Класическият продукт се прави от биволско мляко, но поради голямата търговска ниша се приготвя и от краве

Моцарелата представлява тип меко и прясно италианско сирене, което се произвежда в региона Кампания. Този деликатен и изискан млечен продукт не може да се съхранява дълго и затова се продава като бели топки, потопени в саламура. Най-вкусна е Giornata (еднодневна) моцарела, която може да се намери единствено в Италия. Класическата моцарела се прави от млякото на черна биволица предимно в района на Неапол. Но голямото търсене на моцарела даде възможност на мандри с добър мениджмънт и логистика да започнат да я произвеждат предимно от краве мляко. И това им донесе сериозни финансови постъпления, защото приложението на белите, фини, млечни топки в кулинарията непрекъснато се увеличава - за пици, за гарнитури, изящно съчетани с босилек и парче домат и др.

Производството на моцарела вече не е тайна

и с малко труд и желание всеки може да я приготви в домашни условия особено ако е страстен почитател на тази вкусотия. Съществуват доста технологии, но ви

предлагаме изключително проста и бърза рецепта:

Налейте 2 л прясно сурово мляко в по-голяма тенджера, добавете 5 г (1 чаена лъжичка) лимонена киселина - лимонтузу, разбъркайте и сложете на умерен огън. Така суровината се загрява до 30 градуса, млякото се пресича, което е резултат от коагулирането на белтъка. След това се добавя 2 мл сирищна мая и се нагрява още малко - до 40 градуса, като непрекъснато се бърка с дървена лъжица. Коагулиралите белтъчини образуват еластична маса и когато сместа достигне 40 градуса, се сваля от огъня и се оставя на спокойствие за 15 минути. След това сиренето се прецежда с гевгир и се слага да се загрее в тефлонов тиган, като се бърка. При това загряване то става меко и еластично и се отделя още суроватка. Когато започне да се точи, вече е готово за месене, което се прави, както се меси хляб. Само 4-5 движения са достатъчни. На този етап се добавя солта - по избор.
Следва оформянето на топките, с желаната големина и форма. Готовите топки се поставят в ледена вода с плаващи в нея бучки лед, за да се охлади готовото сирене. Изважда се, подсушава се и домашно приготвената моцарела е готова за консумация. Може да се съхранява в хладилник до 4 дни. Така ще сте сигурни в качеството на продукта, удоволетворени от своето кулинарно произведение и ще консумирате едно истинско млечно вълшебство.
Само не забравяйте най-важното - първо си набавете качествено мляко - краве или биволско, и се убедете, че то наистина е такова.