Според първоначалните прогнози за реколтата в региона Аксаркия в Малага, Испания ще има силно възстановяване на производството на манго. Очаква се също така да се подобри производството на авокадо, което нараства в различни испански провинции.
През последните години реколтите от манго в Малага бяха значително по-ниски от производствения им потенциал поради влиянието на неблагоприятните метеорологични условия и продължителната суша. Вместо потенциалните 60 000 тона манго, които Испания би могла да събере годишно, добивът през 2024 г. беше само 20 000 тона.
„В момента изглежда, че тази година Малага ще произведе два пъти повече манго в сравнение с миналия сезон", заяви Álvaro Martínez, мениджър на Axarfruit. Тази компания от Малага отглежда и продава биологични и конвенционални авокадо и манго. „Обилните валежи в края на миналата година и през пролетта възстановиха водните резерви в язовирите и кладенците, необходими за отглеждането на манго и авокадо", добави той.
„Лятото досега е било относително меко, с по-малко горещи вълни. Това означава по-малко стрес за дърветата, което е от полза за развитието на плодовете", добави Мартинес.
„Ако прогнозите се оправдаят, Испания ще засили позициите си на европейския пазар на манго. По-голямото предлагане ще ни позволи да продаваме манго от близките райони на конкурентни цени, тъй като цените на манго от чужбина в момента са високи поради логистични предизвикателства. Ако производството е добро тази година, ще бъде трудно да се конкурира с испанското манго през септември и октомври."
Axarfruit в момента работи с манго от Сенегал и Бразилия. Качеството им е добро и цените са по-високи от миналата година, каза Мартинес.
„Пазарът на авокадо в момента е наситен с предлагане, особено от Перу, където реколтата е нараснала с 15-20%. Консумацията на авокадо се увеличава всяка година, но пиковете в предлагането като настоящия не могат да бъдат лесно абсорбирани. Особено не през летните ваканции, когато рафтовете са пълни с други летни плодове", казва още Мартинес.
Коментари