Не можете да запазите лятото, но можете да скриете сезонните дарове под капака. Тиквички, краставици, домати, прясно набрани от градината, са чудесна основа за зеленчукови салати за зимата. Предлагаме да затворите няколко буркана, за да си осигурите допълнителна порция витамини в студа.
Салата с ориз
Благодарение на ориза, приготвянето от лека салата се превръща в пълноценна гарнитура. Остава да добавите парче пилешко или свинско месо и балансираната вечеря е готова. Предимството на тази зеленчукова салата за зимата е, че се приготвя без стерилизация. От посоченото количество продукти ще се получат около шест буркана от 1 литър.
Съставки: 1 кг домати, 4 чушки, 3 тиквички, 3 моркова, 2 глави лук, 200 мл растително масло, 100 г варен ориз, 100 г захар, 2 суп. лъж. оцет 9%-ен, 1 суп. лъж. сол.
Приготвяне: Нарежете лука, чушката и моркова - на лентички, а тиквичките - на едри кубчета. Пасирайте доматите на пюре и ги прецедете през цедка, за да отстраните кората и семките. Изплакнете ориза и го накиснете за 10 минути. Залейте с 200 мл вода и варете, докато са полуготови. Това ще отнеме не повече от 10 минути.
Загрейте растителното масло в тенджера с вместимост 4-5 литра, добавете всички нарязани зеленчуци и сипете доматеното пюре. Оставете да къкри на слаб огън за 1 час. Добавете ориза, оцета, солта и захарта. Гответе още 20 минути. Опитайте внимателно и балансирайте вкуса.
Разпределете горещата салата в буркани и затворете плътно. Поставете затворените заготовки с капака надолу и покрийте с кърпа. Когато салатата от тиквички за зимата, приготвена без стерилизация, се охлади, я сложете на тъмно място.
Зимна салата с краставици и моркови в корейски стил
Купеното от магазина едва ли може да се сравни с домашно приготвеното. Особено ако използвате млади плодове. Препоръчваме да приготвите двойна доза. Първата може да сервирате веднага на масата, а втората да съхраните за студените месеци.
Съставки: Основни: 2 кг краставици, 1 кг моркови, 2 глави чесън, 150 мл растително масло, 100 мл ябълков оцет.
За сместа от подправки: 3 суп. лъж. захар, 2 суп. лъж. сол, 2 ч. лъж. червен пипер, 2 ч. лъж. семена от кориандър, 1 ч. лъж. смлян лют пипер, 1 ч. лъж. смлян черен пипер.
Приготвяне: Нарежете морковите на лентички или ги настържете с помощта на специална приставка на ренде. Нарежете краставиците на филийки. В чиста купа смесете счукания чесън, всички билки и подправки и залейте с половината от оцета. Овкусете салатата и я охладете за 12 часа. Предястието може да се сервира веднага.
За да приготвите салатата за зимата, прибавете към сместа след „отлежаването" останалия оцет. Прехвърлете сместа в тенджера и я поставете на среден огън, като я оставите да къкри 15 минути. Разпределете горещата салата в буркани и затворете. Посоченото количество е достатъчно за около три буркана от 1 литър.
От патладжан
Патладжаните се използват не само за приготвяне на вкусни рулца, но и за прости зимни салати за всеки ден. За необичайни нюанси на вкуса, предлагаме да добавите малко слива или червено френско грозде. Сосът обаче ще бъде вкусен дори и без плодове.
Продукти: 7 патладжана, 5 домата, 4 чушки, 4 моркова, 250 г сливи, 200 г захар, 100 мл растително масло, 100 мл вода, връзка кориандър, 4 суп. лъж. оцет 9%-ен, 5 скилидки чесън, 1,5 суп. лъж. сол, 1 суп. лъж. мед, 5 зърна бахар.
Приготвяне: Нарежете лука на средно големи кубчета, патладжаните и чушките - на по-едри парчета, а морковите - на лентички. Запържете лука в 2 суп. лъж. растително масло, докато стане прозрачен. Загрейте на средна температура. Добавете меда и оставете да къкри, докато сладостта се разтвори и лукът придобие карамелен цвят. Добавете морковите и оставете да къкри още 10 минути.
Запържете патладжаните в растително масло до златистокафяво. Добавяйте маслото на части, за да не го поемат зеленчуците наведнъж.
Сложете чушката във вряща вода за 5-7 минути. Извадете и отцедете в цедка.
Залейте сливите със 100 мл вода и варете до кипване. След 7 минути, в които се появят мехурчета, изключете котлона и отцедете течността. Претрийте меката слива през цедка.
Направете кръстообразни разрези на доматите, залейте с вряла вода и оставете за 3-4 минути. След това внимателно ги извадете и обелете. Пасирайте доматите и ги сложете на огъня. Веднага щом сместа заври, добавете пюрето от сливи. Добавете бланшираните чушки към доматения сос и отново оставете сместа да заври. Прибавете патладжана и запържените лук и моркови. Смачкайте чесъна с преса и го смесете с останалите съставки. Добавете захарта, солта и бахара. Оставете да къкри 20–25 минути. Добавете нарязания кориандър и оцета, оставете отново да заври, намалете котлона на слаб огън и оставете да къкри 3-4 минути.
Прехвърлете приготвената салата от патладжан в буркани и затворете. Оставете приготвените продукти да се охладят и ги приберете на място за съхранение на консерви.
От чушки
Един килограм пресни зеленчуци ще даде приблизително 600 г мариновани. За по-впечатляващ вид използвайте чушки с различни цветове. Ако медът в маринатата ви обърква, заменете го със захар. Въпреки че загряването няма да направи пчелния продукт вреден.
Продукти: 1 кг чушки, 150 мл растително масло, 2 суп. лъж. горчица, 2 суп. лъж. мед, 4 скилидки чесън, 1 ч. лъж. сол, 4 дафинови листа, 4 зърна бахар, 4 зърна черен пипер.
Приготвяне: Поставете целите чушки в тава, покрита с хартия за печене. Печете на 260°C за 40–60 минути. Обръщайте чушките периодично. Кората им трябва да е опалова. Внимателно поставете чушките в торбичка или ги увийте във фолио. След като изстинат, ги обелете. Нарежете ги на ленти с ширина 3-4 см.
В тенджера с вместимост 1-2 литра смесете зехтина с горчицата, меда, нарязания чесън, солта, дафиновия лист и двата вида черен пипер. Загрейте на слаб огън, докато съставките се смесят напълно. Прибавете към нарязаните чушки маринатата, оставете сместа да заври и оставете да къкри на слаб огън под капак за 15-20 минути.
Разсипете сместа в буркани, затворете ги и оставете да се охладят на стайна температура.
Салатата може да се сервира като самостоятелно предястие или да се използва за брускети и сандвичи.
От тиквички
Тиквичките имат висок кулинарен потенциал. Могат да се използват за приготвяне на вкусни сладкиши, закуски и основни ястия. И, разбира се, трудно е да си представим зеленчуковите заготовки за зимата без салата от тиквички. Опитайте тази рецепта без стерилизация.
Продукти: 3 кг тиквички, 4 глави лук, 3 чушки, 300 мл вода, 5 суп. лъж. оцет 9%-ен, 4 суп. лъж. доматено пюре, 70 мл растително масло, 1,5 суп. лъж. захар 1 суп. лъж. сол, 9 зърна бахар, 9 зърна черен пипер.
Приготвяне: Обелете и почистете тиквичките от семките, нарежете ги на едри парчета. Поръсете със сол, разбъркайте добре и оставете за 40 минути. Нарежете лука на едри кубчета, а чушката - на лентички.
Загрейте 1 суп. лъж. растително масло и запържете лука, докато стане прозрачен. Добавете чушката и оставете да къкри 7-10 минути.
Изсипете сока от тиквичките в дълбока купа и го разредете с вода. Добавете доматеното пюре и разбъркайте до гладкост. Добавете останалото растително масло, тиквичките и пържените зеленчуци в тенджера с вместимост 4-6 литра. Залейте всичко с доматения разтвор и сложете на средно силен котлон. След като сместа заври, добавете захарта, солта, оцета и всичкия черен пипер. Покрийте и оставете да къкри 40-45 минути, като разбърквате от време на време.
Разсипете салатата в буркани и ги затворете. Охладете приготвената смес и я поставете на тъмно и хладно място.
Асорти от 7 зеленчука
Неслучайно се казва: колкото повече, толкова по-добре. Особено когато става въпрос за зимни салати у дома. Асортиментът съчетава почти всички зеленчуци, подходящи за консервиране: тиквички, краставици, моркови, чушки, лук, домати и чесън. По желание можете да изключите нещо. Тук няма марината като такава, зеленчуците се мариноват в собствения си сок по време на стерилизацията.
Продукти: 1 кг тиквички, 1 кг краставици, 1 кг моркови, 1 кг чушки, 3 глави лук, 2 домата, 150 мл растително масло, 6 скилидки чесън, ½ връзка копър, 2,5 суп. лъж. сол, 2 суп. лъж. захар, 30 мл оцет.
Приготвяне: Нарежете тиквичките, краставиците, морковите и чушките на лентички, лука - на полукръгчета, а доматите нарежете на едро. Смесете всички нарязани зеленчуци, заедно с нарязаните копър и чесън. Разтворете солта и захарта в растително масло и подправете салатата със сместа, оставете за 30 минути.
Разсипете получената заготовка в буркани, покрийте с капаци и стерилизирайте за 40 минути. Покрийте салатата, увийте бурканите и оставете на стайна температура, докато се охлади напълно. Съхранявайте в килер или шкаф с добра вентилация и без достъп на слънчева светлина.
Доматена салата
В това ястие нарязването играе важна роля. Ако предпочитате по-равномерна текстура, смелете зеленчуците в блендер почти до пюре. Ще получите нещо средно между салата и сос. Можете също така да нарежете зеленчуците на ръка. Тогава предястието ще се получи с повече текстура. Ще усетите парченцата.
Продукти: 1 кг домати, 4 моркова, 3 чушки, 3 ябълки, 2 глави лук, 40 мл растително масло, 2 суп. лъж. оцет, 1 суп. лъж. захар, 1 суп. лъж. сол.
Приготвяне: Смелете доматите в блендер и претрийте през цедка, добавете нарязания чесън и оставете да къкри на среден огън за 30 минути. Нарежете морковите, чушките, ябълките и лука. Не забравяйте да отстраните всички семки и дръжки преди нарязване.
Загрейте олиото в тигана и запържете сместа от ябълки и зеленчуци. След като всички сокове се изпарят, добавете доматеното пюре, захарта и солта. Оставете сместа да къкри под капак още 30 минути. Внимателно овкусете доматената салата и коригирайте съотношението на подправките по желание. Сипете оцета и разпределете сместа в буркани. Съхранявайте на специално място, след като се охлади напълно.
Коментари