Как да разнообразите трапезата си и да приготвите нещо специално, различно от сандвичи

Шпротите са вид консервирана риба от семейството Селдови (Clupeidae). Позната е още като килка, цаца, трицона или копърка. Те се приготвят като се опушват и след това консервират в масло, което ги прави популярен и обичан деликатес.

Шпротите са една от онези храни, които се свързват с прости закуски като сандвичи. Те обаче могат да бъдат основа за много интересни ястия, от салати до топли гювечи. Днес ще споделим няколко рецепти, които ще ви помогнат да разнообразите менюто си и да изненадате гостите си с нови вкусови комбинации.

Салата с картофи 

Тази обилна салата е чудесен вариант за семейна вечеря или за празнична трапеза.

Съставки: 1 консерва шпроти, 3 варени картофа, 2 варени яйца, глава лук, морков, 2 кисели краставички, майонеза.

Приготвяне: Поставете нарязаните картофи и лук на дъното на порционни чаши или чинии. Намажете отгоре с майонеза. Нарежете моркова на кубчета и го добавете като следващ слой. Намажете отново с малко майонеза. Нарежете краставичките по същия начин като моркова, добавете ги отгоре и... пак слой майонеза.

Яйцата могат да се разделят на белтъци и жълтъци и да се добавят едно след друго към салатата, като всеки слой се намазва с майонеза. Накрая внимателно поставете пушените рибки в центъра на салатата и сервирайте.

Пица със сирене и царевица 

Пицата може да се приготви и с различни от класическите добавки продукти – кашкавал или шунка. Опитайте да добавите риба! Тя ще придаде пикантност и богат вкус към ястието.

Продукти: 400 г тесто за пица, 100 мл доматен сос, 1 консерва (200 г) шпроти, 150 г твърдо сирене, 1 консерва (270 г) царевица, 50 г черни маслини.

Приготвяне: Загрейте фурната до 220°C. Разточете тестото и го поставете в тава за печене. Нанесете тънък слой доматен сос. Разпределете рибата равномерно върху тестото. Поръсете с настъргано сирене и гарнирайте с маслини.

Печете във фурната около 15-20 минути, докато сиренето се разтопи и стане златистокафяво.

Предястие „Рулца от цаца" 

Това оригинално предястие е идеално за студен бюфет или парти.

Продукти: тънък лаваш (арабска питка), 1 консерва (200 г) пушена цаца, 150 г извара или крема сирене, връзка пресни зелени подправки (копър, магданоз).

Приготвяне: Намажете лаваша с крема сирене. Наредете рибките върху хляба. Поръсете със ситно нарязаните копър и магданоз. Внимателно навийте лаваша на руло. Нарежете рулото на парчета с дебелина около 2 см.

Супа със зеленчуци 

Супите с шпроти са рядкост, но си струва да опитате! Бульонът се получава ароматен и богат.

Продукти: 1 литър вода или бульон, 3 картофа, морков, глава лук, 1 консерва (200 г) риба, дафинов лист, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Обелете и нарежете картофите на кубчета. Нарежете моркова на кръгчета, а лука - на малки кубчета. Сложете вода или бульон да заври и добавете картофите, морковите и лука. Гответе на среден огън за около 15 минути. Добавете рибата, заедно с дафиновия лист и подправките. Варете още 5 минути, за да се смесят вкусовете.

Запеканка 

Запеканката е чудесен начин да използвате останалия ви ориз и да го превърнете в пълноценно ястие.

Продукти: 300 г варен ориз, 1 консерва (200 г) шпроти, 2 яйца, 100 мл прясно мляко, 100 г кашкавал, подправки (сол, черен пипер) на вкус.

Приготвяне: Разбийте яйцата с млякото. Смесете ориза с яйцата и прясното мляко. Добавете рибата и подправки. Прехвърлете сместа в тава за печене. Поръсете отгоре настърган кашкавал. Печете в предварително загрята на 180°C фурна за около 30 минути, докато сиренето се разтопи и коричката стане златистокафява.

Омлет 

Омлетите са класика, но добавянето на цаца ги прави необичайни и вкусни.

Продукти: 4 яйца, 50 мл прясно мляко, 1 консерва (200 г) риба, връзка зелен лук, 2 суп. лъж. растително масло.

Приготвяне: Разбийте яйцата с млякото. Запържете лука в тиган с растително масло. Добавете шпротите и залейте с яйчената смес. Гответе на слаб огън, докато омлетът е готов.

Пай със зеле 

Рибните пайове са традиционно ястие в северните страни. Тази версия с цаца и зеле ще се хареса на мнозина.

Продукти: 500 г тесто, 300 г кисело зеле, 1 рибна консерва (200 г), глава лук, яйце за намазване.

Приготвяне: Задушете зелето и лука в тиган, докато омекнат. Добавете рибата и гответе още 5 минути.
Разточете тестото и го поставете във формата за пай. Отгоре разпределете пълнежа от зеле и риба. Покрийте с втори слой тесто, защипете краищата и намажете повърхността с разбито яйце.

Печете в предварително загрята на 180°C фурна за около 40 минути, докато паят стане златистокафяв.

Салата с ябълка 

Необичайната комбинация от пушена риба и плодове придава на тази салата особена изтънченост.

Продукти: 1 консерва (200 г) шпроти, 1 кисела ябълка, 1 краставица, глава червен лук, 3 суп. лъж. кисело мляко.

Приготвяне: Нарежете ябълката, краставицата и лука на тънки лентички. Смесете нарязаните съставки в купа. Добавете рибата и подправете с кисело мляко.

Рулца от патладжан 

Патладжаните се съчетават добре с рибни продукти, особено когато става въпрос за пушени шпроти.

Съставки: 2 патладжани, 1 консерва (200 г) риба, 2 скилидки чесън, 3 суп. лъж. майонеза, връзка пресен магданоз.

Приготвяне: Нарежете патладжаните по дължина на тънки филийки. Запържете ги от двете страни до златистокафяво.

Настържете чесъна и го смесете с майонеза. Намажете всяко резенче син домат с чеснов майонезен сос. Поставете върху всяко парче по една пушена риба и навийте патладжана на руло.
Гарнирайте с билки.

Пастет 

Пастетът е чудесна алтернатива за традиционните сандвичи. Може да се намаже върху хляб или да се сервира с крутони.

Продукти: 1 консерва (200 г) шпроти, 100 г масло, глава пържен лук, 1 ч. лъж. горчица.

Приготвяне: Пасирайте рибата с маслото и лука в блендер. Добавете горчица на вкус. Разбърквайте до гладкост. Сервирайте охладено.