И какви са техните характеристики за разпознаване
Хоби лозари, които правят домашно вино ни писаха, че се интересуват от винените сортове за бяло вино и питат на какви могат да се спрат. За тяхно улеснение ще представим основните сортове, които са предназначени за вино у нас и техните конкретни характеристики.
Алиготе е стар френски сорт, произлязъл е от района на Бургундия. Има средно голям лист, гроздът му е средно голям, а зърното - едро. Сортът Алиготе е типичен винен сорт, узрява през първата половина на септември. За узряване му трябват 140 дни.
Коефициентът му на родовитост е 1,7-1,8%.
Натрупва захари до 18-21%.
Бисер сунгурларски
Сортът представлява пъпкова вариация на сорта Мискет, червен. Гроздът му е средно голям, коничен с крила. Средната маса на грозда е 150 грама.
Зърното е средно едро, кожицата е средно дебела, оцветена е в бяло, жилава. Коефициентът на родовитост е 1,32%.
Технологичната зрялост настъпва в края на септември, натрупва 19,8% захари.
Сортът притежава висока студоустойчивост.
Димят
Стар местен сорт, пренесен още едно време от финикийците от Черноморието. Цветът е двуполов. Гроздът е средно голям, коничен, понякога е с крила. Масата му е 250 грама. Зърното е едро, овално, слабо месесто, сочно. Сортът узрява през втората половина на септември.
Коефициентът му на родовитост е 1,6-1,7%.
Страда от засушаване. Чувствителен е към измръзване.
Натрупва захари 19-21% и киселини 7 грама.
Мискет варненски
Получен е след кръстосването на Димят и Ризлинг още през 1951 г. Листата като млади са мъхнати, жълто-зелени. С двуполов цвят. Гроздът е средно голям до малък с тегло 134 грама. Зърното е дребно овално, с дебела кожица. До технологична зрялост изисква 161-169 дни, узрява във втората половина на септември. Коефициентът му на родовитост е 1,46%.
Има ниска устойчивост на мана. Натрупва 21-23% захари и 6,3-7,5 киселини.
Мискет марковски
Открит е от М. Кондарев при кръстосване на Тера промеса с Мискет Отонел. Гроздът е коничен, понякога с едно крило, с тегло 307 грама.
Лозите имат силен растеж. От една лоза се получават 8,9 кг грозде. Натрупва захари - 22,9%, киселини - 5,3 грама.
Мискет червен
Сортът е от местен произход, разпространен е в районите на Карлово, Пловдив, Хасково. Цвят - двуполов. Гроздът е средно голям, с тегло 190 грама. Зърното е средно едро, сферично. Късно зреещ сорт, до техническа зрялост изисква около 170 дни. Коефициентът му на родовитост е 1,35-1,60%.
Има повишена студоустойчивост. Развива се на хълмисти райони, върху делувиални и алувиални пясъчливи почви.
Натрупва захари - 18-19%, киселини - 5,4-6,1 грама.
Орфей
Създаден е през 1982 г. от кръстоска на червен Мискет и сорта Пино Ноар, в АУ- Пловдив.
Гроздът е средно голям – 140 грама. Определя се като средно зреещ сорт, узрява около 20-25 септември. Коефициентът му на родовитост е 1,2–1,4%.
Сравнително устойчив е на сиво гниене.
Подходящи формировки са Мозер и Омбрела.
Устойчив е на ниски зимни температури.
Натрупва захари - 22,5% и 7,5 грама киселини.
Пино гри
Той е с произход от Франция и е пъпкова мутация на Пино ноар. Цвят - двуполов. Гроздът е малък, цилиндричен, с тегло до 112 грама. Зърното е дребно, сферично,често деформирано. Средно зреещ сорт - техническата зрялост настъпва в началото на септември. Коефициентът на родовитост е 1,2-1,6%.
Напада се от мана, устойчив е на сиво гниене и на ниски зимни температури.
Натрупва около 21% захари и 6-7 грама киселини.
Ркацители
Грузинският сорт у нас се среща в Североизточна България. Цвят - двуполов. Гроздът е средно голям, цилиндричен, с тегло 200 грама. Зърното е средно едро, овално, сочно. Узрява във втората половина на септември. Продължителността на зреене е 150-155 дни. Коефициентът на родовитост е 0,80-0,95%.Захари - 18-22%, киселини - 7-10 грама.
Совиньон блан
Това е стар френски сорт. Гроздът е малък, цилиндричен, с тегло 125 грама. Зърното е много малко, кръгловато, често деформирано.
Средно зреещ е, узрява към средата на септември
Коефициентът му на родовитост е 1,45%. Захарите са 20-24%, киселините - 8-9 грама.
Черноморски елексир
Създаден е през 1955 г. от проф.Бабриков чрез кръстосването на сортовете Мискет и Димят.
Гроздът е средно голям, цилиндрично коничен с тегло около 190 грама. Зърното е средно едро до едро, кръгловато до зърнесто. Гроздето узрява до средата на септември. Коефициентът на родовидост е 1,3%.
Отличава се с устойчивост на сиво гниене, превъзхожда Димят по студоустойчивост.
Подходящи формировки за него са Мозер и Омбрела.
Натрупва захари 20-21%, а киселини - 7,14 грама.
Шардоне
Френски сорт, разпространен у нас в Североизточна България, където е все повече предпочитан.
Гроздът е малък - 70-110 грама, цилидрично коничен, понякога с едно крило. Зърното е дребно, сферично, често деформирано. Ранно зреещ, в топлите райони узрява в края на август до началото на септември.
Има продължителност на зреене 140 дни.
Коефициентът на родовитост е 1,5–1,7%.
Натрупва 20-24% захарност и 7-9 грама киселини.
Наричат го царя на белите вина.








Коментари