Независимо дали става дума за градина или тераса, то играе една от основните роли в подбора на растителните видове

Колко хубаво би било всички цветя и растения да могат да се приспособяват към конкретно нашите условия? Всеки градинар ще направи двора и/или балкона си ботаническа градина. Сигурни сме! Но, както с много други аспекти, всичко си има чалъм, та и в градината е така. Днес ще ви разкажем за един, който е свързан с изложението. Независимо дали става дума за градина или тераса, изложението играе една от основните роли, що се отнася до подбора на растителните видове.

ЮГ

Обикновено се смятаме за късметлии, ако имаме южен апартамент. Все пак той е изключително слънчев и топъл, а сметките за отопление са ниски. Зацветяването на терасата на такъв апартамент обаче се оказва предизвикателство, особено, ако е остъклена. Според някои от късметлийте, по-лесно би било да озеленят пустинята, но ние не сме съгласни.

В цветарските магаини доста често препоръчват южния балкон да се украси с цветя като мушкато (обикновено или английско), петуния, сакъз, лобелия и други, за които се знае, че издържат на слънце. Но дали това е достатъчно. Нима не искаме повече от просто да издържат?

Едни от най-големите проблеми при напълно огрята градина или балкон през целия ден са поливането и прекалено високите температури през най-горещите часове от деня. В такива условия мушкатото и сакъзът спират да цъфтят за определен период, защото нямат достатъчно енергия хем да се охлаждат, хем да залагат нови цветове.

Ние препоръчваме зацветяването на южния балкон да започне именно с подбор на растения, които понасят жегите без паузи. Всъщност, би било добре да не се разчита само на един вид, а на комбинация от растения, които взаимно се допълват. Такива са декоративните треви и седумите на първо място. А между тях някои от следните цъфтящи:

  • летен гербер или газания – изключително издръжливи на високи температури и цъфтят обилно само при продължително пряко слънчево греене, имат нужда от редовно, но умерено напояване и подхранване, лесно се възстановяват, ако се допусне пресъхване;
  • лантана – много красива и прощаваща пропуски в поливането, предлага разнообразие от разцветки и форми, да се почиства редовно от образувалите се след прецъфтяване плодчета и да се подрязва, ако е необходимо;
  • делосперма, калдъръмче или сходни на тях – цветя с месести листа, в които съхраняват вода, са много подходящи за слънчеви балкони и градини.

ЗАПАД

Новите градинари, които разполагат с балкон или градина със западно изложение, също са изправени пред голямо предизвикателство, свързано с високите температури. Ако мястото им е засенчено до обяд, а точно в най-горещите часове от деня през лятото е напълно открито, най-добрият подход е да се опитат да засенчат по някакъв начин. В такива условия много малко растения биха се чувствали добре.

Други съвети за справяне със ситуацията са свързани с:

  • цвета на саксиите, в които се отглеждат цветята, защото ако са тъмни, ще се нагряват прекалено много;
  • правилното подреждане на цветята в пространството, така че да се засенчват едно друго;
  • поливане в сутрешните или късните вечерни и хладни часове, когато корените не са доста затоплени. Тогава те няма да усвоят водата добре, а само ще се стресират.

Пресъхнали и увяхнали растения да се местят на сянка, да се поливат поетапно и чак след пълно възстановяване да се връщат на мястото им.

Следобедната жега ще се понесе добре от редица билки като салвия, мащерка, лавандула, риган и розмарин, и други.

От едногодишните цветя препоръчваме тагетеси, латинки, алисум, африканска маргарита и много други.
Фаворити, но с малко повече капризи могат да бъдат:

  • бугенвилея – най-често в розови багри, тази красавица стана любимка на много градинари през последните години, цъфтежът е обилен само, ако е на слънце, прощава засушаване, но презимуването е предизвикателство;
  • африканската маргарита или т. нар. остеоспермум е цвете, което обича жегата и цъфти повече от добре в стресови за други цветя условия. Може да се намери във всякакви разцветки, а за да сте сигурни, че ще ви радва дълго, внимавайте, не прекалявайте с торовете;

ИЗТОК

Може би източното изложение е едно от най-подходящите за отглеждане на голям набор от цъфтящи растения. Причината е, че растенията ще получават максимум директно слънчево греене през ранните сутрешни часове и до обяд, а в най-горещите части от деня ще са засенчени по естествен начин.

Такъв сценарий, рзбира се, може да има много условности и да е далеч от перфектните условия. Например, изложението да е подходящо, но пред прозореца, балкона или градината да има голямо дърво, висока сграда или друго, което хвърля плътна сянка. С други думи, по-важно е да проследим колко време е слънчевото греене през различните сезони и чак тогава да подходим към избор на растения.

Ако приемем, че условията са идеални и цветята се огряват от слънцето от изгрева до обедните или следобедните часове, то тогава почти няма ограничения при подбора на растителни видове.

Голяма част от най-масовите едногодишни цветя би се чувствала чудесно на такова място. Нека все пак се опитаме да изброим:

  • лобелия – синеока красавица с разкошна визия, която може да се използва самостоятелно или в комбинация с други цветя, да се внимава за поява на акари;
  • петуния, калибрахое и всички техни разновидности – няма как да ги пропуснем, а една от най-големите им тънкости е да се хранят по-редовно от всички други цветя;
  • тук добре би се чувствало и едроцветното английското мушкато, което обикновено прави доста дълга пауза в цъфтежа в най-големите горещини. Дребноцветните разновидности като ангелските очи запазете за най-слънчевите места.

СЕВЕР

Ако си мислите, че северното и предимно сенчесто изложение е най-лошото, с което може да разполагате, ние ще ви уверим, че бъркате и то доста сериозно. Да, не е много приятно да не можете да гледате мушката, както всички останали, но пък през лятото в големите жеги, местенцето ви ще бъде рай.

Най-големият проблем на сенките е, ако се съчетаят със суша. С други думи, ако решите казуса с напояването, може да си отглеждате дори и водни растения, без никакъв проблем. Нека кажем още, че разнообразието от сенкоиздръжливи растения е много голямо и никак не е за подценяване.

Ако направите малко по-задълбочено проучване, ще научите, че цветята подходящи за сенчести места могат да се разделят на няколко групи:

  • Сухоустойчиви;
  • Влаголюбиви;
  • Едногодишни;
  • Многогодишни;
  • Цъфтящи;
  • Листнодекоративни и др.

Независимо дали говорим за градинско или балконско зацветяване, трябва да споменем, че светлите, топлите и ярките багри на контейнерите и саксиите ще допринесат за освежаването на кътчето.
Ако сянката се образува от широколистни дървета, съвсем спокойно може да заложите на всички луковични цветя с пролетен цъфтеж.

Любимка на всички е хостата. Тя е многогодишна, с разнообразие от шарки на листата и размери. В последните години доста градинари я съчетават с хойхери и хойхерели, а също и с декоративни треви като мискантус. Някои ентусиасти пък се сдобиват и с брунера (кавказка незабравка), която също може да се похвали с красиви листа и изключително нежни цветове.

Към групата на многогодишните сенкоиздръжливи цветя спадат още астилбето, роджърсията, винката, хортензиите и други.

Едногодишни цъфтящи, подходящи за сянка са импатиенсите, мимулусът, торенията. Добре биха се справили и някои сортове бегонии.