На този етап от лактацията, когато интензитетът на работа във фермата намалява, стопаните трябва да направят оценка на телесното състояние на животните в стадото. Оценяването на телесното състояние на отелените крави сега ще ви даде достатъчно време за отстраняване на всички животни, които са в лоша или пък в свръх кондиция, преди пресушаването и отелването.

За отелващите се през есента крави времето за подобряване на състоянието им преди отелване е малко, затова е необходимо да се направи възможно най-скоро.

Слабите крави трябва да бъдат

отделени от останалите и на тях

да се дава по-високоенергийна храна

Кравите, които са в свръх кондиция, също трябва да получават храна. Помислете за сено, силаж или фураж с високо съдържание на фибри, за да компенсирате приема им, тъй като едрите отелени крави са силно податливи на хипокалцемия.

Доброто телесно тегло е от решаващо значение за успешния сезон на отелване, тъй като ранното идентифициране на слабите крави позволява своевременно да се предприемат мерки за подобряване на състоянието им. Първата стъпка е да се направи оценка на телесното състояние на всички животни в стадото. След това трябва да се положат допълнителни грижи и внимание към идентифицираните по-слаби животни.

За да се оцени телесното състояние, трябва с ръка да се провери мастната покривка върху слабините, бедрата и костите на таза и опашката. Оценката на телесното тегло на кравата е между едно и пет, както следва:

Оценка 1: Прешлените около опашката са сравнително остри на допир и няма мазнини в основата на опашката. Тазобедрените кости,

опашната глава и ребрата

са визуално забележими;

Оценка 2: Прешлените могат да бъдат идентифицирани поотделно при допир, но се усещат по-скоро заоблени, отколкото остри. Има известно тъканно покритие в основата на опашката и над тазобедрените кости. Отделните ребра не са видими;

Оценка 3: Прешлените могат да се напипат само при силен натиск. Областите от двете страни в основата на опашката имат мастно покритие, което се напипва лесно;

Оценка 4: Мастното покритие около опашната глава е видимо и леко „закръглено", меко на допир. Напречните израстъци не могат да се напипат дори при силен натиск. По ребрата се развиват гънки от мазнини;

Оценка 5: Костната структура вече не е забележима и животното изглежда масивно. Основата на опашката и

тазобедрените кости са почти изцяло покрити с мазнини, а гънки от мазнини са видими над ребрата

Целта е кравите да имат оценка 3.0 при пресушаване, тъй като това ще им даде най-добрия шанс за гладко отелване и ще ги предпази от метаболитни проблеми след отелването.

Ако крава има ниска оценка на телесното тегло сега, трябва да започнете да търсите начини за подобряване на нейното състояние възможно най-скоро, вместо да чакате пресушаването. Тези крави могат да бъдат маркирани рано и евентуално да им бъде дадено допълнително количество храна или евентуално да бъдат доени веднъж дневно по-близо до края на лактацията, през ноември.