ВЪПРОС:
Евелина Иванова от Пазарджик ни пише, че е произвела със съпруга си на село малко количество ракия.
Въпросът й е, при положение, че не разполагат с дървен съд, колко време ще могат да я държат в дамаджана и ще промени ли тя качеството си.
ОТГОВОР:
На много любители количеството на произведената ракия е малко и те не разполагат с дървени съдове.
Тогава се прибягва до стъкления съд - най-често това е дамаджаната.
Стопаните сигурно вече знаят от нас, че в стъклен или пластмасов съд не трябва да очакват ракията да старее или да подобри вкусово своите качества.
Всъщност тя не се променя и остава такава, каквато сте я наляли.
Затова на този домашен процес не може да се каже отлежаване, а просто съхраняване. Тогава трябва да се опитате да възпроизведете условията в бурето където дъгите вършат сериозна работа ракията да диша и да се обогати с екстрактни вещества.
Сложете в напитката дървени парчета, който да са по дребни.
Изберете дъб, акация или черница. Преди това тези дървени трески кипнете във вода за десетина минути и после ги накиснете в студена вода за едно денонощие.
Има възприета рецепта за целта, която поне приблизително трябва да се спазва.
На 10 литра ракия внесете 10 грама дървени трески.
Още нещо от специалиста: поне веднъж на 3-4 седмици извадете част от ракията и след известно време отново я внесете в съда - тя има нужда да вдиша кислород, както това става в дървения съд.
Коментари