Властите на Астурия работят по уникален проект, който превръща стара минна шахта в Лавиана в първата подземна оранжерия в Испания. Инициативата е част от програмата Agroalnext, финансирана от регионални ресурси и европейски фондове, която има за цел да положи основите на бъдещото земеделие: зелено, цифрово и устойчиво на климатичните промени.

Министърът на науката, промишлеността и заетостта Борха Санчес посети съоръженията на експерименталния проект. Мястото се използва за тестване на култури, отглеждани върху субстрат, под енергийно ефективно LED осветление.

Според FreshPlaza, пилотният проект се провежда в галерията Ла Рая на кладенеца Карио и включва пет вида растения: кълнове за кулинарна употреба, ароматни растения, листни зеленчуци, васаби, грах, гъби и саликорния - халофитно растение, което се адаптира към екстремни условия. Целта е да се открие кои видове могат да се адаптират към подземна среда, като по този начин се даде възможност за нова, устойчива и енергийно ефективна форма на отглеждане.

беше реализиран от Регионалната служба за научни изследвания и развитие в областта на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост (Serida) в рамките на иновационния център Carrio с подкрепата на минната компания Hunosa, собственик на мината. Астурийската компания Cantábrica Agricultura Urbana, специализирана в отглеждане на култури на закрито с помощта на вертикални земеделски системи, които са в състояние да рециклират вода и да работят без излагане на слънчева светлина, отговаряше за техническото развитие на проекта.

Проектът популяризира Селско стопанство 4.0 като бъдеща икономическа възможност за бившите минни региони в Астурия. Резултатите от експерименталната фаза ще послужат като основа за проучване на бъдещи оранжерии в подземни съоръжения, които ще могат да използват водата и енергията от старите експлоатации, за да бъдат устойчиви и самодостатъчни.

Борха Санчес подчерта тази инициатива като ключова за даване на ново, иновативно и технологично приложение на старите мини: „Тази подземна оранжерия представлява твърда стъпка към земеделието на бъдещето. Проектът съчетава наука, технология и устойчивост, за да десезонизира културите и да насърчи форми на производство, които ни помагат да се справим с предизвикателствата на климатичните промени и териториалното развитие."

Използването на подземни пространства, като мини или бункери, за отглеждане на култури вече се практикува в Обединеното кралство, Италия и Финландия. Но това е първият случай в Испания, когато бивши минни галерии се използват за тази цел.

Подземното отглеждане предлага предимства: постоянна температура и влажност, по-ниска консумация на енергия и възможност за целогодишно събиране на реколта.

Проектът за подземно земеделие съгласува своите цели с европейската стратегия „От фермата до трапезата" и с подхода „Едно здраве" на Световната здравна организация, който има за цел да балансира и оптимизира по устойчив начин здравето на хората, животните и екосистемите.