Вкусният сос е задължително допълнение към колбаси, приготвени на скара или в тиган. Те придават нови аромати на месото и го правят по-сочно. Получава се толкова добре, че понякога е дори трудно да се спре. За да сте сигурни, че пържените наденички никога няма да ви омръзнат, можете да приготвяте различен сос всеки път: доматен, с чесън или много черен пипер, сладко-кисел или други. В зависимост от соса, който изберете за наденичките, изберете подходяща гарнитура към основното ястие. Например, горещият ориз се съчетава добре с месо със сладко-кисел сос, а картофите или салатата от пресни зеленчуци се съчетават добре с хариса, приготвена от печени чушки.

Ранч сос 

Легендарният сос Ранч, който моментално завладя цяла Америка, а след това и половината свят, е изобретен не от някакъв готвач, а от водопроводчик!

За 6 порции, ще ви е необходимо: 150 г лека майонеза, 150 г заквасена сметана 18%, 100 мл прясно мляко, 1 суп. лъж. лимонов сок, 15 г зелен лук, 10 г магданоз, 10 г копър, 2 скилидки чесън, 1/2 ч. лъж. смлян сладък червен пипер, 1/2 ч. лъж. горчични семена, сол, 1/4 ч. лъж. смлян черен пипер.

Приготвяне: Измийте перата от зелен лук, стръкчетата копър и магданоз и ги подсушете добре. Нарежете ги на ситно. Обелете чесъна. Смелете синапените семена на прах. Това може да се направи в хаванче или с помощта на ръчна мелачка за подправки. Смесете горчицата с червения и смляния черен пипер.

В купа смесете майонезата и сметаната. Добавете лимонов сок и 50 мл мляко. Разбъркайте добре. Добавете чесън, прекаран през преса, нарязаните билки и подправките. Разбъркайте.

Ако смятате, че зелените частици в соса са твърде едри, пасирайте сместа, за да стане по-хомогенна, но не прекалявайте: частиците трябва да са забележими.

Опитайте соса и подправете със сол и черен пипер на вкус. Ако ви се струва твърде гъст, добавете още малко мляко към сместа. Оставете соса да престои в хладилник поне половин час.

Бележка: Ранч дресингът не е задължително да се приготвя с пресни билки. Можете да използвате и сушени. Вкусът ще бъде различен, но не и по-лош. Нещо повече, можете да приготвите ранч сместа предварително, като смесите всички сухи съставки и ги съхраните в торбичка. Остава само да ги добавите към сметаната и майонезата. Този бърз сос ще се запази по-дълго.

Още: Ако нямате синапено семе, можете да използвате малко горчица на прах или готова горчица. Вместо мляко можете да използвате нискомаслено кисело мляко или суроватка от извара.

Домашен сос айоли 

Този френски сос, подобен на майонеза, се приготвя от висококачествен екстра върджин зехтин и в класическия си вариант не съдържа яйчни жълтъци. Само чесън, олио, малко сол и лимонов сок - това е всичко. Този сос се е приготвя по време на пости. Въпреки това, жълтъците са се превърнали в често срещана съставка. Преди всичко, защото улесняват и ускоряват приготвянето на соса. Жълтъците действат като емулгатор, подобно на майонезата.

Продукти: 5 скилидки чесън, 2 жълтъка, 1/2 лимон, 250 мл екстра върджин зехтин, сол на вкус.

Приготвяне: Обелете скилидките чесън. Ако чесънът е млад го прекарайте изцяло през пресата. Ако вътре вече има зачатъци на нови кълнове, първо ги отстранете. Именно тази част придава особено остър вкус и аромат, които биха били излишни в соса айоли.

Отделете жълтъците от белтъците. Смачкайте чесъна с щипка сол в купа. Добавете жълтъците и разбийте. Започнете да добавяте зехтин постепенно на тънка струйка или по половин чаена лъжичка. Всяко добавяне на мазнина трябва да бъде напълно усвоено от жълтъците, преди да добавите следващото. Работете с бъркалката само в едната посока. Когато сте добавили около една четвърт от зехтина, добавете лимоновия сок - изстискайте около 1 супена лъжица от половин лимон. Разбъркайте и продължете да добавяте зехтин.

Колкото повече зехтин добавите, толкова по-гъст ще бъде сосът. Можете да сложите повече от посоченото в рецептата количество. Добавете сол и лимонов сок, ако е необходимо. Прехвърлете соса в удобен буркан и съхранявайте в хладилник не повече от 2 дни.

Бележка: Ако искате да направите класически веган айоли, пропуснете жълтъците. Но бъдете готови за факта, че постигането на желаната консистенция ще бъде по-трудно. В началото ще трябва да добавяте зехтин буквално капка по капка.

Още: Ако сосът неочаквано се раздели по време на разбъркване и откаже да емулгира, вземете още един жълтък и го разбийте в друга купа, като постепенно добавяте „разбития" сос на порции към яйцето. Всичко ще се получи.

Хариса с печени чушки 

Хариса е най-известната северноафриканска подправка. Може да се използва при приготвянето на голямо разнообразие от ястия, а също така се сервира като сос за месо, риба и зеленчуци.

Харисата може да се съхранява много дълго време, ако я покриете с растително масло.

За 2 порции, ще ви е необходимо: 1 кг червени люти чушки, 1 глава чесън, 2-3 суп. лъж. семена от кимион, 1 суп. лъж. сол, екстра върджин зехтин.

Приготвяне: Загрейте фурната до 180°C. Намажете тавата за печене с олио. Поставете чушките в тавата и поръсете с 2 суп. лъж. олио, покрийте с фолио и сложете във фурната за 40 минути.

Извадете чушките от фурната. Охладете до стайна температура. Разрежете всеки плод наполовина и отстранете семките и дръжките. Смелете чушките в блендер, докато се образува гладко пюре.

Нарежете чесъна много ситно. Прехвърлете нарязаните чушки в купа. Смелете кимиона в хаванче със сол и чесън, като добавяте олио малко по малко, прибавете към чушките и разбъркайте добре. Прехвърлете харисата в чист буркан. Налейте зехтин. Напълно е готов за 2 дни. Съхранявайте на хладно място.

Полезен съвет: Има два начина за приготвяне на хариса: с блендер или на ръка. Ако искате да смелите чушките в блендер, тогава освен семената и стъблата, трябва да премахнете и люспите.

Приготвената на ръка хариса е по-вкусна, но и по-трудоемка. В този случай, носете ръкавици, когато работите с лют пипер.

Сос „Хиляда острова" 

Дресингът „Хиляда острова" е може би един от малкото сосове, за който липсва класическа рецепта. Има толкова вариации на соса, колкото и острови в името му.

Сосът е кръстен на родното си място, разположено на река Сейнт Лорънс, между САЩ и Канада. Това е архипелаг от 1864 острова. Човек може да си представи, че на всеки от тези острови имат своя рецепта.

За 8 порции, ви трябват: 150 г лека майонеза, 50 г кисело мляко 2%, 1 яйце, 50 г кетчуп, 30 г лук, 25 г червена сладка чушка, 25 г сладка зелена пипер, 30 г кисели краставички, 1/2 ч. лъж. чили сос, 1 суп. лъж. портокалов сок, 2 ч. лъж. лимонов сок, 1 ч. лъж. смлян сладък червен пипер, 1/2 ч. лъж. дижонска горчица, смлян черен пипер, сол.

Приготвяне: В купа смесете течните съставки за соса: лека майонеза с кисело мляко, кетчуп, чили сос и дижонска горчица. Изстискайте необходимото количество сок от портокала и лимона в сместа. Подправете с червен пипер, прясно смлян черен пипер и сол, разбъркайте добре.

Нарежете червените и зелените чушки много ситно. Нарежете лука на ръка, или го настържете на ситно ренде, което е за предпочитане. Настържете киселата краставица или я нарежете на ситно, както и сладката чушка. Добавете нарязаните зеленчуци към течните съставки и разбъркайте добре.

Сварете яйцето твърдо и го оставете да изстине. Нарежете го и прекарайте през цедка. Добавете намачканото яйце към соса и разбъркайте добре. Опитайте соса и подправете по ваш вкус - сол, пикантност, киселинност, сладост. Оставете соса да престои известно време в хладилник и се насладете.

Бележка: По желание можете да добавите нарязани каперси или зелени маслини, скилидка чесън и няколко капки сос Уорчестър към соса „Хиляда острова". Лимоновият сок може да се замени с винен оцет - чист или овкусен с естрагон. Изобщо не е нужно да добавяте портокалов сок. Експериментирайте, за да намерите най-добрия вариант за вас.

Още: Твърдо свареното яйце се смята за класическа съставка в соса „Хиляда острова". Добавя се, за да се получи по-плътна текстура. На някои места се прекарва през сито, на други просто се нарязва на ситно. Ако не харесвате вкуса на яйцето в соса, не го слагайте.

Сладко-кисел сос 

Сладко-киселият сос е необичаен дресинг в китайски стил, приготвен на базата на кетчуп и ябълково пюре, с добавка на соев сос, захар, нишесте и сушени люспи лют пипер. Този сос е подходящ не само за китайски специалитети, но и за печено месо, патица или пиле, а можете да го сервирате с ориз или пържено тофу. Добро допълнение към този сладко-кисел сос биха били ситно нарязаният зелен лук, както и нарязани листа от кориандър.

За 4 порции, ще ви трябват: 100 г кетчуп, 100 г ябълково пюре, 4 суп. лъж. соев сос, 2 суп. лъж. захар, 3 ч. лъж. царевично нишесте, 1 ч. лъж. лют пипер на люспи.

Приготвяне: Смесете кетчупа, ябълковото пюре и соевия сос в тенджера, добавете захарта и разбъркайте добре. Оставете да заври на среден огън и намалете котлона. Сипете 60 мл студена вода в нишестето и разбъркайте. Прибавете нишестената смес в тенджерата и продължете да готвите, като бъркате непрекъснато, в продължение на 2 минути. Сосът трябва да се сгъсти. Подправете с лют пипер, прехвърлете в буркан или малка купа и охладете. Сосът може да се съхранява в хладилник за 2-3 дни.

Бележка: Този сос ще се получи много интересен, ако използвате като основа пюре от сливи.
Полезен съвет: Нишестето първо трябва да се разреди в студена вода и едва след това да се добави към соса. Така няма да се образуват бучки.