Седем населени места и над 40 майстори от региона показаха кулинарните си традиции и нагостиха участниците на фармфеста в Момчилград. На втория ден от събора се проведе кулинарен фестивал „Вкусните гозби на Източните Родопи". Той привлече интереса на много любители на традиционните български храни и ястия. Фестивалът се организира от Гражданска инициатива „Кулинарните фестивали на България" и община Момчилград с подкрепата на Обединени български живодновъди.
Майсторите от целия регион на Източните Родопи готвиха на живо, разказваха за своите кулинарни традиции и нахраниха гостите си.
Теменужка Матева от Ивайловград, една от тези, които възраждат чудната традиция на траханата и квасения хляб приготви вкусните трахана с четлимик (местна пролетна зеления), пиле с кус-кус и сушени домати по Драбишенски с квасен хляб.
Майсторката на баниците и традиционните тестени изделия Мариана Емилова от Харманли бе подготвила и представи над 10 вида баници, гюзлеми и сладки на над 10-метрова маса, която се оказа малка за всички вкусотии.
Златка Караславова от къща за гости „Старото гнездо" в Маджарово
приготви традиционен кашник и вкусна
картофена гозба, като разказа на гостите,
че тяхната кухня е повлияна
от традициите на Беломорието и Мала Азия,
откъдето са и нейните предци.
Ива Томова от народно читалище „Никола Йонков Вапцаров-1964" в Хасково ръководеше многобройния екип от кулинарни пазители, който бе отрупал масите с много и вкусни гозби от Хасковско - трахана, Лахутьов хляб, двойно токано, кръстачки, боб с манатарки, масленица с пръжки, смигдал и заешка капама.
Катя Чолакова, ръководител на фолклорен ансамбъл „Изворче" при НЧ „Христо Ботев 1914" в Крумовград, и многобройните ѝ помагачи, показаха чудни гозби от Крумовградско – печива, сладкиши и ястия.
Кирил Добрев от димитровградското село Крепост, който приготвя заедно със своето семейство домашни сирена,
показа как се прави Родопски клин
на подница под връшник
и привлече интереса на гостите.
Звездата на фестивала бе Симона Манолова, един от атрактивните участници в известно тв готварско шоу, която приготви на място овнешко по Родопски по рецепта, завещана й от нейната баба от Доспатско.
Коментари