Консумацията на пресни плодове леко се е увеличила, докато търсенето на зеленчуци и картофи е намаляло, въпреки че общите разходи на домакинствата за плодове и зеленчуци са нараснали с 6% до 6,275 млрд. евро. През първите пет месеца на годината в Испания се наблюдава 1% спад в потреблението на пресни плодове и зеленчуци от домакинствата.
Това сочат най-новите данни на Испанския панел за потребление на храни към Министерството на земеделието, рибарството и храните, обработени от националната асоциация на производителите и износителите Fepex.
Общото потребление на пресни продукти от домакинствата достигна малко над 2,74 млн. тона за периода януари-май 2025 г.
Пресните плодове са били най-консумираният продукт през анализираните месеци с 1,44 млн. тона, което представлява увеличение от 0,7% в сравнение със същия период на 2024 г.
За сметка на това потреблението на пресни зеленчуци и картофи в домакинствата в страната е намаляло.
Търсенето на пресни зеленчуци в домакинствата е било 950 892 тона, което представлява спад от 3% на годишна база.
Продажбите на картофи са били 342 436 тона, което е с 2% по-малко в сравнение с 2024 г.
Разходите на домакинствата в Испания за плодове и зеленчуци са нараснали с 6% през периода януари-май, като са се увеличили от 5,912 млрд. евро през миналата година до 6,275 млрд. евро, съобщи Fepex.
Коментари