Бялото и нежно месо на заека не изисква особено сложна кулинарна обработка. То само по себи си е много вкусно. Има много рецепти за приготвяне на заек. Предлагаме ви сравнително лесна и много вкусна рецепта.
Продукти: заешко месо - около 1 кг.; мляко - 1,5 - 2 литра; лук - 3-4 глави; масло - 1- 1,5 суп. лъж.; млян черен пипер; черен пипер на зърна - 10 бр.; дафинов лист; сол
Приготвяне:Филето се нарязва на порции. Посолява се, поръсва се с мляния черен пипер, прибавя се пипера на зърна. Всичко много добре се разбърква. Заливаме с прясно мляко, така че месото да бъде покрито. Оставя се два часа.
Изваждаме месото от млякото и подсушаваме с домакинска хартия. Запържваме в смес от масло и олио, докато месото придобие златиста коричка. Нарязания лук също запържваме до зачервяване. На дъното на дебелостенна тенджера поставяме лука и запърженото месо. Залива се с горещото (!!) мляко. Прибавят се подправките - сол, дафинов лист. На силен огън довеждаме до кипене, след което намаляваме котлона. Задушаваме 25-30 минути или до пълна готовност на ястието.
Изваждаме месото, а млякото можем да използваме за приготвяне напремир на зеленчукова супа.
Месото поставяме в чинии за сервиране и украсяваме със зеленина. Като гарнитура можете да предложите картофи - задушени, печени или пържени.
Да ви е вкусно!
Коментари