Тялото на свинете е покрито с много рядка космена покривка която фактически не предпазва от външното температурно въздействие.

Стабилната телесна температура на свинете се поддържа чрез системата им за терморегурация. За поддържането на постоянна телесна температура организмът на свинете изразходва определено количество енергия. При оптимална температура тези загуби са минимални

виж таблици 1, 2, 3

Изследвания показват, че всеки градус по-ниска температура от оптималната повишава средните потребности на свинете от обменна енергия: при прасета с тегло от 20 до 45 кг - със 17 kJ(килоджаул)/кг; при растящи и угоявани свине с тегло от 45 до 85 кг - с 15 kJ/кг; при угоявани свине с тегло от 85 до 120 кг - на 13 kJ/кг; при нерези и свине-майки - с 10 kJ/кг.

При отглеждането на свине при по-ниска температура подрастващите и угояваните свине намаляват дневния си прираст средно с 22 г на всеки градус, по-нисък от оптималната температура. Или с други думи, при намаляването на температурата с 3 градуса под нормата преразходът на фураж е около 9 процента.

При изследване на две групи угоявани свине с тегло от 25 до 90 кг при едни и същи норми на хранене, но при различни температури (+3 и + 19) получените резултати не са еднакви.

При първата група среднодневният прираст е 580 г при разход 3,7 кръмни единици (КЕ) на 1 кг прираст, а при втората (при +19°С) тези показатели съответно са 720 г и 3,1 КЕ.

Другият много важен фактор е влажността на въздуха

Свинете са доста чувствителни и към нея. Промяната й от 70 до 95 процента води до повишаване на загубите в свинефермата от 0,05 до 17,5 процента.

Високата относителна влажност в помещенията води до намаляване на преработката на хранителните вещества. Среднодневният прираст на неотбитите прасета при относителна влажност 85 процента е 653 г, а при 91,8 процента - само 553 г.

Влажността на въздуха и температурата са взаимно свързани и имат съвместно въздействие върху терморегулацията и обмяната на веществата в организма на свинете.

Резултатите от проведени изследвания доказват, че намалението на темпетратурата на въздуха в помещението води до повишване на енергетичния разход и до намаляване на темповете на развитие на животните.

Нормативите са:  относителната влажност на въздуха трябва да бъде в рамките на 60-80%;  пределно допустимата - 85 процента (виж таблица 4).

Сухият въздух или когато относителната влажност на въздуха е по-ниска от 50 процента, също оказват негативно влияние върху организма на животните, защото: предизвиква дразнене на лигавицата на очите и дихателните пътища; повишена жажда; влошава на апетита и усвояването на хранителните вещества от фуражите.

Към физичните фактори, влияещи на физиологичното състояние на свинете, се отнася и скоростта на движение на въздуха

При ниска температура на движещия се въздух и висока скорост се създават условия за преохлаждане на свинете. Увеличаването на скоростта на движение на въздуха от 0,1 до 0,4 м/сек. води до понижаване на температурата с 5 градуса.

При скорост 0,175 м/сек. при оптимална температура свине с тегло 60 кг потребяват за 1 кг прираст 3,2 кг фураж повече, а при скорост 1,5 м/сек. - 2 пъти повече. Среднодневният прираст съответно е 0,8 и 0,525 кг. Тази закономерност се отчита независимо от теглото на угояваните свине.

Нормативите за скоростта на въздуха в помещенията за подрастващи животни през зимата са: не трябва да надвишава 0,1-0,2 м/сек.; за възрастни животни стойностите са - 0,3-0,5 м/сек.

Скоростта на движение на въздуха зависи от вентилационната система в помещението и в частност от насоченото движение на въздушния поток и обема на влизащия в помещението въздух.

Резултатите от изследванията доказват значението на всеки градус и на влажността в свинефермата. Възможните загуби на продуктивността на животните надвишават несъизмеримо първоначалните капитални и експлоатационни вложения.

Трите описани параметри на микроклимата са взаимно свързани. В голямата си част те зависят от типа на системите за отопление и вентилация

Затова при проектирането им е недопустимо прилагането на шаблонни решения, които често пъти са "безплатна" опция към оборудването на чуждестранни доставчици. Тези системи трябва да са съобразени както с географските условия, в които се намира свинефермата, така и с производствените мощности.