Когато купуваме храна, включително за определен празник, често не се замисляме за факта, че за да запазим качеството ѝ, поставянето на неизядена храна в хладилника и последващото ѝ връщане на масата ден-два по-късно понякога може да бъде вредно и дори опасно за здравето.
Дори ако вкусът и ароматът на храна, съхранявана в хладилник за определено време, не предвещават проблеми, това не означава, че тази храна не е развалена. В крайна сметка, ако препоръчителният срок на годност на продукта е изтекъл, в него се образуват потенциално опасни за организма съединения. И за да не навредите на здравето си, трябва или да изядете приготвената храна навреме, или да я изхвърлите, без да съжалявате. А срокът на годност на някои храни, за който ще стане дума по-долу, може откровено да ви изненада.
Всички посочени срокове за съхранение на продуктите отговарят на санитарно-епидемиологичните стандарти, разработени за организации и предприятия, които произвеждат и продават хранителни продукти. Между другото, същите стандарти препоръчват съхраняването на повечето хранителни продукти в хладилник при температура не по-висока от 2-4°C.
Колко дълго да съхранявате супи
Да започнем с най-сложния въпрос, защото малко хора приготвят супа всеки ден, и „изпразват тенджерата" веднага. Междувременно зеленчуковата супа може да се съхранява в хладилник до пет дни, а граховата, рибената чорба и пилешката - до два дни. Нещата са още по-строги с другите първи ястия: крем супата с мляко, любимото шкембе и гъбената (както и варените гъби) трябва да се консумират в рамките на един ден след преместването им в хладилника.
Рибеният бульон, подобно на супата на негова основа, се съхранява в хладилник не повече от два дни, а месният и зеленчуковият бульон трябва да се консумират в рамките на една седмица.
Находчивите домакини са намерили начин да избегнат досадното готвене на супа почти всеки ден. За целта бульонът или готовата супа могат да бъдат замразени за известно време.
Колко дълго да съхранявате сурови и варени яйца
След варене, яйцата мгат да се съхраняват в хладилник не повече от ден и половина. Ситуацията със сурово яйце е малко по-сложна. Факт е, че срокът му на годност започва от момента на снасянето му, а не от датата, посочена на опаковката. Диетичното яйце се съхранява не повече от седем дни, след което губи първоначалните си качества и се „превръща" в трапезно яйце. То, от своя страна, може да се съхранява до 25 дни от датата на снасяне, но тъй като за купувача ще бъде доста трудно да я определи точно, е по-добре яйцето да се сготви и изяде възможно най-скоро.
Можете да удължите срока на годност на суровите яйца, като ги поставите с „носа" надолу. А най-сигурният знак за свежест на вареното яйце е, че е трудно да се обели. Това се дължи на факта, че въздушната торбичка под черупката му е все още много малка. Колкото по-дълго престоява едно сурово яйце, толкова повече въздух ще попадне под черупката през порите и толкова по-лесно ще ви бъде да го освободите от тази черупка след варене.
Колко дълго да съхранявате млечни продукти
Срокът на годност на млечните продукти преди отваряне, обикновено е посочен върху кутията. След отваряне на опаковката, натуралните млечни продукти могат да се съхраняват при температурата, посочена в началото на статията, за не повече от ден и половина.
Изключение прави сиренето: извън вакуумна опаковка то може да се съхранява до пет дни, като се вземе предвид срокът на годност.
Когато съхранявате млечни продукти, обръщайте внимание не само на сроковете на годност, посочени на опаковката, но и на външния вид, миризмата и вкуса на продукта.
Колко дълго да съхранявате месо, риба и кайма
Според санитарно-епидемиологичните стандарти, охладената риба трябва да се съхранява не повече от един ден, а охладеното сурово месо и птици - не повече от два. Същото важи и за варените продукти. Пърженото и задушеното месо, като се има предвид съхранението в хладилник, е за предпочитане да се консумира в рамките на ден и половина, а желираното месо - в рамките на 12 часа.
По-добре е да не съхранявате сурова кайма или риба в хладилник повече от един ден, а пилешко месо - до 12 часа. Топло пушената риба се съхранява не повече от два дни, а студено пушената и осолената - до 30 дни (по-точен срок обикновено е посочен на опаковката).
Останалите приготвени кулинарни продукти от риба, както и от месо, се поставят в хладилник за не повече от един ден, както и полуфабрикатите, приготвени от тях.
Препоръчително е да използвате зеленчукова и гъбена кайма веднага след приготвянето ѝ. Ако някой от горните продукти е закупен от магазин/цех за готвене, по-добре е да приготвите храната веднага, без да съхранявате.
Колко дълго да съхранявате други храни
Някои готови храни също е по-добре да не се поставят в хладилника, а да се консумират веднага. Но ако има твърде много „остатъци" и е жалко да се изхвърлят продуктите, все още има изход от ситуацията. Всякакви салати, подправени със сос, могат да се съхраняват в хладилник за не повече от 12 часа - затова експертите препоръчват да се добави дресингът към тях непосредствено преди сервиране.
Изключение правят салатите, които съдържат яйца: препоръчва се да се съхраняват не повече от шест часа. Салатите без сос могат да се съхраняват ден и половина.
Задушените зеленчуци, както и варените или пържените картофи, могат да се съхраняват в хладилник не повече от ден и половина, както и готовите сосове и дресинги. Но картофеното пюре, варените макаронени изделия и оризът е най-добре да се консумират в рамките на 12 часа. Пилаф, пайове, сандвичи и пица могат да се съхраняват не повече от един ден.
Всички гореспоменати срокове на съхранение на продуктите в хладилника са изчислени за консумацията им от възрастни. Експертите препоръчват храненето на децата да става само с прясно приготвена храна.
За да решите успешно проблема със съхранението на храна, първоначално е необходимо правилно да изчислите каква храна и в какво количество ще ви е необходима в близко бъдеще. В крайна сметка е по-добре да прекарате допълнителен час на печката, но да приготвите прясно ястие, отколкото да ядете храна със съмнително качество. Има обаче и друг вариант: замразете готовата храна.




Коментари