Новородените зайци се нуждаят от температура в гнездото от около 40℃, така че ако се отглеждат в неотопляемо помещение или навън, клетката трябва да бъде оборудвана с гнездо с отопление.

Ако млада женска не направи

гнездо 2-3 дни преди разпалване,

трябва внимателно да изскубете пухчето от корема и гърдите ѝ, да направите гнездо и да го постилате с пухче. Преди и след разпалване, трябва да се уверите, че женската винаги има вода, тъй като изпитва силна жажда и може да изяде потомството.

Подпалването обикновено

трае от 10 минути до час.

При млечни женски се оставят за хранене 8-10 зайкини, при ниско млечни женски - 6-8 зайкини. Зайците от големи котила се поставят с женски с малки котила. В този случай се въвеждат не повече от два приемни заека, защото при зайци с ниска плодовитост производството на мляко обикновено е ниско.

Женската, на която се поставят зайчетата, се изважда от гнездото за 10-15 минути, а зайчетата, внимателно почистени от пух и остатъци от предишното гнездо, се поставят в средата на гнездото, като предварително са избърсани с пух от новото гнездо.

Най-добрите зайци са тези,

които раждат 8-10 зайчета,

хранят ги добре и редовно се разгонват, а не тези, които раждат по 12-15 зайчета в котило. През периода на употреба, една добра зайка ражда и изхранва до 120 зайчета.

Зайчетата се раждат голи и слепи.

Очите им се отварят на 11-ия ден, от 18-ия ден млечните зъби се сменят и зайчетата започват да ядат храната на майка си.
На възраст от един месец смяната на зъбите приключва, а до 1,5 месеца зайците вече не се нуждаят от майчиното си мляко.

Ако зайците лежат спокойно

и не пълзят около гнездото,

коремчетата им са пълни с мляко, козината им е лъскава, тогава не бива да се пипат.
Една женска с високо млечно съдържание и добра диета може да изхрани повече от 10 зайчета. Младите животни се отбиват на възраст 45-60 дни.