Пролет, зима, после пак пролет, и пак зима, топло, студено, топло, студено, слънце, дъжд, сняг, пак слънце, пак дъжд... времето е непредвидимо и за съжаление не можем спокойно да се развихрим в градината. Все пак не забравяйте, че още е само средата на февруари. А ако ни четете редовно, то със сигурност знаете, че сме готови с идеите за забавни занимания и практически дейности.

Днес ще ви разкажем за царството на красивите лукови култури и луковиците с летен цъфтеж и няма да пропуснем да затворим устите на мъжете, че „от тая китка салата не става".

Да започнем със сеитбата. Голяма част от алиумите наистина са безстрашни по отношение на студа. Сеитбата на семенцата им може да започне много рано напролет и дори още през зимата, при това директно в градината. Необходимата температура на почвата е около и над 2-5 градуса по Целзий. Ако сме сигурни, че има достатъчно влага и можем да я осигурим през идните месеци, семенцата се поставят по-плитко. В противен случай, заложете на дълбочина.

Естествено, при по-ниски температури и сериозни колебания, поникването става по-бавничко. Градинарите, които бързат, може да сеят на закрито. За всички останали, малка лехичка със защитно похлупаче е повече от добро решение.

Повечето хора не знаят, но ако семената прекарат известно в хладилника, поникват по-бързо.

Много по-лесно, а и бързо е

да се започне с луковици.

все пак, известно на всички е, че луковите култури образуват въздушни или подземни детки (малки луковички), чрез които се размножават лесно.

За дребосъците трябва да се грижим, както за семеначета – редовно поливане, мъничко подхранване с торове с лесно усвоими хранителни вещества, стриктно плевене. Листенцата са нежни, някои са тънки като косъмчета и понеже растат бавно, много градинари предпочитат да си засадят директно луковици, готови за цъфтеж.

За да няма разочаровани и обезверени, длъжни сме да кажем, че растения получени от семена ще зацъфтят поне след 2-3 години в зависимост от конкретния вид. При такива получени от детка, срокът е много по-кратък, но и не може да се очакват размер и качество като на големите луковици.

Засаждане

Засаждането на луковици в цъфтежен размер може да започне по всяко време от годината, стига условията да го позволяват. Правилото за дълбочината е добре познато – три пъти и половина дължината на луковицата. А за да бъде още по-простичко, ще кажем само, че едрите луковици се поставят по-дълбоко, а по-дребните по-плитко.

С посадъчен материал можете да се сдобиете от редица сайтове в интернет пространството, от големите търговски вериги с градински отдел, от почти всяка агроаптека. Разнообразието от видове и сортове е най-голямо в онлайн магазините, но трябва да имате едно на ум. Има огромна вероятност да получите болни или некачествени луковици.

Най-добре е да си ги изберете лично. Следете за петна, деформации, наранявания, неприятна миризма и други симптоми, които свидетелстват за отклонение от здравия вид.

Кога цъфтят

Поне по един вид луковично цвете цъфти през всеки месец от годината, а алиумите можем да наречем царете на лятото. Нека отбележим, че сред тях може да се намерят компактни представители с височина едва няколко сантиметра и безброй дребни цветчета събрани в съцветие, както и такива с впечатляващи размери около и над метър с огромни помпонести съцветия, съставени от милиони малки звездички.

Цъфтежът може да започне още през май и да продължи до август и дори септември. Растенията се представят добре както в градината, така и в контейнер. При отглеждането им трябва да се внимава за поява на типичните вредители – ръжда, мана, лукова муха, луковични акари, охлюви и други.

Ядливи и красиви

Моментът на истината за любителите на кулинарията. Освен лук, чесън и праз, които на всички са известни, в графа ядливи ще наредим още поне шивес и див лук. Но нека не оставяме красотата на заден план и да променим представите ви за познатите видове. Лукът и празът също цъфтят и то повече от красиво! Но само, ако им се даде шанс.

Сортовете от групата на лютивите лукове ще цъфтят 3 години след сеитбата, а останалите след 2. За да се съкрати периодът, може да се засаждат големи луковици. Листата могат да се консумират през периода на вегетацията, но е възможно да са с променени вкусови качества, спрямо очакваните.

Специални сортове за скален кът

Скалните кътове и алпинеумите обикновено се разполагат на слънчево място и предвид специфичните изисквания на растенията се осигурява отличен дренаж. Тези условия са идеални за някои видове алиуми и те заслужават мястото си там.

  • Allium karataviense прави впечатление не само с цветовете си, но и със сребърната листна маса. На височина достига двайсетина сантиметра. Този лук цъфти в края на пролетта с уникални съцветия, достигащи около 10-12 см в диаметър. Запазва декоративната си листна маса през целия сезон. Цветовете се запазват дълго време свежи, дори във ваза с вода.
  • Жълтоцветният чесън (Allium flavum) не изисква особени грижи, но пък притежава ярки, доста впечатляващи, а не на последно място и ароматни цветове. На височина достига около 30 см в периода на цъфтеж, който е през лятото. Ако ви учудва, че има чесън, който цъфти, потърсете информация, ще се изненадате колко много видове го правят.

Гигантите

Ако търсите впечатляващият ефект на едроразмерните алиуми, то и за вас има прекрасни сортове. Трябва да им осигурите много слънчево място, умерени поливки и плодородна почва. Имайте предвид, че колкото по-голяма е луковицата, толкова по-доволни ще останете от цъфтежа.

Allium 'Giganteum' достига височина над метър, че даже метър и половина по време на цъфтеж.

Препоръчва се да се засажда на големи групи, за да се извлече максимум уау ефект. Цветовете са трайни и често се използват в букети и аранжировки. Семенните кутийки също имат декоративна стойност и могат да останат до есента.

Подобни на него са Allium 'Ambassador', Allium 'Summer Drummer', Allium 'Gladiator' (най-често изпозван за рязан цвят) и други.

Ако нямате място за толкова грамадни лукове, но все пак искате да се радвате на големи цветове, то "Звездата на Персия"(Allium christophii) ще отговори на очакванията ви. Цветовете са многобройни, обагрени най-често в лилаво и са събрани в изключително по размери съцветие, което достига до 20 см в диаметър. Все пак, височината, до която достига растението е не повече от 40 см.

За лечение и още нещо

Левурдата – много позната и обичана, у нас се среща в диво състояние. Консумацията ѝ повишава тонуса, разширява кръвоносните съдове, помага при стомашни разстройства, препоръчва се срещу грипни състояния и настинки.

Сибирският лук се припознава като естествен антибиотик и антисептик, твърди се, че подобрява настроението и паметта, а също и работата на имунната система, също и храносмилането. Доказано действа добре при вирусни и грипни неразположения, кашлица, астма, ангина, хрема и др.

Общо взето, за всички представители на семейство Лукови може да се намери местенце в градината и в домашната аптечка. Знае се, че фитонцидното действие, благодарение на серните съединения, помага в борбата с много вредители по растенията.

Кои се садят през зимата

Скоро ви разказахме кои луковични и грудкови цветя може да се садят преди зимата да си е отишла окончателно. Да, за някои е препоръчително първо да заемат някоя саксия, а едва след преминаване на опасността от повратни мразове да се изнесат навън. Имайте едно на ум!

Днес допълваме този списък с интересни и не толкова традиционни видове:

  • Орнитогалуми – разкошни в цялата си разновидност. Отглеждат се лесно. Основно се срещат в бяло, жълто и оранжево.
  • Фрезии – Ооо! Помирисваме ги само като ги споменаваме. Сладък парфюм може да се носи и във вашата градина. Той идва в комплект с нежни или ярки багри.
  • Полиантес – докато сме на тема парфюми, тази красавица може да ви опияни, пристрасти и дори подлуди. Осигурете ѝ слънчево място и редовни поливки.

Искате ли още предложения?