Първата сертификация за биологично земеделие в Гърция се състоя преди почти 30 години и включваше портокалова градина в Пелопонес. Тя беше проведена от DIO, която е и първият орган за сертифициране на биологични продукти в страната.
„Много скоро след това последваха сертифицирания за грозде, киви и домати. С подкрепата на DIO тези производители успяха да получат достъп до специализирани пазари, преодолявайки институционални, технически и търговски предизвикателства. Според последните официални данни, през 2022 г. в Гърция са действали над 60 000 биологични производители – повече от два пъти повече в сравнение с 2012 г.", разказва Димитрис Димитриадис, генерален директор на организацията.
„Днес биологичното отглеждане на плодове и зеленчуци в Гърция включва над 40 различни вида, от домати, краставици, чушки и тиквички до ягоди, праскови, смокини и лимони. Процентът варира според категорията, но се увеличава стабилно, особено при културите, ориентирани към износ, като домати, киви, портокали и грозде", обяснява Димитриадис.
Въпреки този растеж, разширяването на биологичното земеделие остава трудна задача, според генералния директор на DIO: „Има няколко предизвикателства, които обезкуражават или забавят прехода на гръцките земеделски производители към биологично земеделие. Най-голямото препятствие е високата цена на производството и сертифицирането, тъй като биологичното земеделие изисква повече труд, строг контрол и повече време, за да даде резултати. Освен това, ограничената наличност на одобрени продукти за растителна защита и торове затруднява борбата с болестите и плевелите".
"Друг ключов фактор е липсата на образование и техническа подкрепа, особено сред дребните фермери. Много производители не са достатъчно информирани за изискванията и предизвикателствата на биологичното земеделие. Накрая, достъпът до пазара остава критичен проблем, особено за малките ферми, които не могат лесно да реализират продуктите си чрез организирани дистрибуторски канали. Въпреки това, с подходящо насочване, техническа подкрепа и сътрудничество с надеждни сертифициращи органи, тези пречки могат да бъдат преодолени", посочва г-н Димитриадис.
Димитрис Димитриадис прогнозира, че през следващите години Гърция ще засили още повече позициите си на европейския и международния пазар на биологични продукти.
"Приемането на европейски стратегии за зелено развитие и преминаването на по-младите земеделски производители към по-устойчиви методи на производство допълнително подкрепят тази прогноза. Като акредитиран орган с международен опит, DIO може да предложи на гръцките производители цялостна сертификация, съобразена със стандарти като Bio Suisse (Швейцария), USDA Organic Standard (САЩ), Demeter & Naturland (Швейцария), както и други международни стандарти като JAS (Япония) и NAQs (Корея)", заключава ръководителят на гръцката сертификационна организация.
Коментари