Зелената сделка е нещо прекрасно, но тя е прекалено амбициозна и стартира преди да бъдат подготвени алтернативи на всичко, което се забранява – препарати за растителна защита, торове. Трябваше да се изчака науката. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на конференция в рамките на Международното земеделско изложение "Агра 2024" в Пловдив, посветена на проблемите на хранително-вкусовата индустрия, свързани със съвременните изисквания на европейската и българската нормативна уредба.

Резултатът е в цяла Европа, където земеделските производители са на протест, посочи Вътев и допълни, че "изискванията на сделката са съчетани с нелоялната конкуренция при вноса от трети страни". Там протестират за това, че има се отнемат неща, а у нас се протестира "да спасяваме положението с още финансови средства", каза министърът, според който това е частично и краткосрочно решение,цитира го БТА.

Той коментира, че очаква нови протести в аграрния сектор, защото, "натрупаните през годините проблеми не могат да бъдат решени само с финансови стимули". Като пример той посочи напояването, чието унищожаване е продължило повече от 10 години. Според него един от водещите проблеми е пазарът, защото тези, които са по-големи работят маркетингово и се позиционират на база на обем и по-ниски стойност, а малките без да се кооперират и обединяват нямат шанс.

Спасяваме нещо, което трябва да храни държавата, а не държавата да го храни, за да съществува, каза министърът. Той подчерта, че за този парадокс не са виновни земеделските производители, а "лавината от проблеми, които се търкалят през последните 30 години и са в състояние да смажат цялото земеделие и хранителна промишленост".

В производство на храни най-важното винаги е доверието на потребителите, защото потребителят никога не може да бъде излъган. Той винаги усеща истината и избира на кого да се доверява, да, има и други фактори, като цени и финансова възможност, има и избор на определени храни в зависимост от здравословното състояние на човек, каза още министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

Той посочи, че един от големите проблеми в производство на храни е суровинната база, която в много малко случаи е от български произход. „Има една неразривна връзка, която се казва микробиом на почвата, растенията, животните и човека. Предците ни хиляди години са се хранили от тази земя и този микробиом е най-полезният за нашето здраве, а ние сме принудени днес да консумираме прекалено много вносни храни", допълни Вътев. По думите му една от най-големите грешки е разрушаването на поливното земеделие в България, защото без вода на тази златна почва не може да има продукция.

Според министъра за здравословното хранене и системите за самоконтрол няма вариант, при който държавен орган да постигне такъв контрол, че всичко да е под контрол. „Ако всички сме от един бранш и произвеждаме един и същ продукт и искаме да спечелим доверието на потребителите, ние си залагаме показателите за качество, параметри и контроли и не допускаме никой от нас да подведе потребителя с отклонения от тези параметри", категоричен е министърът.

Във връзка с темата за кооперирането по агрохранителната верига министър Вътев изтъкна, че у нас всеки се бори на пазара сам, защото няма вертикални кооперативи (от полето до крайния продукт), нито хоризонтални и апелира към коопериране на земеделските производители, за да имат успех на пазара.