Цената на 200 г пържола е 300-350 евро в ресторантите

България стои гордо на световната карта на държавите, в които се развъжда една от най-скъпите породи говеда на Земята - Wagyu (Вагю). С помощта на опитни зооинженери от страната и чужбина, родните фермери успяват да се представят достойно на престижни международни форуми, посветени на елитната порода.

Според специалистите Wagyu е абсолютният шампион и лидер в света сред говеждите породи, които правят най-съвършената мраморизация на месото. Това е така поради уникалните гени, благодарение на които месото става сочно и с неповторим вкус. На международните пазари 350 кг Wagyu трупно тегло достига цена от 20-25 хиляди долара. В България всеки може да опита нежната текстура и безупречния вкус на говежди рибай стек от оригинално японско чистокръвно черно Wagyu срещу 498,80 лв./€255,03 за килограм.

„Български фермер" разговаря със зооинженер Здравко Иванов, който от 25 години се занимава с генетика и репродукция на селскостопански животни. Той е един от най-опитните консултанти по отглеждане на месодайни и млечни породи и в частност на елитната японска порода Wagyu в България. Също така е изпълнителен директор на Асоциация на пасищното животновъдство:

„Ако прочетете повече за породата, ще видите, че през 1976 г. е бил последният експорт на животни от Япония и тогава японският император забранява изнасянето на живи животни, ембриони и семенен материал с цел да консолидира търсенето и предлагането да се концентрира в Япония. Но пък в началото на века са направили няколко експорта към Австралия и Съединените щати и оттам вече е тръгнало активното развъждане на породата. Българската популация идва от Германия, където е внесена от Съединените щати и Австралия.

Единствената ферма за чистопородни животни Wagyu в България в еленското село Палици е член на Australian Wagyu Association, която от своя страна участва в световния BREEDPLAN - модерна генетична система за оценка на месодайните говедовъди в целия свят, обединяваща фермери, които отглеждат японската порода Wagyu. При създаването на фермата в село Палици са внесени 17 животни от Германия. Благодарение на целенасочена развъдна работа и покупка на най-качествените ембриони в света, днес стадото вече наброява над 130 животни, които са абсолютно чистокръвни Wagyu. Животните, които се отглеждат в тази ферма, са от най-квалитетната част на популацията в Европа", обяснява зооинж. Иванов. По неговите думи, няма особени специфики при отглеждането на елитната японска порода.

„Към това животно трябва да се отнасяме с грижа и внимание, както към всички останали животни. Абсолютно несъстоятелни са митовете, че трябва да се масажират или да им се дава бира. Това са си нормални животни, които се нуждаят да им бъдат подсигурени качествени фуражи, хубава вода и релевантни парцели за пасане, защото обичат пасището и животът им да минава по този начин. Те не са животни, които да бъдат затворени в оборите. В нашата климатична зона се адаптират изключително лесно.

Средното тегло на женските Wagyu в пълна зрялост може да достигне 600-650 кг, докато мъжките могат да станат и 850-900 кг. За разлика от другите месодайни породи, породата е къснозряла и достига полова зрелост на 18-20 месеца. Животните, които преминават през угоителна програма, се колят обикновено на около 36 месеца.

Търсенето надвишава многократно предлагането и цената на месото от Wagyu в цял свят е изключително висока. Стек от 200 грама във Франция или Италия струва около 300-350 евро.

Още четете в новия брой на в. "Български фермер"