ВЪПРОС:

Евелина Иванова от Пазарджик ни пише, че е произвела със съпруга си на село малко количество ракия.

Въпросът й е, при положение, че не разполагат с дървен съд, колко време ще могат да я държат в дамаджана и ще промени ли тя качеството си.

ОТГОВОР:

На много любители количеството на произведената ракия е малко и те не разполагат с дървени съдове.

Тогава се прибягва до стъкления съд - най-често това е дамаджаната.

Стопаните сигурно вече знаят от нас, че в стъклен или пластмасов съд не трябва да очакват ракията да старее или да подобри вкусово своите качества.

Всъщност тя не се променя и остава такава, каквато сте я наляли.

Затова на този домашен процес не може да се каже отлежаване, а просто съхраняване. Тогава трябва да се опитате да възпроизведете условията в бурето където дъгите вършат сериозна работа ракията да диша и да се обогати с екстрактни вещества.

Сложете в напитката дървени парчета, който да са по дребни.

Изберете дъб, акация или черница. Преди това тези дървени трески кипнете във вода за десетина минути и после ги накиснете в студена вода за едно денонощие.

Има възприета рецепта за целта, която поне приблизително трябва да се спазва.

На 10 литра ракия внесете 10 грама дървени трески.

Още нещо от специалиста: поне веднъж на 3-4 седмици извадете част от ракията и след известно време отново я внесете в съда - тя има нужда да вдиша кислород, както това става в дървения съд.