Живият плет е ограда от храсти и/или дървета, засадени близо едно до друго. Както при изкуствените огради, живите плетове изпълняват една или няколко от следните функции: възпрепятстване на преминаването; намаляване на силата на вятъра; ограничаване на видимостта; означаване на границите на дадена територия;

Има много опции и възможности за чудесно превръщане на живия плет в закачлив акцент на градината.

1. Зониране на пространството

Разделете различните части на градината една от друга, например декоративната от зеленчуковата. Живият плет може да е оформен от габър.

2. Игра с форми

Група храсти, подрязани в геометрични форми, приличат на кубчета, разпръснати от дете. Контурите на "елементите на играта" са ясно разграничени, поради различните нюанси на зеленото и височината на детайлите.

3. Вълнообразна ограда

След подрязване растенията произвеждат нови издънки, което означава, че можете да експериментирате с формата на стената. Например, вместо обикновен правоъгълник, можете да отгледате... зелена вълна! Вълнообразната ограда е доста надеждна защита и можете да разговаряте с добри съседи през зеления прозорец!

4. Цъфтяща стена

Искате ли да заобиколите градината си с флорална пищност? Трезво преценете дали си заслужава. Повечето дървета и храсти цъфтят за 2-3 седмици. И такива растения ще се нуждаят от повече пространство, тъй като не могат да бъдат оформени в тесни стени. Като компромис можете да изберете декоративни видове, които понасят добре резитбата, като спирея или глог.

Глогът расте по периметъра на обекта, а цветовете му успешно оформят зелената площ.

А от спирея и кървавочервено френско грозде може да се отгледа цветен жив плет, а в подножието на храстите може да се засади астилбе.

В идеалния случай е по-добре да се формират свободно растящи живи плетове от красиво цъфтящи храсти, като се даде на растенията достатъчно пространство за пълно развитие.

5. Съчетания

Жив плет с вложки от други елементи изглежда изключително. Например, габионите и дървените модули ще бъдат отлична ограда за модерна градина и хармонично ще допълват зелените стени на място, декорирано в естествен или селски стил.

6. Уединено

Ако мястото за почивка е скрито зад живи стени, кътът ще стане по-живописен и... уединен.

7. Креативно

Повечето живи плетове се състоят от дървесни растения. По време на подрязването оставете няколко издънки и по-късно оформете мини-корони от тях.

Тисът, габърът и букът са идеални за такъв експеримент, но туята не е толкова склонна да произвежда нови издънки.

8. Многостепенно

Разчитате на многоетажност: спиреите растат в "краката" на Photinia, след това градинските ягоди цъфтят в основата на каменната подпорна стена. Зашеметяващ, разнообразен многогласен ансамбъл!

9. Играйте с формата

Лигуструмът не трябва да се подстригва до права линия. Придайте на стената вълнообразна форма - така живият плет ще изглежда по-динамичен.

10. Частично

Жив плет от бук покрива площта само в ъглите, а останалата част е ограничена от обикновена ограда.

11. Динамика

Арките и прозорците създават визуални оси и по този начин внасят динамика в дизайна на градината.

Какво ли се крие зад арката от бук?

12. Разнообразие

Колонни туи, дървени модули и класически вложки за жив плет - такава необичайна ограда няма да остави никого безразличен!

Ключът към красотата е редовното подстригване

Жив плет може да се създаде от всяко растение, което толерира подрязване. В допълнение към личните предпочитания, изборът на зелен „домашен любимец" се влияе от формата на растеж и периода на декоративност (по-добре е да продължи през цялата година или поне през целия сезон). В идеалния случай живият плет трябва да бъде подрязан в края на юни, когато завърши първият етап на активен растеж. Но бъдете внимателни: през този период не повреждайте гнездата на птиците, които излюпват бъдещо потомство. Оставете тези кътчета на мира, можете да ги подредите по-късно.

Резитбата на бързорастящи растения, като лигуструм и габър е препоръчително да се извърши отново в средата на август - началото на септември. Не забравяйте редовно да подрязвате живия плет.

Важно: повечето иглолистни дървета, като кипарис и туя, не понасят радикални „прически", тъй като старата им дървесина не дава нови издънки.

Трапецовидната форма се смята за оптимална за жив плет. Тъй като "зелената стена" се разширява отгоре надолу, дори долните клони получават достатъчно светлина и се оголват по-бавно. Дървета и храсти, устойчиви на сянка, като габър, тис и чемшир, също могат да получат строга правоъгълна форма.

Ограда с кръгла форма се формира от разпръснати растения, като черешова лавра, фотиния и лигуструм. В този случай стената също трябва да се разширява отгоре надолу, така че всички клони да получават достатъчно светлина. За слънцелюбиви видове, да речем, туя и берберис, това е особено важно.