Ако почвата е прекалено влажна, разрохкайте я, за да изпръхне

Тази година топлото време в началото на пролетта подлъга много градинари да започнат засаждането много по-рано от обичайното. Разбира се, последва сериозно застудяване, което е възможно да е нанесло известни поражения, но се надяваме любителите да са предприели мерки да защитят младите растения.

Като практика засаждането на ранните култури на открито в градината започва около 20 април. Това се отнася за ранните основни култури в най-южните райони на страната. Като постепенно от Южна България се стига до началото на май в Северна България.

  • Средноранните разсади, които са най-масови у нас се засаждат през целия май.

Така че в момента в лехите може да се засаждат всички основни видове – домати, пипер, патладжан.

  • Краставици, които се отглеждат чрез разсад, започват да се засаждат на открито към края на месеца. И тук следва правилото първо в топлите райони, а после и в цялата страна. По същото време може да се засеят и семената за директен посев в лехата.
  • Тиквичките са по подобие на краставиците. И те може да се отглеждат чрез разсад или да се засяват директно.
  • Ако още не сте засели дини и пъпеши, направете го.
  • Продължава засяването и на подправките. Може да стане директно в почвата, дори и при такива видове, които понякога се отглеждат с разсад – като босилек например. Много от ароматните зеленийки може да засеете в саксия или сандъче, които да поставите на терасата.

Доматите

Засаждането на доматите тази година започна по-рано, както стана въпрос по-горе. Градинарите, които още не са ги засадили, не трябва да се притесняват. Периодът е съвсем подходящ за това. Нееднократно сме писали, че сроковете, препоръчвани за отделните производства, вече се изместват. И това е в сила и за двете посоки – може и по-рано, но в хладни и дъждовни пролети – по-късно. Все пак винаги трябва да имате едно наум, защото практиката, натрупана в годините, не бива да се подценява.

Правилото за засаждане е:

  • след като вече няма опасност от късни пролетни слани;
  • почвата на дълбочина 10 см се е затоплила около 12 градуса.

Подхранване и вода

  • Препоръчително е преди засаждане във всяка посадъчна ямки да се постави смес от добре угнил оборски тор - 250-350 г или компост, както и минерални торове - 1-2 г амониева селитра, 3-4 г суперфосфат и 1-1,5 г калиев сулфат.
  • Засаждането на доматите трябва да се прави по схемата, препоръчана на етикета на опаковката със семена. Най-често за любителските градини се дават разстояния около 70-75 см между редовете и 30-35 см между растенията в реда.

Растенията се засаждат на една трета от дъното на браздата и на такава дълбочина, на каквато са били в съда, в който са засети.

  • При засаждането всяко растение се полива с малко вода, дори почвата да е влажна. Така се получава по-добър контакт между корени и почвени частици.

При прерасъл разсад

Има случаи при които се налага да се засажда прерасъл разсад. Най-допусканата грешка е да се изкопават по-дълбоки ямки. Така корените попадат в по-неподходящи условия и се стресират.. Получава се, че корените спират да се развиват, а надземната част нараства. Така може да се стигне не само до завяхване, но и до загиване на растенията.
Препоръката е да се изкопае нормално дълбока ямка, но по-дълга, в която да се положи част от стъблото.