Вкусни и лесни за проготвяне рецепти

Спанакът не е просто скучен зеленчук, той е чудесен избор за приготвяне на различни ястия - от салати до пайове. Днес ви предлагаме вкусни и лесни рецепти за ястия със спанак. Експериментирайте с удоволствие!

Спанакът е универсална съставка, която може да добави пикантност към ежедневните ви ястия. Богат е на витамини (А, С, К, фолиева киселина), минерали (желязо, магнезий, калий) и антиоксиданти. Благодарение на неутралния си вкус, той се съчетава добре с различни продукти и може да се използва както в салати, така и в топли ястия.

Салата с ягоди и авокадо 

Продукти: 150 г пресен спанак, 200 г пресни ягоди, нарязани на половинки или четвъртинки, 1 авокадо.
За дресинга: 3 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. балсамов оцет, 1 ч. лъж. мед, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нарежете авокадото на кубчета. В голяма купа смесете авокадото, спанака и ягодите.
В отделна купа разбийте заедно зехтина, балсамовия оцет, меда, солта и пипера. Полейте салатата с дресинга и разбъркайте внимателно. Поръсете с козе сирене преди сервиране.

Омлет със сирене 

Продукти: 3 яйца, 50 г спанак - пресен или замразен, 50 г натрошено сирене, 1 суп. лъж. зехтин, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Разбийте яйцата със сол и черен пипер Ако използвате замразен спанак, размразете го и отстранете излишната течност. Измийте и нарежете пресния спанак.

Загрейте зехтина в тиган. Добавете спанака и го задушете за няколко минути, докато омекне. Сипете разбитите яйца върху спанака и поръсете отгоре със сирене. Пържете омлета на среден огън, до готовност.

Смути с банан и ябълка 

Продукти: 1 банан, 1 ябълка, нарязана на парчета, 50 г пресен спанак, 1/2 чаша вода или прясно мляко, 1 суп. лъж. лъжица мед (по избор).

Приготвяне: Поставете всички съставки в блендер и разбийте до гладкост. Сервирайте веднага след готвене.

Паста със сметанов сос 

Продукти: 200 г паста (спагети, фетучини), 200 г спанак, пресен или замразен, 1 глава лук, нарязана на ситно, 2 скилидки чесън, счукани, 200 мл сметана, 50 г настърган пармезан, 2 суп. лъж. зехтин, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Сварете пастата според указанията на опаковката. Докато пастата се вари, загрейте зехтина в тиган и в него запържете лука и чесъна, докато омекнат. Добавете спанака и го задушете, докато омекне. Сипете сметаната, добавете сол, черен пипер и оставете да се готви. Намалете котлона и оставете соса да къкри 5 минути, докато се сгъсти.
Отцедете пастата и я добавете в тигана със соса. Разбъркайте пастата със соса и поръсете с пармезан. Сервирайте веднага.

Киш с гъби 

Съставки: 1 готова основа за киш или маслено тесто, 200 г спанак, пресен или замразен, 200 г гъби, нарязани на филийки, 1 глава лук, нарязана на ситно, 3 яйца, 200 мл сметана или прясно мляко, 100 г настъргано сирене (чедър, гауда или друго по ваш избор), 2 суп. лъж. зехтин, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Загрейте фурната до 180°C. Загрейте зехтина в тиган и запържете лука и гъбите, докато омекнат. Добавете спанака и го задушете до омекване.

В купа разбийте яйцата със сметана или мляко, сол и черен пипер.

Разпределете задушените зеленчуци върху основата на киша. Сипете яйчената смес и поръсете с настъргано сирене. Печете 30-40 минути или до златистокафяво.

Спаначени шницели 

Продукти: 200 г спанак (пресен или замразен), 1 яйце, 2 суп. лъж. брашно, 1/4 чаена чаша прясно мляко, 1 скилидка чесън - смачкана, сол и черен пипер на вкус, растително масло за пържене.

Приготвяне: Бланширайте спанака във вряща вода за 1 минута. Отцедете и изстискайте. Смелете спанака в блендер или го нарежете на ситно.
В купа смесете спанака, яйцето, брашното, млякото, чесъна, солта и пипера. Разбъркайте добре. Загрейте растително масло в тиган.

С лъжица сипете от тестото в тигана и изпържете от двете страни до златистокафяво. Сервирайте шницелите топли с кисело мляко или заквасена сметана.

Крем супа 

Продукти: 500 г спанак (пресен или замразен), 1 глава лук, нарязана на ситно, 2 скилидки чесън - счукани, 1 л зеленчуков или пилешки бульон, 2 суп. лъж. зехтин, 100 мл сметана (по избор), сол и черен пипер на вкус, крутони за сервиране.

Приготвяне: Загрейте зехтина в тенджера. Запържете лука и чесъна, докато омекнат. Добавете спанака и го задушете, докато омекне. Сипете бульона, оставете да заври и варете 10 минути. Свалете от котлона и пасирайте супата до гладка смес. Върнете на котлона, добавете сметана (по желание), сол и черен пипер на вкус. Загрейте.

Сервирайте супата топла с крутони или препечен хляб.

Кюфтета от спанак и нахут

Продукти: 1 консерва (400 г) нахут, изплакнат и отцеден, 200 г спанак (пресен или замразен), 1 глава лук, ситно нарязана, 2 скилидки чесън, счукани, 1/4 ч. чаша галета, 1 суп. лъж. лимонов сок, 1 ч. лъж. смлян кимион, сол и черен пипер на вкус, растително масло за пържене.

Приготвяне: Намачкайте нахута с вилица или в блендер (не докато стане гладък, трябва да са останали някои парченца). Бланширайте спанака във вряща вода за 1 минута. Отцедете, изстискайте и нарежете на ситно. В купа смесете нахута, спанака, лука, чесъна, галетата, лимоновия сок, кимион, сол и черен пипер. Оформете кюфтета. Загрейте растително масло в тиган. Пържете кюфтетата от двете страни до златистокафяво. Сервирайте ги топли с гарнитура по ваш избор.

Полезни съвети: 

0 Ако използвате замразен спанак, не забравяйте да изстискате излишната течност.

0 По-добре е да не преварявате спанака, тъй като той губи полезните си свойства.

0 За по-богат вкус можете да добавите малко индийско орехче към ястия със спанак.

Тези рецепти предлагат разнообразни начини за използване на спанака - от леки предястия до обилни основни ястия. Експериментирайте със съставки и открийте любимите си комбинации!
Спанакът е чудесен начин да добавите повече витамини и минерали към вашата диета.