Записите на количествата добито мляко са полезен инструмент за фермерите да поддържат контрол върху броя на соматичните клетки в млечните ферми. Промените в разпоредбите и повишеният фокус върху подобряването на генетиката и ефективността на млекодайните стада изведоха значението на тази дейност на преден план. Наличните данни от записите на млякото са изключително полезни за млекопроизводителите, когато вземат решения във фермите си, включително по отношение отглеждането и пресушаването на животните.

Маститът и високият брой соматични клетки не са отделни проблеми – те са един и същ проблем, представен по различен начин. Една крава с висок брой соматични клетки е по същество крава със субклиничен мастит и може да зарази други крави в стадото. Отделно от това, благодарение на такива животни се увеличава броят на соматичните клетки в общия резервоар за мляко.

Записи на млякото

Препоръчително е записи на добитото мляко да се правят най-малко четири до пет пъти в годината. Кога обаче трябва да завърши първият? В идеалния случай трябва да направите два записа в рамките на 60 дни от първото отелване на кравата. Тези ранни записи помагат да се определи ефективността на пресушаването и представляват ориентир при проверка степента на излекуване по време на сухостойния период.

Заедно с определянето на това колко успешна е процедурата за пресушаване, тези ранни записи ще помогнат да се идентифицират всички инфекции, които са били прихванати по време на сухостойния период. Някои крави може да са отелени твърде скоро, за да се направи записът, но събраните данни ще бъдат много полезни. Фокусът в много ферми все още може да е върху отелването, но ако то е започнало в средата на януари, тогава първите два записа трябва да бъдат завършени в началото до средата на март.

Събиране на данни

Завършването на запис на мляко е едно, а използването на данните от него съвсем друго нещо. Важно е, когато извършвате запис на млякото, да използвате събраните данни, за да подобрите стадото си. Контролирането на броя на соматични клетки може да бъде предизвикателство, но това не трябва да е причината да не се прави.

Хронично заразените крави трябва да бъдат отстранени от стадото и да се съсредоточите върху поддържането на нисък брой соматични клетки при незаразените животни. Кравите, които са се заразили през зимния период, трябва да бъдат лекувани и наблюдавани през следващите месеци.