ОТ ФОНД "ЗЕМЕДЕЛИЕ" НАУЧИХМЕ

МЗХ започва интервенционно изкупуване на зърнения пазар

Какви са условията за интервенцията в България, кои видове зърно ще обхваща, каква ще е цената

Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателната агенция вече съобщи за всички земеделски производители, че на основание чл.11 от Регламент 1234/2007г. (ЕО) ще започне интервенционно изкупуване на зърнени култури.

ВАЖНО: То ще обхване обикновена пшеница, ечемик и сорго.

УСЛОВИЯТА ЗА ИЗКУПУВАНЕТО ЩЕ БЪДАТ СЛЕДНИТЕ:

Изкупуването на обикновена пшеница, ечемик и сорго се осъществява от 1 ноември 2009 година до 31 май 2010 година.

Зърното, което се предлага трябва да бъде добито на територията на Европейската общност.

Минималният размер на партидите, които ще се изкупуват от Разплащателната агенция и то само за хомогенни партиди, е не по-малко от 80 тона обикновена пшеница, ечемик и сорго.

ИЗИСКВАНИЯТА ЗА КАЧЕСТВО:

Според изискванията за минимално качество на зърното съгласно Анекс I на Регламент 687/2008г. може да се изкупува зърно, което е здраво, чисто и има търговско качество. За повече подробносоти фирмите, които го предлагат трябва да прочетат минималните изисквания, които са указани в приложение.

АКТУАЛНО ЗА ВСЕКИ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛ

Ще купуват зърното по 198 лева за тон, а базовата интервенционна цена е 101,31 евро за тон, какви ще са цените по месеци

Базовата интервенционната цена за зърнени култури, предмет на интервенцията, е 101.31 евро за тон. Това е приблизително 198,14 лв за тон.

Тя се увеличава с месечни добавки от 0.46 евро за тон (приблизително 0.90 лв за тон) и представена по месеци е следната:


- за месец ноември: 101.77 евро/тон (199,04 лева/тон.)
- за месец декември: 102.23 евро/тон (199,94 лева/тон.)
- за месец януари: 102.69 евро/тон (200,84 лева/тон.)
- за месец февруари: 103.15 евро/тон (201,74 лева/тон.)
- за месец март: 103.61 евро/тон (202,64 лева/тон.)
- за месец април: 104.07 евро/тон (203,54 лева/тон.)
- за месец май: 104.53 евро/тон (204,44 лева/тон.)

ЗА СВЕДЕНИЕ:
Базовата интервенционна цена подлежи на увеличения и намаления за качество, в зависимост от отклонeнията на качествените характеристики на предлаганото зърно от минималните изисквания за качество. Хараактеристиките са посочени в документ, с който фермерите могат да се снабдят сами или от областните разплащателни агенции.
Цената е франко интервенционен склад и не включва ДДС.

ВАЖНО ЗА ВАС

Кой ще поема разходите по сделките?

Продавачът ще плаща за анализ на зърното и тестовете

При анализа на характеристиките на предлаганото зърно от Разплащателна агенция при доставката, за сметка на продавача са разходите за:

съдържанието на танин в соргото;

теста за амилазна активност (Хагберг);

определяне на съдържанието на протеин в обикновена пшеница;

метод на Zeleny;

пригодност за машинна обработка;

анализ на замърсителите.

Транспортните разходи са за сметка на оферента. При приемане на оферти в същия склад, в който се съхранява зърното, сумата за плащане се намалява със стойността на транспортните разходи до най-близкия интервенционен център и разходите за изваждане от склада.

АКО РАЗПЛАЩАТЕЛНАТА АГЕНЦИЯ ПРЕНАСОЧВА ПАРТИДИ...
При решение на РА за пренасочване на приемането от избрания от кандидата склад в склад в друг интервенционен център, на кандидата ще се заплаща разликата в транспортните разходи за преместването по тарифа на РА.

КАКВА Е ТАРИФАТА ЗА ТРАНСПОРТ:

за разстояния до и равни на 100 км - 0.13лв./км без ДДС;

за разстояния над 100 км - 0.12 лв./км без ДДС.

ФЕРМЕРЪТ САМ ИЗБИРА ИНТЕРВЕНЦИОННИТЕ ЦЕНТРОВЕ

Кандидатът следва да посочи за кой от указаните в приложение интервенционни центрове кандидатства.

ВНИМАНИЕ

Какви са сроковете за вашите оферти?

Крайният е 31 май 2010 година

Офертите си за изкупуване от държавата на  обикновена пшеница, ечемик и сорго може да подавате най-късно до 31 май 2010 г.

СРОКОВЕТЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ОФЕРТИТЕ:

Максимално допустим срок за извършване на доставката от оферента - не по-късно от края на четвъртия месец, след месеца, в който е приета офертата, но не по-късно от 31 юли;
Максимално допустимият срок за анализ на физическите и технологичните характеристики (лабораторни анализи) на взетите проби е 20 (двайсет) работни дни, считано от взимането на представителната проба.
Представителната проба на предлаганата партида се състои от извадкови проби, вземани веднъж на всяка доставка минимум за всеки 60 тона и се сформира след окончателната доставка от оферента.
След получаването на резултатите от лабораторните анализи се извършва окончателно приемане на партидата и подписване на сертификат за приемане.
Максимално допустим срок за приемане на партидата от Разплащателна агенция - най-късно до края на втория месец след окончателната доставка от оферента, но преди 31 август.

ВАЖНО

Как ще става плащането на стоката?

Срокът да си получите парите е 30-35 дни след приемане на зърното


Плащането ще се осъществява между 30 и 35 дни след приемане на зърното от Разплащателна агенция.

ДОКУМЕНТИТЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ СА МНОГО:
. Кандидатите следва да представят оферта по образец, която трябва да се придружава от:
1. Копие от документ за самоличност на физическото лице или на управителя на юридическото лице;
2. Копие от документ за собственост на количествата зърно предложени за изкупуване/например - инвентарна книга, договор за закупуване на зърно или акт за производство/;
3. Декларация по образец за произход и добра земеделска практика, съгласно чл.8а, ал.2 или чл.28 на ЗСТЗ;
4. Документ за качество на предложеното зърно - сертификат или анализно свидетелство за качество на предложеното зърно;
5. Документ за нивото на замърсители - (данните могат да фигурират в сертификата или анализното свидетелство за качество на предложеното зърно)
6. Банкова сметка, в случай че оферентът желае да му бъде заплатено по банкова сметка, различна от фигуриращата в базата данни на РА или в случай че желае смяна на банката;
7. Копие от регистрация по ЗДДС,
8. Копие от документ за ЕИК по БУЛСТАТ;
9. Удостоверение за актуално състояние, издадено не по-рано от шест месеца към момента на кандидатстване, актуално удостоверение за вписване в търговския регистър; 10. Нотариално заверено пълномощно, в случай че документите не се подават от кандидата;
11. Заявление за регистрация в ИСАК - в случай, че кандидатът не е регистриран в системата, т.е. не притежава уникален регистрационен номер.
ВНИМАНИЕ: За всяка партида ще се изисква канадидатите да подават отделна оферта.
При подаване на офертата кандидатите трябва да имате оригиналите на всички документи, за които се изискват копия и да ги представите за проверка. Копията следва да бъдат заверени "Вярно с оригинала", подпис на кандидата и печат на юридическото лице или едноличния търговец. Бланката на офертата може да изтеглите от интернет страницата на Държавен фонд "Земеделие" /www.dfz.bg/ или получена в една от 28-те областни разплащателни агенции на Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция.
Документи за участие се приемат в съответната Областна разплащателна агенция по постоянен адрес или седалище на оферента.
Ако още нещо ви интересува, информация за интервенцията са длъжни да ви дадат във всяка от областните разплащателни агенции, както и в централното управление на Държавен фонд "Земеделие"-Разплащателната агенция.

ВЪПРОСИ НА ФЕРМЕРИ - ОТГОВОРИ

Как ще става оттегляне на внесена оферта

С бланката, с която сте внесли за каандидатстване
 
Внесените оферти могат да бъдат оттегляни до издаването на сертификат за окончателно приемане на партидата. За целта оферентът ще може да ползва бланката по образец, която се внася в областната разплащателна агенция, с която е внесена офертата.
ВАЖНО: В този случай обаче оферентът поема всички разходи по внасянето, направени до оттегляне на офертата.
Той заплаща и всички направени разходи, когато според направените анализи от Разплащателна агенция предложените зърнени култури не съответстват на минималните изисквания за качество за целите на интервенцията и тези зърнени култури се изтеглят за сметка на продавача.


ПИТАТЕ - ПРОЧИТАТЕ


Как ще се установяват допустимите нива на замърсяване

И кои са те според законодателството

Документът за нивото на замърсители - следва да включва данни за нивото на показатели, за които има поставени пределни нива в Наредба 31 от 29 юли 2004 г. за максимално допустимите количества замърсители в храните.
Предлаганото зърно не трябва да превишава максимално допустимите нива на замърсители, включително радиоактивност, които са:

за обикновената пшеница - нивата, определени от Регламент (ЕИО) 315/93 на Съвета от 8 февруари 1993 г. относно установяването на процедури от страните на Общността за замърсителите в хранителните продукти, включително изискванията за нивото на фузариозни токсини, определено в точки 2.4-2.7 от приложението към Регламент (ЕО) 1881/2006,

за ечемик и сорго - нивата, определени от Директива 2002/32/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 7 май 2002 г. за нежеланите вещества в храните за животни.

КОЕ Е ПРИЛОЖИМОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО

Кои нормативни документи е добре да прочетете

Защото те регламентират изкупуването


Основните нормативни документи, които регламентират процедурата по изкупуване на зърно в условията на интервенция са:
ОТ БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО:
. Наредба 24 от 14.12.2007 г. за условията и реда за интервенционно изкупуване на земеделски продукти,
. Закон за съхранение и търговия със зърно,
. Закон за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз /Обн., ДВ, бр. 96 от 28.11.2006 г., в сила от 1.01.2007 г./,
. Закон за подпомагане на земеделските производители;
ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО:
. Регламент (ЕО) 1234/2007 от 22.10.2007 г. за установяване на обща организация на селскостопанските пазари и относно специфични разпоредби за някои земеделски продукти ("Общ регламент за ООП") и неговите изменения и допълнения;
. Регламент (ЕО) 687/2008 на Комисията от 18.07.2008 г. за устоновяване на процедури за приемане на зърнените култури от разплащателните агенци или на интервенционните агенции и установяване на методи за анализ за определяне на качеството на зърното.
. Регламент (ЕО) 428/2008 на Комисията от 8 май 2008 година за определяне на интервенционните центрове за зърнени култури.