И какви са техните характеристики за разпознаване

Хоби лозари, които правят домашно вино ни писаха, че се интересуват от винените сортове за бяло вино и питат на какви могат да се спрат. За тяхно улеснение ще представим основните сортове, които са предназначени за вино у нас и техните конкретни характеристики.

Алиготе е стар френски сорт, произлязъл е от района на Бургундия. Има средно голям лист, гроздът му е средно голям, а зърното - едро. Сортът Алиготе е типичен винен сорт, узрява през първата половина на септември. За узряване му трябват 140 дни.

Коефициентът му на родовитост е 1,7-1,8%.

Натрупва захари до 18-21%.

Бисер сунгурларски

Сортът представлява пъпкова вариация на сорта Мискет, червен. Гроздът му е средно голям, коничен с крила. Средната маса на грозда е 150 грама.
Зърното е средно едро, кожицата е средно дебела, оцветена е в бяло, жилава. Коефициентът на родовитост е 1,32%.

Технологичната зрялост настъпва в края на септември, натрупва 19,8% захари.

Сортът притежава висока студоустойчивост.

Димят

Стар местен сорт, пренесен още едно време от финикийците от Черноморието. Цветът е двуполов. Гроздът е средно голям, коничен, понякога е с крила. Масата му е 250 грама. Зърното е едро, овално, слабо месесто, сочно. Сортът узрява през втората половина на септември.

Коефициентът му на родовитост е 1,6-1,7%.
Страда от засушаване. Чувствителен е към измръзване.

Натрупва захари 19-21% и киселини 7 грама.

Мискет варненски

Получен е след кръстосването на Димят и Ризлинг още през 1951 г. Листата като млади са мъхнати, жълто-зелени. С двуполов цвят. Гроздът е средно голям до малък с тегло 134 грама. Зърното е дребно овално, с дебела кожица. До технологична зрялост изисква 161-169 дни, узрява във втората половина на септември. Коефициентът му на родовитост е 1,46%.

Има ниска устойчивост на мана. Натрупва 21-23% захари и 6,3-7,5 киселини.

Мискет марковски

Открит е от М. Кондарев при кръстосване на Тера промеса с Мискет Отонел. Гроздът е коничен, понякога с едно крило, с тегло 307 грама.
Лозите имат силен растеж. От една лоза се получават 8,9 кг грозде. Натрупва захари - 22,9%, киселини - 5,3 грама.

Мискет червен

Сортът е от местен произход, разпространен е в районите на Карлово, Пловдив, Хасково. Цвят - двуполов. Гроздът е средно голям, с тегло 190 грама. Зърното е средно едро, сферично. Късно зреещ сорт, до техническа зрялост изисква около 170 дни. Коефициентът му на родовитост е 1,35-1,60%.
Има повишена студоустойчивост. Развива се на хълмисти райони, върху делувиални и алувиални пясъчливи почви.

Натрупва захари - 18-19%, киселини - 5,4-6,1 грама.

Орфей

Създаден е през 1982 г. от кръстоска на червен Мискет и сорта Пино Ноар, в АУ- Пловдив.
Гроздът е средно голям – 140 грама. Определя се като средно зреещ сорт, узрява около 20-25 септември. Коефициентът му на родовитост е 1,2–1,4%.

Сравнително устойчив е на сиво гниене.

Подходящи формировки са Мозер и Омбрела.

Устойчив е на ниски зимни температури.

Натрупва захари - 22,5% и 7,5 грама киселини.

Пино гри

Той е с произход от Франция и е пъпкова мутация на Пино ноар. Цвят - двуполов. Гроздът е малък, цилиндричен, с тегло до 112 грама. Зърното е дребно, сферично,често деформирано. Средно зреещ сорт - техническата зрялост настъпва в началото на септември. Коефициентът на родовитост е 1,2-1,6%.

Напада се от мана, устойчив е на сиво гниене и на ниски зимни температури.

Натрупва около 21% захари и 6-7 грама киселини.

Ркацители

Грузинският сорт у нас се среща в Североизточна България. Цвят - двуполов. Гроздът е средно голям, цилиндричен, с тегло 200 грама. Зърното е средно едро, овално, сочно. Узрява във втората половина на септември. Продължителността на зреене е 150-155 дни. Коефициентът на родовитост е 0,80-0,95%.Захари - 18-22%, киселини - 7-10 грама.

Совиньон блан

Това е стар френски сорт. Гроздът е малък, цилиндричен, с тегло 125 грама. Зърното е много малко, кръгловато, често деформирано.

Средно зреещ е, узрява към средата на септември

Коефициентът му на родовитост е 1,45%. Захарите са 20-24%, киселините - 8-9 грама.

Черноморски елексир

Създаден е през 1955 г. от проф.Бабриков чрез кръстосването на сортовете Мискет и Димят.
Гроздът е средно голям, цилиндрично коничен с тегло около 190 грама. Зърното е средно едро до едро, кръгловато до зърнесто. Гроздето узрява до средата на септември. Коефициентът на родовидост е 1,3%.

Отличава се с устойчивост на сиво гниене, превъзхожда Димят по студоустойчивост.

Подходящи формировки за него са Мозер и Омбрела.

Натрупва захари 20-21%, а киселини - 7,14 грама.

Шардоне

Френски сорт, разпространен у нас в Североизточна България, където е все повече предпочитан.
Гроздът е малък - 70-110 грама, цилидрично коничен, понякога с едно крило. Зърното е дребно, сферично, често деформирано. Ранно зреещ, в топлите райони узрява в края на август до началото на септември.

Има продължителност на зреене 140 дни.

Коефициентът на родовитост е 1,5–1,7%.

Натрупва 20-24% захарност и 7-9 грама киселини.

Наричат го царя на белите вина.

Бисер Сунгурларски
Бисер Сунгурларски
Димят
Димят
Мискет Варненски
Мискет Варненски
Мискет червен
Мискет червен
Орфей
Орфей
Пино гри
Пино гри
Ркацители
Ркацители
Совиньон блан
Совиньон блан