Пицата отдавна е престанала да бъде просто плосък хляб с доматен сос и сирене. Днес това е поле за кулинарни експерименти, където можете да комбинирате най-неочакваните съставки и вкусове. Ако ви е омръзнала класиката и искате да опитате нещо наистина оригинално, тази селекция от необичайни рецепти за пица е за вас!

Бяла пица с рикота и спанак 

Забравете за доматения сос! Тази нежна пица ще ви спечели с кремообразната си основа и свежия вкус.

Съставки: за тестото: (Неаполитанско, но можете да използвате всяка любима рецепта) - 500 г първокласно брашно, 300 мл студена вода, 15 г сол, 3 г суха мая (или 9 г прясна).

За пълнежа: 150 г рикота, 200 г пресен спанак, 2 скилидки чесън, счукани, 50 г настърган пармезан, зехтин, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Тесто: В голяма купа разтворете солта в студена вода. Добавете маята и разбъркайте. Започнете постепенно да добавяте брашно, като разбърквате с вилица или с ръце. Добавяйте брашно, докато тестото се оформи на топка. Обърнете тестото върху леко набрашнена повърхност и месете около 15-20 минути. Неаполитанското тесто изисква по-дълго месене, за да се развие глутенът. Тестото трябва да стане много гладко и еластично. Сложете тестото в леко намаслена купа, покрийте и оставете на топло място за 2-3 часа или докато удвои или утрои обема си. За по-богат вкус, след първото втасване, премесете тестото, разделете го на порции (около 4-5 топки), оформете го, прехвърлете в съд и го поставете в хладилника за 12-24 часа. Студената ферментация ще подобри вкуса и текстурата на тестото.

Извадете тестото от хладилника 1-2 часа преди готвене, за да може да се затопли до стайна температура. Внимателно го разтегнете с ръце, като се стараете да не натискате прекалено силно по краищата, за да останат ефирни. Не използвайте точилка за неаполитанско тесто, по-добре е да го разтегнете с ръце.

Разпределете пълнежа. Неаполитанската пица обикновено се приготвя с минимално количество съставки, за да се подчертае вкусът на тестото и качествените съставки.

Пълнеж: Смесете рикотата с нарязания чесън, сол и черен пипер. Разпределете рикотата равномерно върху тестото. Измийте спанака, подсушете го и го поставете върху рикотата. Поръсете пицата с настърган пармезан и полейте със зехтин.

Печете 12-15 минути на висока температура, докато тестото стане златисто, а спанакът омекне.

Със смокини и прошуто 

Сладко-солена комбинация за гастрономи.

Продукти: Тесто: (по любимата ви рецепта или класическо): 250 г брашно, 150 мл топла вода (приблизително 35-40°C), 7 г суха мая (или 20 г прясна), 1 ч. лъж. сол, 1 суп. лъж. зехтин (по избор), 1 ч. лъж. захар (по желание, за активиране на маята).

За пълнежа: 100 г сладко от смокини (или пресни смокини, нарязани), 100 г прошуто, нарязано на тънки резени, 80 г натрошено сирене горгонзола (или дорблу синьо сирене), 50 г рукола, балсамов оцет (за поръсване).

Подготовка: Тесто: В малка купа смесете топлата вода, захарта (ако използвате) и сухата мая. Оставете за 5-10 минути, докато маята започне да се разпенва. Ако използвате прясна мая, просто я натрошете в топла вода.

В голяма купа пресейте брашното и добавете сол. Разбъркайте. Направете кладенче в брашното и изсипете активираната мая (или водата с прясна мая) и зехтина (ако използвате). Започнете да месите тестото на ръка или с помощта на кухненски робот с приставка за тесто. Месете около 8-10 минути, докато тестото стане гладко, еластично и не лепне по ръцете. Ако тестото е твърде лепкаво, добавете малко брашно, а ако е твърде сухо, добавете малко вода, по една супена лъжица. Оформете тестото на топка, поставете го в намаслена купа, покрийте със стреч фолио или чиста кърпа и оставете на топло място за 1-1,5 часа или докато тестото удвои обема си.

Разточете втасалото тесто и го разделете на 2-3 части (за средно големи пици). Оформете на топки, покрийте и оставете да престоят още 15-20 минути. Това ще улесни разточването.

Разточете или разтегнете тестото на тънък кръг и го прехвърлете в тава за печене, поръсена с брашно или с върху хартия за печене.

Загрейте фурната до 220°C. Намажете тестото със сладко от смокини (или подредете нарязани смокини). Печете 10 минути и извадете от фурната. Подредете прошутото и горгонзолата. Върнете във фурната за още 3-5 минути, докато сиренето започне да се топи. След изпичане добавете руколата и поръсете с балсамов оцет.

С гъби и трюфелово масло 

Изискана пица с горски аромат и нотки на трюфели.

Продукти: Тесто: (Неаполитанско или по любимата ви рецепта, можете да използвате готово).

За пълнежа: 300 г гъби по ваш избор (печурки, кладници, горски гъби), нарязани на ситно, 1 глава лук, ситно нарязана, 2 скилидки чесън, счукани, 50 мл бяло вино (по избор), трюфелово масло, моцарела, настърган пармезан, пресен магданоз

Приготвяне: Загрейте фурната до 220°C. Разточете тестото и го поставете в тава за печене.

Запържете лука и чесъна в тиган, докато омекнат. Добавете гъбите и запържете, до готовност. По желание добавете бяло вино и оставете да се изпари. Разпределете сместа равномерно върху тестото. Поръсете с моцарела и пармезан. Печете 15-20 минути, докато сиренето се разтопи.

След изпичане, поръсете с трюфелово масло и магданоз.

Филаделфия пица със сьомга 

Японски класики с италиански привкус.

Продукти: За тестото: (Можете да използвате готово тесто за пица или да си направите сами) - 250 г брашно,150 мл топла вода, 1 ч. лъж. суха мая, 1 суп. лъж. зехтин, 1/2 ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. захар (по желание, за по-добро втасване на тестото).

За пълнежа: 150-200 г крема сирене Филаделфия, 100 г моцарела (или друго сирене, което се топи добре, например гауда), 200 г леко осолена или пушена сьомга, нарязана на тънки филийки, малка връзка пресен копър (ситно нарязан), 1/2 лимон (за сервиране, може да се използват и резенчета или кора), прясно смлян черен пипер (на вкус).

Приготвяне: Пригответе тестото (ако го правите сами): Разтворете маята и захарта в топла вода. Оставете да престои 5-10 минути, докато маята се активира. В купа смесете брашното и солта. Добавете маята и зехтина. Замесете меко, еластично тесто. Покрийте и оставете да втаса на топло място за около час, докато удвои обема си. (Ако използвате готово тесто, просто го размразете и го разточете.).

Загрейте фурната до 220-240°C. Разточете тестото върху набрашнена повърхност с желаната форма и дебелина. Прехвърлете в тава за печене, покрита с хартия. Разпределете равномерно крема сиренето Филаделфия по цялата повърхност на тестото, оставяйки малък ръб за кората. Поръсете равномерно настърганата или нарязана моцарела върху крема сиренето.

Сложете пицата в предварително загрятата фурна и печете 10-15 минути или докато тестото стане златисто, а сиренето се разтопи и леко покафенее. Извадете горещата пица от фурната. Внимателно подредете резените сьомга върху горещото сирене. Поръсете със ситно нарязан пресен копър. Поръсете с прясно смлян черен пипер. По желание изстискайте малко лимонов сок или сервирайте с резенчета лимон, за да добавите свежест и да подсилите вкуса на сьомгата.

Пикантна, със салам и мед 

Неочаквана комбинация от пикантност и сладост, която ще ви изненада.

Продукти: Тесто: (по любимата ви рецепта или готово).

За пълнежа: 200 г доматен сос, 150 г пикантен салам (чоризо, калабрезе), нарязан на резени, 100 г моцарела, настъргана, мед (за поръсване), люспи лют червен пипер (по желание).

Приготвяне: Загрейте фурната до 220°C. Разточете тестото и го поставете в тава за печене.

Разпределете доматения сос равномерно върху тестото. Поръсете с моцарела и подредете салама. Печете 12-15 минути, докато сиренето се разтопи.

След изпичане, поръсете с мед и лют червен пипер (по желание).

С круша и горгонзола 

Елегантна и изискана пица, дует от плодове и сирена.

Продукти: Тесто: (по любимата ви рецепта или готово) - 250 г брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 1/2 ч. лъж. сол, 150 мл топло прясно мляко или вода, 2 суп. лъж. растително масло (зехтин или слънчогледово).

За пълнежа: 2 зрели, но твърди круши, нарязани на тънки резени, 100 г натрошено сирене горгонзола (или дорблу), 50 г орехи, нарязани, балсамов крем (за поръсване), моцарела (по избор).

Подготовка: В купа смесете брашното, бакпулвера и солта. Сипете топлото мляко (или вода) и растителното масло. Омесете тестото с ръце, докато се образува гладка топка. Не изисква дълго месене и втасване. Месете само няколко минути, докато съставките се смесят. Веднага разточете тестото. Готово е за употреба веднага.

Наредете резенчета круши върху тестото. Разпределете горгонзолата и орехите равномерно отгоре. По желание добавете моцарела.

Печете 15-20 минути, докато тестото стане златисто и сиренето започне да се топи. След изпичане, залейте с балсамов крем.

С пилешко на барбекю 

Американска класика с опушен барбекю привкус.

Съставки: тесто: (по любимата ви рецепта или готово).

За пълнежа: 150 г барбекю сос, 200 г варено или пържено пилешко месо, нарязано на ситно, 1 глава червен лук, нарязан на тънки филийки, 100 г настъргано сирене чедър, 100 г моцарела, пресен кориандър (за гарниране)

Приготвяне: Загрейте фурната до 220°C. Разточете тестото и го поставете в тава за печене. Намажете го с барбекю сос. Наредете отгоре пилешкото месо и червения лук. Поръсете с чедър и моцарела. Печете 15-20 минути, докато сиренето се разтопи.

След изпичане, гарнирайте с пресен кориандър.

Със скариди и песто 

Лека и освежаваща пица с морски нотки.

Продукти: тесто: (по любимата ви рецепта или готово)

За пълнежа: 150 г сос песто, 200 г варени или пържени скариди, 100 г чери домати, разполовени, 100 г моцарела, настъргана, лимонова кора, пармезан (за поръсване)

Приготвяне: Загрейте фурната до 220°C. Разточете тестото и го поставете в тава за печене. Намажете го със сос песто. Наредете скаридите и чери доматите. Поръсете с моцарела. Печете 12-15 минути, докато сиренето се разтопи. След изпичане поръсете с лимонова кора и пармезан.

За закуска с наденица и яйце 

Необичаен вариант на закуска или брънч.

Продукти: тесто: (по любимата ви рецепта или готово)

За пълнежа: 100 г крема сирене, 150 г кайма от сурова наденица (свинска, телешка или пилешка), пържена, 4 яйца, леко разбити, 100 г настъргано сирене чедър, зелен лук, нарязан.

Приготвяне: Загрейте фурната до 220°C. Разточете тестото и го поставете в тава за печене. Намажете с крема сирене. Разпределете каймата и полейте с разбитите яйца. Поръсете с чедър. Печете 15-20 минути, докато яйцата стегнат и сиренето се разтопи.

След печене поръсете със зелен лук.

Десерт с шоколадов крем и банан 

Сладък завършек на пица парти!

Продукти: тесто: (по любимата ви рецепта или готово сладко тесто)

За пълнежа: шоколадова паста, 2 банана, нарязани на резени, сладолед (по избор), пудра захар

Приготвяне: Загрейте фурната до 200°C. Разточете тестото и го поставете в тава за печене. Печете 10-12 минути, докато блата леко покафенее. Извадете от фурната и оставете да се охлади. Разпределете равномерно шоколадовия крем върху основата за пица. Подредете резенчета банан и сладолед. Поръсете с пудра захар.