Ваня Велинска

Приключва сеитбата на рапицата в цялата страна. На места, където през август паднаха валежи, обработката на почвата протече без сериозни проблеми. На други условията не бяха много подходящи и фермерите срещнаха трудности. А ето и какво показват наблюденията в отделните райони.

Североизточна България

В района на Добруджа почти 100% от площите, предвидени за рапица, са засети. Много от фермерите започнаха да сеят още от средата на август, тъй като използваха подходящите условия заради падналите в предходния период валежи. Обработките обаче са направени в условия на тотална суша, споделят те.

В някои полета на Балчик и Каварна сеитбата се позабави заради сушата.

В Североизточна България има места с поникнала рапица, но посевите са доста неравномерни. Има и стопанства, където условията са били много подходящи и се очаква правилно развитие на растенията.

Плевен, Ловеч

На някои полета вече има поникнала рапица, макар и неравномерно. На тези места имаше паднали валежи както преди, така и след сеитбата.

На места все още се сее. Като цяло площите с рапица ще са повече от миналата година. Има и фермери, които няколко години не са сели рапица, но тази година се връщат към маслодайната култура, като най-вероятната причина е ниската изкупна цена на пшеницата.

Има притеснения сред фермерите, тъй като са засели в срок, но няма валежи.

В Ловешко положението е сходно. Почвообработките са направени както трябва. В средата на август паднаха валежи и това спомогна за извършване на качествена подготовка на полетата, предвидена за културата. Предсеитбено са внесени торове в различни варианти на NPK + S. Някои стопани са намалили площите с 50 до 200 дка, други пък са ги увеличили с толкова, така че като цяло площите на рапицата в Ловеч, Плевен и Севлиево ще бъдат същите като предходната стопанска година.

Попово, Търговище Шумен

Сеитбата на рапицата в тези региони приключи, има и поникнали растения. Обработките са извършени в срок и са добре направени, но по време на сеитбата, а и след нея се засуши и рапицата пониква трудно. И тук има притеснения, че ако липсва дъжд, растенията няма да може да се развият и да достигнат оптимална фаза за презимуване.

Русе и Разград

В тези райони рапицата е засята в оптимални срокове. На места поникването се бави, тъй като е суша.

В Русенско има поникнали растения, който напредват в развитието си. На тези посеви се наблюдава поражения от неприятели, направено е и пръскане с инсектициди, комбинирано с листен тор - Лактофол Основен + Бор.

Стражица, Павликени, Свищов, Бяла, Левски

В регион Стражица тази година рапицата беше засята сравнително рано. Сеитбата приключи към края на август. Падналият дъжд спомогна за бързо поникване на семената. На много места рапицата е поникнала, но вече се наблюдават повреди от рапична бълха и гъсеницата на рапичната оса. Освен това има и самосевките от пшеница. Предстоят третирания с инсектициди и хербициди, разясняват специалистите.

В другите региони сеитбите могат да се разделят на два етапа. Едните се засяха до краят на август, а другите до към средата на септември.

На полета, където имаше превалявания, има добре поникнали и развити посеви. На местата с продължително засушаване, има проблеми с поникването и развитието на рапицата.

Специалисти споделят, че на един и същи блок се наблюдават растения във фаза котиледони и във фаза 3-4-и същински лист. Това неравномерно поникване се дължи на шарената влага, на която са попаднали семената. Наблюдават се и поражения от насекоми.

Стара Загора, Нова Загора, Раднево, Гълъбово

Условията през последните 3 месеца в тези региони не са много добри. Заради три месечното засушаване на някои полета се наложи да се извършат допълнителни обработката. Сеитбата тук определено се бави, на места все още се правят обработки. Повечето фермери стартираха засяването едва в средата на септември, други споделят, че ще сеят чак към края на месеца - чакат дъжд.

Бургас, Айтос

Напредва сеитбата, която започна през втората десетдневка на септември. И тук има проблем с обработките, като в Старозагорско.

Заради ниските добиви на слънчоглед има фермери, които увеличават площите с рапица, за сметка на пролетниците. През последните години цената на рапицата е стабилна, докато при слънчогледа много варира.

Хасково, Димитровград, Харманли, Свиленград

Трудно върви сеитбата на рапица в тези региони. Фермерите се надяваха на дъжд, който така и не дойде. Затова част от тях предприеха сеитба на обработените места. Има съмнения, че на полета поради това, че почвата няма да се обработи добре, това може да доведе до намаляване на площите с рапица - с около 30%. Забавянето на сеитбата и продължаващата суша ще доведе до цялостно забавяне в развитието на рапицата, прогнозират специалистите.

Софийско

Все още на места се дозасява. Обработките са направени добре, въпреки трудностите, които фермерите имаха заради сушата. Там, където е имало локални превалявания, има поникнали растения. Не се наблюдава нападение от неприятели.

Дупница, Радомир, Перник

Рапицата е засята, на по-голямата част от полетата растенията са поникнали. Тук опасенията сред фермерите са, че ако не завали - поникналите растения може изсъхнат и да се наложи да се пресява. Обработките са направени добре, въпреки сушата и в тези райони. И тук на стопаните се е наложило да правят по 2-3 обработки на площите.

Северозападна България

Рапицата ще се окаже най-доходната култура за изминалата стопанска година.

Това накара тези, които я гледат да увеличат площите, а дори и такива производители, които никога не са я гледали, да засеят по 500-600 дори до 2000 дка, споделят агроспециалисти. Има значително увеличение на посевните площи в област Видин.

Неравномерните посеви се нуждаят от помощ

При слабо развити посеви - Лактофол Основен + 2% Бор, съвместно с продукти за растителна защита. По този начин се стимулира растежа и развитието на корена и листната маса. Повишава се и зимоустойчивостта на растенията.

Прилепителят спомага за по добро прилепване на продукти за растителна защита по листата, които са с восъчен налеп. Напролет третираните през есента с Лактофол растения имат много по-добър старт. Борът участва в синтеза на плодните пъпки. От 50 -70% добивът се формира през есента. При стрес препоръчваме и Амино Експерт База + Хеласол Бор.

При ранните посеви и там, където е валяло най-вероятно ще има силно развити растения. За тях се препоръчва стопиране с растежния регулатор Цинак - 0,100л/дка или Цинак + Бор - 0,100 л/дка във фаза 6 - 10 същински лист. Цинкът е в количества на макроелемент.

Цинак е растежен регулатор с храна (макро- и микроелементи). Листните междувъзлия се скъсяват и листата се прибират към стъблото. Напролет цинкът, който е в количества на микроелемент се усвоява напълно от растенията.

Целта на стимулирането или стопирането на рапичните растения е презимуване в оптимална фаза: корен 10 -15 см, коренова шийка 8 -12 мм, листна маса 6-10 добре развити листа. При така оформени растения рискът от изтегляне и измръзване е минимален.

Производителите, които са решили да ползват фунгицид за растежен регулатор, могат да си осигурят необходимия бор с Хеласол Бор или Хеласол Бор +.