Една от целите на добрата рутина за доене е да се постигне безопасна среда за фермера и кравите

На този етап от лактацията поддържането на стриктна рутина при доене е от решаващо значение за производството на висококачествено мляко. Броят на соматичните клетки може лесно да се увеличи на този етап от лактацията, което от своя страна води до производство на мляко с ниско качество и увеличава риска от мастит.

Една от целите на добрата рутина за доене е да се постигне безопасна среда за работа на дояча и на кравите. Ефективното използване на времето, прекарано в доене, също не е за подценяване като резултат от правилното управление на процеса.

Всеки фермер би желал неговите крави

да бъдат спокойни,

с чисти, сухи и добре обслужени вимета, за да се събере млякото възможно най-бързо, и доилните маркучи да бъдат отстранени от вимето веднага щом кравата даде цялото си количество мляко. Тъй като кравите обичат навика, важно за тях е, всеки ден да е подобен на предишния и следващия, за да им се осигури спокойствие.

На този етап от годината доенето е повтарящо се действие, при което влизането и излизането от доилната зала може да става възможно най-бързо. Хигиената обаче не трябва да се пренебрегва, тъй като е важно да се постигне баланс между добрите практики за доене и ефективността.

Добрият режим на доене трябва

да улеснява и фермера,

тъй като той би трябвало да осигури максимално качество на продукта, безопасност за доячите и кравите, както и ефективност на времето, прекарано в работа.

Преди да се съберат кравите, доилната зала трябва да бъде подготвена и почистена. Това ще позволи на оператора да започне доенето, след като всички крави вече са в помещението, и ще се избегне ненужен стрес за кравите, които чакат да бъдат доени.

Необходимо е да се използва чиста престилка

и нитрилни ръкавици за еднократна употреба,

с цел да се спре разпространението на мастит и да се предотврати развитието на зоонозни заболявания, като лептоспироза, по време на доене.

Колкото по-чисти са кравите, толкова по-лесно ще бъде, да се издоят. Това означава, че е добре опашките да бъдат подрязани, както и средата на животните да се поддържа чиста. Преди доенето да започне, цицките трябва да бъдат почистени и сухи. Някои фермери оголват четвъртина от някоя цицка, за да проверят за мастит и да стимулират отделянето на мляко. Онези крави, които не изглеждат във форма или имат висока температура, трябва да бъдат тествани за мастит.

Подготовката на кравите за издояване

трябва да се извършва на групи от 4 до 6 животни, като се започва от началото на реда и се работи към края. Първо се извършва подготовката на всяка крава и след това доилните маркучи се прикрепват към същата група крави от съответния ред. След като маркучите за доене са прикрепени, важно е да се провери дали са поставени плътно, тъй като това ще предотврати плъзгането или прищипването на кожата и ще гарантира правилно доене.

При сваляне на маркучите трябва да се опитате да предотвратите създаването на въздушна струя, като първо изключите вакуума и след това извиете маркуча или като използвате бутона на щипката. Ако имате автоматични устройства за отстраняване на доилните маркучи, уверете се, че са в добро работно състояние. Внимавайте и не сваляйте маркучите от кравите, докато все още дават мляко, или не оставяйте кравите да се изцедят прекалено много.

След доене нанасяйте дезинфектант на цицките

и проверявайте дали върхът на всяка е напълно покрит от кожа. Уверете се, че поне 15 или 10 мл от спрея е приложен равномерно върху вимето на всяка крава след всяко доене. Избягвайте да измивайте залата между редовете и да почиствате, докато кравите са в помещението, освен ако всички устройства не са прикрепени към кравите, тъй като в противен случай може да се разпространят бактерии и нова инфекция на вимето.

Използвайте течаща вода и дезинфекциращ разтвор, за да отстраните млякото от ръкавици, подложки и друго оборудване, за да предотвратите разпространението на мастит и други заболявания.

Потокът на движение на кравите

оказва голямо влияние върху рутината на доене. Той обхваща три зони: пътят на кравите, съоръжения (събирателен двор и зала) и доилната зала. Пътят на кравите трябва да е достатъчно широк съобразно броя на доените крави. Той трябва да има добър наклон и нехлъзгава повърхност.

Важно е също така да няма препятствия или ограничения на пътеката. Събирателният двор трябва да побере цялото стадо, като е необходимо да се предвиди разстояние от 1,5 м² на крава. Ако има задна врата, тя трябва да се управлява правилно. Тя трябва да се използва, за да се намали размерът на събирателния двор и да не се сбутват кравите в залата. Добре е да не се правят промени в доилната зала и в нея да има една и съща рутина при всяко доене.

През сезона на отпуските приятели или съседи

биха могли да помогнат с доенето, ако сте планирали да заминете на почивка за един-два дни. В този случай е важно да се въведат стандартни оперативни процедури, така че доячът да знае точно как се извършват процедурите при доене и почистване, за да се гарантира, че няма грешки и/или разпространение на плоскоклетъчен карцином и мастит.