С 6% по-ниска ще е от миналогодишната

Значителни студове, валежи и градушки в различни райони на Европа през тази пролет засегнаха производството на летни плодове. Априлски студове в България, Гърция (и Турция), причиниха масови измръзвания на кайсии, праскови, череши и сливи. В Италия, Франция и Испания нямаше широко разпространени измръзвания, но метеорологичните условия бяха неблагоприятни по време на цъфтежа, с обилни и чести валежи, което донякъде повлия на производствения потенциал. Освен това през последните седмици в Испания (Каталуния, Арагон и Мурсия) както и в България имаше силни градушки.

Оценките на загубите, причинени от тези градушки, в момента се изчисляват и не могат да бъдат изцяло взети предвид в прогнозите за реколтата, оповестени в средата на май.

С малко под 2,6 млн. тона праскови и нектарини прогнозата за европейската реколта през 2025 г. е с 6% по-ниска от реколтата през 2024 г. и със 7% по-висока от средната за 2019/2023 г.

За България все още няма конкретни числа

и прогнози за реколтата от праскови и нектарини през 2025 г., защото проверките за оценките на щетите от априлските измръзвания и от падналите през май градушки са на приключване. Но подадените заявления за обещетения само за измръзванията през април са 5053 за общо 32 000 хектара. 80% от насажденията с праскови и кайсии в Сливенска област пострадаха от студовете. В Североизточна България има 100% унищожена реколта от ранните сортове.

Според Петър Кировски, директор на Дирекция "Растениевъдство" в Министерството на земеделието и храните през последните 6 години не е имало такова масово измръзване и картината е притеснителна. България е поискала от Европейската комисия съдействие за парите, с които ще се компенсират фермерите, чийто насаждения са пострадали.

А данните на Министерството на земеделието и храните за производството през 2024 г., че насажденията с праскови и нектарини са били 3 174 хектара, от които 230 ха са невстъпили в полододаване. 2 322 са реколтираните площи.17 540 тона е общото производство на праскови и нектарини за миналата година, като средните добиви от хектар са 7 554 килограма. С 62% повече са били прасковите през 2024 г. в сравнение с 2023 г.

Гърция е най-засегната от спада

на реколтата. Франция и Италия прогнозират производство под оптималния потенциал, но стабилно в сравнение с 2024 г. Прогнозите за Испания, които са леко понижени в сравнение с 2024 г., вероятно ще бъдат преразгледани в посока надолу, когато данните бъдат актуализирани в края на юни и могат да бъдат взети предвид оценките за загубите вследствие на градушки.

На 20 май прогнозите за реколтата от нектарини бяха представени на уебинар (medFEL). Водещ беше Ерик Хосталноу, Земеделска камара на Източните Пиренеи, с участието на Елиса МАКЧИ от CSO Ferrara за Италия, Сантяго ВАЗКЮЗ от Федерацията на испанските кооперативи & Манел СИМОН от AFRUCAT (Каталуния), Жорж КАНЦИОС от кооператива ASEPOP за Гърция и Рафаел Мартинес от Френската асоциация на производителите на праскови и кайсии.

Франция - леко надолу

2024 г. беше „луда година", спомня си Рафаел Мартинес. „При потенциални обеми от 230 000 тона първата част на сезона бе много трудна за управление. Първоначално това се дължеше на изключително ранната реколта (40% от обемите бяха налични през юни), но също така и на поредица от събития като неблагоприятното време до средата на юли, разпускането на Националното събрание на Франция, икономическия контекст и, разбира се, Олимпийските игри. През 2024 г. обемът на производството беше нормален, като много ранният сезон наруши пазара, последван от голямо предлагане в края на юни. След това пазарът се стабилизира, което позволи плавни продажби през втората половина на сезона".

За 2025 г. не се съобщава за сериозни климатични инциденти, а прогнозите, направени преди две седмици, предвиждат нормално производство. Въпреки това Рафаел Мартинес предупреждава, че е необходимо да се направят някои корекции. „Метеорологичните условия по време на цъфтежа и залагането на плодовете бяха много лоши, което доведе до опадане на плодовете, така че със сигурност няма да достигнем теоретичния потенциал от 230 000 тона. По-близо ще бъдем до 80% или може би 90% от потенциала, около 200 000 тона.

Тази година сезонът започва по-късно, като първите нектарини се очаква да се появят в началото на юни, а „регионът Русийон ще види първата си значителна реколта след около две седмици".

При този лек спад тенденцията ще бъде към по-големи размери. „Ще бъдем подложени на натиск по отношение на по-малките размери", обяснява Рафаел Мартинес, директор на „Праскови и кайсии" във Франция. Но преди всичко този сезон бележи завръщането на пластмасовите тави, след отмяната на закона Agec (картонените тави бяха една от причините за трудния сезон 2024 г.), на начални цени и следователно „несъмнено със значително търсене от страна на по-малко заможни домакинства".

В региона Рона-Алпи се очаква производството да бъде стабилно през годината. В региона PACA производственият потенциал е налице, ако не се случат климатични инциденти от сега до прибирането на реколтата, а в региона Лангедок-Русийон потенциалът за реколта се очаква да бъде нормален благодарение на обилните валежи в края на годината и през пролетта. Въпреки че нивото на дълбоките подпочвени води продължава да буди безпокойство, състоянието на повърхностните води и плитките кватернерни водоносни хоризонти се е подобрило значително.

Гърция: производството с 22% надолу

През 2024 г. Гърция имаше добра реколта с нормални нива след няколко години на спад поради неблагоприятни климатични условия. Сезонът през 2024 г. се характеризира с 10 до 15-дневен ранен старт. През септември се наблюдават неблагоприятни метеорологични условия, които намаляват общото производство.

Въпреки това „Гърция пострада от силна слана през март (по време на пълния цъфтеж), като температурите паднаха до -8 °C, последвана от втора слана в началото на април (макар и в по-малка степен)", обяснява Жорж Кантзиос. В резултат на това производството е намаляло с 22% в сравнение с 2024 г. при нектарините (338 000 тона през 2025 г.) и с 19% при прасковите (270 000 тона през 2025 г.). Като цяло гръцкото производство през тази година едва ще надхвърли 600 000 тона.

Докато предишният сезон се характеризираше с ранно узряване, лошото време тази година, от края на април до миналата седмица, ще доведе до забавяне с около десет дни.

Италия: запазва нивото от 2024 г.

Припомняме, че през 2024 г. производството в Италия се върна към нормалното (с 920 000 тона, което е с 40% повече от 2023 г. - 870 000 тона праскови и 57 000 тона нектарини), особено в северната част на страната след слабия сезон 2023 г. поради измръзване.

Следователно през 2025 г. производството на праскови, нектарини и плоски праскови се очаква да бъде сходно с това през 2024 г. - 920 000 тона. Ще се наблюдава лек спад в центъра и северната част на страната, компенсиран от възстановяване на количествата в южните райони. „Въпреки сланата на 20 март, щетите по нектарините не са значителни. До момента не са докладвани сериозни инциденти, а цъфтежът и залагането на плодовете протичат добре", обяснява Elisa Macchi. В сравнение със средната стойност за 2019/2023 г. производството е намаляло с 3% при прасковите, с 2% при нектарините и с 22% при плоските праскови. Времето за прибиране на реколтата е близко до това през 2024 г. в южната част на страната и леко закъснява в северната, като варира в зависимост от района с до 7 дни. Първите плодове в южната част на страната са събрани преди повече от 2 седмици.

Площите продължават да намаляват, като в сравнение с 2024 г. те са с 3% по-малко в национален мащаб, като това е по-силно изразено в северната част на страната, главно при прасковите. В южната част на страната обаче спадът е по-малък, а в някои случаи се наблюдава възстановяване на засаждането.

Испания: градушки затрудняват оценките

В Испания 2024 г. бележи края на сушата, продължила от 2022 г. насам, особено в долината Ебро. За сезон 2024 г. Сантяго Васкес съобщава за положителен резултат, въпреки че „не са постигнати най-добрите показатели от някои предишни години". При нормален потенциал, малко по-висок от този през 2023 г., първоначалните прогнози за нектарините през 2025 г. са за 1 140 000 тона праскови, плоски праскови и нектарини. Очаква се испанското производство да бъде с 5% под миналогодишното ниво и с 8% над средното за периода 2019-2023 г. При плоските праскови спадът спрямо 2024 г. също се оценява на 5%, а производството се очаква да остане стабилно спрямо средната стойност за 2019/2023 г., като прогнозата е за 300 000 тона.

Тези прогнози трябва да се разглеждат с повишено внимание и ще трябва да бъдат преразгледани през следващите седмици в светлината на градушките, които засегнаха няколко района на страната през последните дни. „Оценките са трудни. Цъфтежът протече без сериозни климатични инциденти, но от края на март до неотдавна имаше поредица от градушки в Каталуния, Арагон, Естремадура и по-специално в региона Мурсия."

В Каталуния 40 000 хектара земеделски земи бяха сериозно засегнати. Основната засегната култура са овощните дървета, като са повредени около 10 000 хектара. Въздействието е много разнородно, в зависимост от района и стопанството, а също и от вида, като най-тежко е за кайсиите (13 %). Загубите при нектарините се оценяват на 4 %. (Към момента на изготвяне на прогнозата щетите от градушката в Каталуния не бяха напълно оценени, така че данните могат да се променят при актуализирането през юни.)

През първата половина на май имаше и няколко гръмотевични бури, придружени от силна градушка, които засегнаха няколко региона на Мурсия, до известна степен региона на Валенсия, както и провинция Албасете, Арагон и Каталуния. В Мурсия градушките причиниха сериозни щети, които все още не са оценени.

На 20 май прогнозите за реколтата бяха представени на уебинар (medFEL)
На 20 май прогнозите за реколтата бяха представени на уебинар (medFEL)