Салмонелата е много заразна и патогенна бактерия, която може да причини сериозни огнища на заболявания с висока смъртност при говедата. Салмонелата може да причини и тежки здравословни проблеми при хората. Тя е водеща причина за хранителни заболявания, като само в САЩ например, всяка година с болестта се заразяват приблизително 1,35 милиона души.
Науката познава над 2600 различни серотипа (или видове) салмонела, които могат да заразят всички бозайници. Някои серотипове могат да причинят тежки заболявания при говедата, докато други причиняват по-леки симптоми. S. Dublin, S. Typhimurium, S. Cerro и S. Montevideo се изолират най-често от възрастни крави и телета.
Как се разпространява?
Кравите, заразени със салмонела, могат да отделят бактерии чрез екскрементите , внасяйки ги в оборския тор, чрез коластрата, слюнката, млякото и вагиналните и носните секрети. Болестта обикновено се разпространява от една крава на друга, когато животните са в контакт с оборски тор от заразено животно. Кравите обикновено поглъщат бактериите, заедно с храната или водата. Телетата могат да се заразят със салмонела, когато консумират храна или течности, замърсени с бацила. Това може да се случи по време на раждането, в родилния бокс или боксовете за отглеждане на телета, при прием на непастьоризирана коластра или мляко, при отглеждане до или заедно с болни телета, както и в утробата на заразена майка.
На всеки етап от лактацията кравите могат да се заразят със салмонела, но преходните крави, няколко седмици преди отелване до няколко седмици след отелване, са най-засегнати. Диарията и треската са най-често срещаните симптоми на салмонелозна инфекция при възрастни животни. Екскементите от заразеното животно са воднисти, с неприятна миризма и жълт цвят, може да съдържат следи от кръв и парченца фибрин. Ректалната температура обикновено достига 39°C. Кравите могат да абортират телетата си през втората половина на бременността, а ако инфекцията е достатъчно тежка, може и да умрат.
Стресовите фактори и салмонелата
Стресовите фактори представляват добри условия за поява на салмонелоза, тъй като могат да доведат до секреция на хормона кортизол, който понижава имунната функция при говедата. Обикновено не само един стресов фактор, а натрупването на множество такива води до салмонелоза при повечето млечни крави. Често срещани стресови фактори са пренаселеността, топлинният стрес, отелването, промените в диетата, транспортирането, преместването в други кошари, лошият комфорт на кравите, пресушаването на вимето, смесването на животни с различна степен на инфектираност, заразяването с други бактериални или вирусни патогени и скорошната анестезия или операция.
Не е необичайно да има крави, при които някои серотипове салмонела протичат субклинично. Пример за такъв серотип е S. Cerro. Смята се, че стресовите фактори играят важна роля за превръщането на тези инфекции в клинични.
Салмонелните инфекции при млечните крави могат да се появят през цялата година, като случаите често достигат пик в края на лятото до началото на есента – от юли до октомври. Това е така, защото тогава в жизнената среда на кравата има повече бактерии. Салмонелата живее по-дълго и се размножава по-добре при топлина и обилна влага, което увеличава риска от инфекция.
Как да предпазим говедата от салмонела
За да се предотврати салмонела при говедата, необходимо е да се обърне внимание както на ограничаване на излагането на болестотворните бактерии, така и върху подсилване на имунитета на животните. Няколко важни мерки могат да предприемат говедовъдите, за да предпазят стадата си от поява и разпространение на салмонела.
На първо място специалистите поставят необходимостта от стриктно спазване на мерките за биосигурност в стопанствата. Препоръчително е да се ограничи въвеждането на нови животни, с цел да се намали рискът от внасяне на заразени животни. Всички новозакупени животни трябва да се поставят под карантина за поне четири седмици, като те трябва да бъдат наблюдавани за признаци на заболявания. Контролът на вредителите също така е изключително важен, особено по отношение на гризачи, птици и други потенциални носители на салмонела.
Правилното съхранение на фуража и защитата от замърсяване с изпражнения, птици или други животни са ключови мерки за защита от нежелани болести като салмонела. Операторите с животните трябва да спазват добра хигиена, като им бъдат осигурени условия за старателно измиване на ръцете, обувките и оборудването след работа с животни, особено с болните такива. Боксовете за отелване, помещенията и оборудването трябва да се почистват и дезинфекцират след всяка употреба. Добра практика е, оборският тор да се съхранява далеч от пасищните зони и да се осигури правилно изхвърляне, за да се предотврати оттичане и замърсяване с болестотворни бактерии.
Управлението на околната среда е друг компонент от мерките за предпазване от салмонела. Боксове за отелване трябва да бъдат сухи и чисти, да се ограничи или премахне влагата, да се избягва пренаселеността, тъй като тези фактори могат да допринесат за създаване на огнище на салмонела. Осигурете правилен дренаж в помещенията и около зоните за хранене, за да предотвратите натрупването на оборски тор. Мухите и другите насекоми могат да разпространяват салмонела, така че ефективният контрол върху тях е много важен.
Ваксинацията срещу салмонела може да бъде ефективен инструмент за предотвратяване на болестта, особено във високорискови стада. Малките телета се нуждаят от достатъчно коластра от здрави крави, а също така е препоръчително да се избягва храненето с престояло мляко.
Извън фермата, бъдете наясно с
потенциалното разпространение на болести
от съседни ферми и вземете подходящи предпазни мерки. Потърсете ветеринарен лекар за конкретни препоръки и заедно създайте персонализиран план за контрол на салмонела за вашето стадо.
Коментари