Кой би отказал такава обичана и изпитана във времето комбинация от пилешко месо и гъби? Не само е вкусно и засищащо, но и удобно, защото можете да приготвите пълноценно ястие в един тиган. Ще ви разкажем за 15 най-добри рецепти за това как да приготвите пилешко с гъби и зеленчуци, различни сосове или други добавки!

1. Пилешко филе с гъби 

Перфектно съчетава ярък вкус и достъпни съставки.

Продукти: 400 г пилешко филе, 200 г гъби, 1 глава лук, 1 морков, 2 скилидки чесън, подправки.

Приготвяне: Нарежете пилешкото месо на лентички и го подправете на вкус. Запържете филето до леко покафеняване и добавете едро нарязаните гъби. След няколко минути добавете нарязания лук и настърганите моркови. След още 2-3 минути добавете чесъна и запържете всичко заедно за 10-15 минути, докато стане готово.

2. Със заквасена сметана 

Колкото по-високомаслена е сметаната, толкова по-гъст ще бъде сосът.

Продукти: 300 г пилешко филе, 200 г гъби, 1 глава лук, 150 г заквасена сметана, 300 мл вода, 1 суп. лъж. брашно, подправки.

Приготвяне: Нарежете и запържете пилешкото филе до леко покафеняване, добавете нарязания лук и запържете за още 2-3 минути. Добавете нарязаните гъби, разбъркайте и след 2-3 минути добавете 100 мл вода. Задушавайте пилешкото месо 15 минути под капак на слаб огън. Разтворете брашното в останалата вода и смесете със сметаната.

Подправете соса, сипете го при пилешкото месо и гответе още няколко минути.

3. С пачи крак в тиган 

Можете да оставите малките гъби цели, но е по-добре да нарежете големите.

Ще ви трябват: 400 г пачи крак, 250 г пилешко филе, 200 г сметана, 1 глава лук, 4 суп. лъж. растително масло, 40 г масло, подправки, билки.

Приготвяне: Нарежете пилешкото месо на средни парчета и го запържете в половината от олиото. Отделно запържете нарязания лук и гъбите пачи крак. Прибавете всичко към пилето, добавете останалото олио и запържете за 7-8 минути, като разбърквате. Подправете ястието, добавете сметана и оставете да къкри още 10 минути.

4. С кладница в сладко-кисел сос 

Чудесна рецепта, която всяка домакиня трябва да знае.

Ще ви трябват: 600 г пилешко филе, 400 г кладници, 20 г зелен лук, 30 г джинджифил, 4 скилидки чесън, 4 суп. лъж. кетчуп, 4 суп. лъж. соев сос, 2 суп. лъж. захар, 2 ч. лъж. царевично нишесте, 2 суп. лъж. ябълков оцет.

Приготвяне: Нарежете пилешкото месо на лентички и го запържете до златистокафяво. Нарежете и изпържете кладниците по същия начин. Нарежете зеления лук, чесъна и джинджифила и ги запържете отделно за половин минута. Прибавете ги към пилешкото месо и гъбите.

Смесете останалите продукти до гладкост и получения сос сипете в тигана. Оставете ястието да къкри още няколко минути, докато сосът се сгъсти.

5. Пържени картофи с пиле и гъби 

Перфектната семейна вечеря с минимални усилия за приготвяне.

Продукти: 250 г пилешко филе, 5-6 картофа, 2 стръка зелен лук, 150 г печурки, 1 глава лук, 2 стръка копър, подправки, растително масло.

Приготвяне: Нарежете картофите на тънки лентички и ги запържете в предварително загрято олио до готовност. Отделно запържете тънко нарязания лук до омекване, добавете нарязаните гъби и запържете за 5-7 минути. Добавете парчетата пилешко месо, подправете и гответе още 5 минути, като разбърквате. Смесете с картофите, загрейте за 2-3 минути, свалете от котлона и поръсете с нарязан копър и зелен лук.

6. Пилешко в сметана в тиган 

Преди сервиране можете да поръсите готовото ястие с нарязани зелени подправки.

Продукти: 250 г пилешко филе, 250 г гъби, 150 мл 20% сметана, подправки.

Приготвяне: Нарежете гъбите и ги запържете до леко покафеняване. Добавете малките парченца месо и запържете за 5-10 минути, като разбърквате. Сипете сметаната, подправете на вкус и оставете да къкри 5 минути на слаб огън.

7. С гъби и сирене 

Различните видове сирене придават напълно различен вкус всеки път.

Продукти: 400 г пилешко филе, 300 г гъби, 200 мл сметана, 100 г твърдо сирене, 1 суп. лъж. брашно, 1 ч. лъж. къри, 2 скилидки чесън, подправки.

Приготвяне: Разбийте заедно сметаната, брашното, кърито и подправките. Нарежете пилешкото месо и гъбите на едро и ги запържете поотделно до златистокафяво. Смесете съставките в тиган, сипете сметаната и оставете ястието да къкри още 10 минути на слаб огън. Добавете настърганото сирене и нарязания чесън. Гответе, докато сиренето се разтопи.

8. Със спанак 

Рецептата е подходяща както с пресен, така и със замразен спанак.

Продукти: 400 г пилешки гърди, 150 г гъби, 100 г спанак, 200 мл сметана или прясно мляко, 50 г лук, подправки.

Приготвяне: Нарежете всички продукти произволно. Запържете месото с лука и гъбите, като разбърквате. След 7-8 минути подправете ястието, сипете сметаната и изчакайте да заври. Гответе 5 минути на слаб огън под капак. Добавете нарязания спанак и оставете да къкри още 4-5 минути. Свалете ястието от котлона.

9. В доматен сос 

Любителите на доматен сос определено ще се насладят на това просто ястие.

Продукти: 1 пилешко филе, 100 г печурки, 1 глава лук, 2 ч. лъж. доматено пюре, сол, захар, подправки, билки.

Приготвяне: Нарежете и запържете месото до златистокафяво. Добавете нарязаните гъби, запържете още няколко минути и подправете. Прибавете ситно нарязания лук и гответе всичко заедно, докато лукът омекне. Добавете доматеното пюре, захар, сол и подправки на вкус. Сипете няколко лъжици вода, докато сосът достигне желаната консистенция. Гответе всичко под капак, докато се сгъсти. Поръсете готовото пиле с нарязани билки.

10. Пиле със зеленчуци 

Сочна и много апетитна яхния за всеки повод.

Продукти: 1 пилешко филе, 200 г тиквички, 1 домат, 100 г чушка, 250 г печурки, 1 глава лук, 15 г магданоз, подправки.

Приготвяне: Нарежете всички продукти на малки парченца с приблизително еднакъв размер. Запържете пилешкото филе с лука за 3-4 минути в предварително загрят тиган. Добавете гъбите и другите зеленчуци, разбъркайте и оставете да къкри 20-25 минути на слаб огън под капак. Подправете яхнията към края и я поръсете с нарязан магданоз.

11. Пилешко с ориз 

Няма нужда да приготвяте отделна гарнитура – всичко е на едно място.

Ще ви трябват: 100 г ориз, 100 г печурки, 200 г пилешко филе, 1 глава лук, 50 мл соев сос, 2 скилидки чесън, 1 връзка зелен лук, захар, сол, подправки.

Приготвяне: Сварете ориза до готовност и го оставете да се охлади. Нарежете и запържете гъбите до златистокафяво. В същия тиган запържете леко нарязания лук и чесъна, добавете парчетата пилешко месо и гответе още няколко минути на силен огън, като разбърквате.

Добавете соев сос и всички подправки на вкус. Може да добавите малко оризов оцет и сос от стриди. Накрая добавете пържените гъби, загрейте всичко заедно за няколко минути, свалете от котлона и поръсете с нарязан зелен лук.

12. Със сушени гъби 
За да станат сушените гъби вкусни, те трябва първо да се накиснат малко.

Продукти: 300 г пилешко месо, 30-50 г сушени гъби, 50 г моркови, 1 глава лук, 100 г сметана, 2 ч.л. зърниста горчица, 2 скилидки чесън, 1 чаша гореща вода, подправки.

Приготвяне: Накиснете гъбите в гореща вода за 2 часа, след което ги нарежете. Нарежете лука на ситно, настържете морковите, а месото нарежете на кубчета. Запържете лука до златисто, добавете месото и гответе още 5 минути, като разбърквате.
Прибавете и морковите. След 2-3 минути добавете гъбите, сипете и течността от тях, подправете на вкус и оставете да къкри 15-20 минути. Накрая добавете сметана, чесън и горчица и загрейте за още 2-3 минути.

13. Пилешки жулиени 

За по-богат вкус вземете филето от бут и смесете кондензираното мляко със сметаната.

Ще ви трябват: 500 г пилешко филе от бут, 500 г гъби, 200 мл 20% сметана, 100 мл кондензирано мляко, 100 г лук, 1 ч. лъж. брашно, 20 г магданоз, 30 г масло, 3 суп. лъж. растително масло, сол, смлян черен пипер.

Приготвяне: Нарежете пилешкото месо и гъбите на кубчета, а лука и магданоза на ситно. Загрейте половината от маслото и олиото. Запържете гъбите до златистокафяво и ги оставете настрана. Сипете още малко растително масло, добавете месото, сол и черен пипер запържете до златистокафяво, като разбърквате. Намалете котлона, добавете лука към пилешкото месо и гответе още 2-3 минути.

Поръсете всичко с брашно и разбъркайте. Прибавете гъбите към пилешкото месо, добавете останалото масло, поръсете с магданоз, залейте със сметаната и кондензираното мляко и разбъркайте. Запържете за 2-3 минути на среден огън. Поръсете с настърган кашкавал, покрийте и гответе до готовност.

14. Пиле с гъби и елда 

Прибавете още една рецепта към колекцията си от универсални семейни ястия.

Продукти: 300 г пилешко месо, 200 г гъби, 1 чаша елда, 1 глава лук, 1 морков, 50 мл сметана, 350 мл вода, подправки.

Приготвяне: Нарежете и запържете месото до златистокафяво, добавете нарязаните гъби и запържете всичко заедно за 7-10 минути, докато течността се изпари. Сложете нарязания лук и морков в тигана и гответе още 3-5 минути.

Поръсете отгоре измита елда, залейте със сметана, подправете на вкус и разбъркайте. Сипете водата, оставете да заври и варете 15 минути на слаб огън под капак.

15. С броколи на тиган 

Ако все още не знаете какво интересно да сготвите днес, обърнете внимание на тази рецепта.

Продукти: 1 глава броколи, 500 г пилешки гърди, 250 г гъби, 1 тиквичка, 2-3 скилидки чесън, 2 суп. лъж. царевично нишесте, 1 парче джинджифил, 1 суп. лъж. оризов оцет, 3 суп. лъж. соев сос, 2 ч. лъж. захар.

Приготвяне: Сварете малките розички броколи за 2-3 минути и отцедете в гевгир. Нарежете и оваляйте пилешкото месо в нишесте. Нарежете тиквичките и гъбите на средни парчета, настържете джинджифила и чесъна.

Запържете пилешкото месо за 6-7 минути на силен огън и го оставете настрана. В същия тиган запържете джинджифила и чесъна буквално за половин минута. Добавете броколи, тиквички и гъби и гответе още 4-5 минути, като разбърквате. Сложете пилешкото месо при зеленчуците. Смесете оризовия оцет, соевия сос и захарта, залейте ястието с тази смес и гответе 2-3 минути.