови:

LG 54.52 HO CL - 355 кг/дка

LG 54.92 HO CL - 364 кг/дка

Бръшлен:

LG 50.635 CLP - 360 кг/дка

LG 56.71 CLP - 360 кг/дка

LG 54.63 CL - 385 кг/дка

Високоолеинови:

LG 54.52 HO CL - 320 кг/дка

LG 54.92 HO CL - 338 кг/дка