ВЪПРОС:

Как да се направи ракия от дюли, това се интересува нашата читателка Елка Иванова от София.

ОТГОВОР:

За да се направи качествена домашна ракия от този плод и тя да носи характерния негов аромат, което сигурно очаквате, е необходимо поне една трета от джибрите да са във вид на каша от дюли.

Както и при ябълките, дюлите трябва да се смелят много добре - много стопани правят успешно това с мелачка за месо.

Всички гнили участъци по плодовете трябва да се изрежат и изхвърлят.

Една примерна рецепта от читател-майстор е

40 л дюлева каша, 20 кг захар и 60 л вода. След смесването на всички тези части се взема проба за определяне на захарноста, която трябва да е до 20%.

Ако установите, че е повече, тогава се прибягва до внасянето и на малко вода.

Домашните майстори съветват, че не е препоръчително да се слагат дрожди от мая за хляб или винени, защото изменят вкуса.

Задължително е отделянето на първака

Това е особено важно при ракиите от плодове, защото те съдържат пектин, а от него в процеса на ферментацията се получава метил.

Трябва да се отделя по-голямо количество първак - неговото количество да бъде 1% от количеството на джибрите.

Една идея от читателя

Петър Петров от Пазарджик е смлял 15 кг дюли с ръчна машинка за месо.

Преди това около 85% от плодовете е сложил в микровълновата фурна за 3-4 минути, защото е установил, че така се режат много по-лесно и пускат повечко сок. Иначе дюлите трябва да бъдат сварени.

Добавил е дрожди в рядката каша, а ден-два след това - водата и захарта.

Прибавил е 30-35 л вряла вода и 7 кг захар и по този начин е получил 19% обща захарност.

Колкото до дрождите, те са купешки, защото щамовете им успяват да допринесат за около 20% алкохол, а дивите дрожди - най-много до 8-10%.

Дрождите се купуват специално за ракия и плодови дестилати, които някои домашни майстори си поръчват по интернет, но вече и у нас има избор на дрожди за плодови смеси.

Колкото до варенето, то трябва да отговаря на всички правила, валидни и са гроздовата ракия.