Патладжаните са не по-малко популярни и обичани летни зеленчуци от тиквичките. Внимателно отглеждани в градината, те могат да се приготвят вкусно и бързо. Вдъхновете се за кулинарни подвизи, като разгледате селекция от рецепти!
Патладжанът е не само вкусен, но и здравословен зеленчук, с високо съдържание на фибри и минерали. Той се съчетава добре с други зеленчуци, гъби и сирене. Можете да приготвите много вкусни ястия от син домат, просто като запържите зеленчуците в тиган или на скара. Освен това, патладжаните могат да се пекат с пълнеж, да се приготвят със сосове и дори да се правят кюфтета. Ето само няколко прости рецепти за ястия, които просто трябва да приготвите!
Хайвер
Патладжаненият хайвер има необичаен вкус и богат зеленчуков аромат. Освен това е много засищащ.
Ще ви трябват: 2 патладжана, 1 чушка, 3 скилидки чесън, 1 ч. лъж. балсамов оцет, 2 суп. лъж. нарязан пресен босилек, растително масло, сол и смлян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Нарежете патладжаните на резени, поставете ги върху намазнена тава и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30-35 минути. Оставете да се охладят и отстранете жилавата външна обвивка.
Внимателно опърлете чушката на открит огън, докато почернее от всички страни. Сложете я в плик, затворете го и охладете: задушената чушка лесно ще се обели. Отстранете дръжката и семките. Поставете патладжаните, чушката и чесъна в кухненски робот и пасирайте до гладкост. В отделна купа смесете олиото, оцета, солта и черния пипер, добавете сместа с патладжаните и разбъркайте добре.
Сервирайте хайвера с крекери, чипс, препечени парчета хляб.
Пържени патладжани в галета
Тази рецепта е чудесно и засищащо предястие.
Ще ви трябват: 1 голям патладжан, 6 яйца, 1 суп. лъж. вода, 3 чаши галета, растително масло и любимите ви подправки (например провансалски билки).
Приготвяне: Обелете патладжана и го нарежете на кръгчета.
Пригответе панировката - разбийте яйцата с вода. В друга купа сложете галетата и я смесете с подправките. Загрейте олиото в тиган. Потопете всяко резенче патладжан в яйцето, след това в галетата и го пуснете в тигана. Пържете за 2-4 минути от всяка страна. Прехвърлете готовите патладжани върху домакинска хартия, за да отстраните излишното масло и сервирайте веднага.
Паста с лук
Това ястие може да се приготви за обяд.
Ще ви трябват: 1-2 патладжана, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, шепа листа босилек (по желание), 3/4 от пакет паста, 2 чаши доматен сос, 100 г твърдо сирене (по желание), растително масло, оцет, смлян черен пипер, сол.
Приготвяне: Загрейте фурната на 200 градуса. Нарежете патладжаните на кубчета, поръсете с олио и ги сложете в тава за печене. Печете във фурната около 25 минути.
Междувременно сварете пастата в подсолена вода. Нарежете лука на полукръгчета и го запържете в олио, добавете сол. Прибавете чесъна, оставете да къкри за минута, след което добавете 1-2 ч. лъж. оцет. Прехвърлете изпечените патладжани, доматения сос и щипка черен пипер и оставете да къкри. Изсипете пастата в гевгир и я прибавете към зеленчуците, разбъркайте, поръсете с пресен босилек и настъргано сирене (по желание) и сервирайте.
Патладжанени рулца
Това лесно предястие може да се сервира дори на празнична трапеза.
Ще ви трябват: 2-3 патладжана, 1 суп. лъж. растително масло, 350 г доматен сос, 400 г извара (или крема сирене), 200 г твърдо сирене, 1 яйце, черен пипер на вкус.
Приготвяне: Загрейте фурната на 190 градуса. Нарежете патладжаните по дължина на тънки филийки, намажете ги с олио и запържете в тиган на среден огън за 1-2 минути от всяка страна. Докато резените син домат се охлаждат, смесете всички съставки за плънката: настърганото сирене (оставете малко за поръсване), изварата, яйцето, сол и черен пипер.
Разпределете готовата плънка върху резените патладжан и завийте на руло. Сипете доматения сос на дъното на тавата за печене, наредете рулцата в нея и поръсете отгоре с останалия настърган кашкавал. Печете 20-25 минути.
Син домат в доматен сос
Това ястие произлиза от балканската кухня и не е трудно да се приготви у дома.
Ще ви трябват: 1 кг домати, 1/4 чаша растително масло, сол, 3-4 скилидки чесън, както и 2 патладжана, растително масло, магданоз, 150 г сирене (по избор).
Приготвяне: Първо пригответе соса - разрежете доматите наполовина, отстранете дръжките и ги накълцайте в кухненски робот. Изсипете сместа в тенджера с олио и сол и гответе, докато сосът се сгъсти, като разбърквате от време на време (около 30-40 минути). Когато почти цялата влага се изпари и сосът започне леко да залепва по дъното, добавете още 2 супени лъжици олио и гответе 2-3 минути. Изключете котлона и прибавете смачканите скилидки чесън и сол на вкус.
Докато сосът се готви, нарежете патладжаните по дължина на резени, намажете ги с олио от двете страни и поръсете със сол. Наредете ги в тава за печене, покрийте с алуминиево фолио и печете 25-30 минути на 200 градуса. След това махнете фолиото и печете още 5-10 минути. Готовите резени патладжан поставете директно в тавата към соса и ги сложете във фурната за 5 минути.
Оставете ястието да се охлади до стайна температура, поръсете с пресен магданоз и натрошено сирене (по желание).
Мариновани патладжани на скара
Ястието се приготвя най-добре на барбекю, на открит огън.
Ще ви трябват: 1 голям патладжан, 6 суп. лъж. растително масло, 4 скилидки чесън, 4 суп. лъж. балсамов оцет, 1 люта чушка (по желание), сол, смлян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Нарежете патладжаните на кръгчета. Поръсете със сол и оставете да престоят в гевгир около 30 минути. Изплакнете и подсушете резените. В малка купа смесете олиото, счукания чесън, оцета, счукания лют пипер, солта и смления черен пипер. Добавете патладжаните и маринатата, разбъркайте и оставете да се мариноват поне 15 минути. Намажете леко решетката на грила с олио, поставете резените патладжан върху нея и запържете за 2-3 минути от всяка страна. Залейте готовите резени с останалата марината, поръсете с нарязан магданоз и сервирайте.
Минипици
Това лесно предястие може да се приготви бързо за голяма компания.
Ще ви трябват: 2 големи патладжана, буркан доматен сос, резени твърдо сирене, 100 г чери домати, връзка пресен спанак, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Нарежете патладжаните на резени с дебелина 1 см и ги поставете в тава за печене. Поръсете със сол и печете в предварително загрята на 200°C фурна за 15-20 минути. Върху всяко резенче патладжан сложете 1 суп. лъж. доматен сос, резен сирене, няколко листа спанак и половинки чери домати. Сложете във фурната за 3-5 минути. Сервирайте предястието топло.
Запечени със сирене сини домати
Можете да пълните патладжаните с почти всичко, но не забравяйте да поръсите отгоре със сирене и да ги запечете във фурната.
Ще ви трябват: 2 патладжана, 1/2 чаша нарязани домати, 1 скилидка чесън, 3/4 чаша настъргано сирене, пресен босилек, растително масло, сол и черен пипер.
Приготвяне: Загрейте фурната на 190 градуса. Разрежете патладжаните по дължина на две половинки, поръсете с олио и сол и печете 30 минути. Оставете да се охладят и извадете плънката с лъжица. Нарежете я на кубчета, добавете доматите, солта, пипера и нарязания чесън. Сложете малко нарязани домати на дъното на тавата за печене, отгоре наредете сините домати, напълнете ги с приготвената плънка, поръсете с твърдото сирене и печете 15-20 минути. Преди сервиране поръсете с нарязан босилек.
Кюфтета
Можете да направите пълноценно, засищащо ястие от патладжан, като тези кюфтета.
Ще ви трябват: 500 г патладжан, 1/2 глава лук, 200 г гъби, 1-2 скилидки чесън, 1/4 чаша вода, магданоз, галета, сол, смлян черен пипер, растително масло.
Приготвяне: В голям тиган запържете нарязаните лук и чесън в малко олио, подправете с черен пипер. Добавете нарязаните патладжан и гъби, сол и черен пипер. Сипете водата и оставете да къкри, под капак, за около 15 минути. Оставете сместа да се охлади леко, след което я смелете в кухненски робот. Добавете нарязан магданоз и достатъчно галета, за да се получи гъста маса. Оформете я на топчета, поставете в намазнена тава и печете.
Гръцки сос от печени патладжани
Този вкусен, ароматен сос може да се сервира с плоски хлябове, пържени картофи като лека закуска или като гарнитура към основни ястия.
Ще ви трябват: 1 голям патладжан, 1/2 чаша растително (за предпочитане зехтин) масло, 4 ч.л. винен оцет, 1 ч.л. балсамов оцет, 2-3 скилидки чесън, 1/2 ч.л. сушен риган, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Загрейте фурната на 220 градуса. Нарежете патладжаните на резени по дължина, поставете ги върху намазнена тава и печете около 30 минути, като ги обръщате по средата на печенето. През това време смесете олиото, оцета, счукания чесън и ригана. Оставете патладжаните да се охладят, обелете ги и нарежете месестата част на кубчета. Поставете парчетата в блендер, залейте с маслената смес и разбъркайте всичко до гладкост. Преди сервиране, дръжте готовия сос в хладилник поне за час. Сервирайте с хляб, лаваш или чипс.
Коментари