Засажда се чак при трайно затопляне на почвата

Краставицата е зеленчукова култура, която е желателно да присъства във всяка градина. Тъй като се срещат различни видове, може да направите няколко лехи, в които да засадите и салатни сортове, и такива, подходящи за консервиране.

Когато купувате семена, попитайте продавач-консултанта за сортове, които имат толерантност към някои болести. Това не означава, че няма да третирате растенията въобще, но все пак ще намалите пръсканията.

С разсад

Краставиците може да се отглеждат както с разсад, така и да се засяват директно в почвата. Повечето градинари предпочитат да ги отглеждат чрез разсад, тъй като така растенията се засаждат по-рано в градината.

Имайте предвид, че разсадът от краставици става много бързо – за около месец. Затова трябва много внимателно да се прецени срока на засаждане в градината, съответно засяването на семената.
За предпочитане е семената да се засяват в индивидуални саксийки, но може и в разсадни табли, в които във всяко гнездо се поставя по едно семенце. Така те по-лесно се презасаждат в лехата, без да има стрес за растенията.

Засаждане

Тъй като краставиците са изключително топлолюбива култура, те се засаждат след като почвата се затопли трайно. И ако за повечето видове 10-ина градуса температура на почвата вече става, то за тиквовата култура е необходима по-висока – поне 12 градуса. На въздуха пък трябва да е около 18 градуса.

Достигането на тези градуси става по различно време за отделните райони на страната. Масовото засаждане за средноранното производство обаче става към края на май – началото на юни.

Някои по-важни изисквания:

  • Краставичната леха трябва да е на защитено от силни ветрове място. Подходящо е южно или югоизточно изложение.
  • Най-добре е почвата да е плодородна и с умерена плътност. Нито тежките, нито много леките почви са подходящи за тиквовата култура.
  • Растенията задължително се поливат. При тях с особена сила важи правилото за постигане на златната среда при напояването, т.е. не бива да се дава много вода, както и да се засушава.

Проблеми:

0 При дефицит на вода по време на цъфтежа и плододаването окапват цветовете.

0 При нередовно поливане се стига до неравномерно нарастване на краставиците, а също и до горчив вкус.

  • Подхранването също е от значение, за да се радвате на добра реколта. Имайте предвид, че културата е с плитка коренова система и не може да усвоява хранителни елементи от по-голяма дълбочина.

По време на вегетацията е препоръчително да се подхранва и с микроелементи.

Резитба

При някои от сортовете се извършва резитба, като по този начин се подмладяват растенията и се увеличава количеството плодове.

Приложения

Краставиците се консумират както свежи – в салати, в студени супи и предястия, смутита, суши, а също и за приготвяне на кисели краставички и разнообразни туршии.

Плодовете намират място и в козметиката. В домашни условия дамите също може да ги използват. Обелки от краставица успокояват прегрята и възпалена кожа, като я хидратират. А кръгчета от плода, освежават уморените очи и намаляват торбичките под тях.

Знаете ли, че:

Много тънките и криви краставици се получават в резултат на повреда от насекоми. Това са трипси, които убождат цветовете, което води до деформиране на плодовете.