ВЪПРОС:
Как да се направи ракия от дюли, това се интересува нашата читателка Елка Иванова от София.
ОТГОВОР:
За да се направи качествена домашна ракия от този плод и тя да носи характерния негов аромат, което сигурно очаквате, е необходимо поне една трета от джибрите да са във вид на каша от дюли.
Както и при ябълките, дюлите трябва да се смелят много добре - много стопани правят успешно това с мелачка за месо.
Всички гнили участъци по плодовете трябва да се изрежат и изхвърлят.
Една примерна рецепта от читател-майстор е
40 л дюлева каша, 20 кг захар и 60 л вода. След смесването на всички тези части се взема проба за определяне на захарноста, която трябва да е до 20%.
Ако установите, че е повече, тогава се прибягва до внасянето и на малко вода.
Домашните майстори съветват, че не е препоръчително да се слагат дрожди от мая за хляб или винени, защото изменят вкуса.
Задължително е отделянето на първака
Това е особено важно при ракиите от плодове, защото те съдържат пектин, а от него в процеса на ферментацията се получава метил.
Трябва да се отделя по-голямо количество първак - неговото количество да бъде 1% от количеството на джибрите.
Една идея от читателя
Петър Петров от Пазарджик е смлял 15 кг дюли с ръчна машинка за месо.
Преди това около 85% от плодовете е сложил в микровълновата фурна за 3-4 минути, защото е установил, че така се режат много по-лесно и пускат повечко сок. Иначе дюлите трябва да бъдат сварени.
Добавил е дрожди в рядката каша, а ден-два след това - водата и захарта.
Прибавил е 30-35 л вряла вода и 7 кг захар и по този начин е получил 19% обща захарност.
Колкото до дрождите, те са купешки, защото щамовете им успяват да допринесат за около 20% алкохол, а дивите дрожди - най-много до 8-10%.
Дрождите се купуват специално за ракия и плодови дестилати, които някои домашни майстори си поръчват по интернет, но вече и у нас има избор на дрожди за плодови смеси.
Колкото до варенето, то трябва да отговаря на всички правила, валидни и са гроздовата ракия.
Коментари