Изследване на Университета Едит Коуан (ECU), Университета на Западна Австралия и Датския институт за рак показва, че диета, богата на зеленолистни зеленчуци, може да намали риска от атеросклеротични съдови заболявания (ASVD).

ASVD, подгрупа на сърдечно-съдовите заболявания, са водеща причина за смъртността в световен мащаб, предимно поради сърдечни пристъпи и инсулти.

В Австралия сърдечно-съдовите заболявания са причина за смърт на всеки 12 минути, отбелязва докторантът от Университета Едит Коуан Монтана Дюпуи.

Проучването показва, че повишеният прием на витамин К1, който се съдържа в зелените листни зеленчуци като спанак, къдраво зеле и броколи, може да намали риска от ASVD. Тези зеленчуци са известни с потенциалната си роля в предотвратяването на съдовата калцификация, която често се свързва със сърдечно-съдовите заболявания.

Според старши научен сътрудник в Университета Едит Коуан д-р Марк Сим, „Чаша и половина от такива зеленчуци е лесен начин да увеличим дневното си приемане на витамин К и може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания".

Проучването разкрива още, че жените, които консумират приблизително 30% повече витамин К1 от препоръчаното в австралийските диетични насоки, имат по-нисък риск от ASVD в дългосрочен план. „Важно е, че когато изследвахме кръвоносните съдове в шията, тези с по-висок прием на витамин К1 също имаха по-малко удебеляване на тези кръвоносни съдове, което е маркер за атеросклероза", обясни д-р Сим.

Това проучване, ръководено от г-жа Дюпуи и д-р Сим, подчертава влиянието на витамин К върху здравето на съдовете. То ще насочи бъдещите проучвания в Лабораторията за храни на бъдещето и дигитална гастрономия на Университета Едит Коуан, където се разработват специализирани храни за клинични изпитвания, насочени към подобряване на здравето на населението.

„В момента създаваме нови храни, които съдържат повече листни зеленчуци, богати на витамин К1. Тези нови храни могат да се използват в общности с специални хранителни и диетични изисквания, като например жителите на домове за възрастни хора," казва д-р Лиджоу Жонг, постдокторантски изследовател в Университета Едит Коуан.