Заедно с отелването, което започва в млечните ферми, добросъвестните стопани трябва вече да имат готов план за здравето на стадото. Целта на тази стратегия е да се подобри цялостното здраве на животните и да се намалят нивата на заболяванията.

Стабилният здравен план е в основата на съществуването на стадото и може да допринесе за постигането на печалби на всеки етап от дейността в животновъдното стопанство. Той трябва да бъде разработен с помощта на вашия ветеринарен лекар и въпреки че може вече да имате такава стратегия, никога не е излишно, всяка година да я преразглеждате или променяте. Също така е необходимо да сте сигурни, че всеки служител във фермата е наясно както с процесите, които предстоят, така и с дейностите, които се очаква той/тя да изпълнява.

Здраве на стадото

Здравният план на стадото следва да очертае основните управленски практики и процедури, които се прилагат във фермата. Той трябва да включва и програма за ваксинация срещу болести, които в момента са или някога са били проблем в района. Планът трябва също така да очертае кога е най-доброто време за завършване на тези ваксинации.

Други неща, които могат да бъдат включени в здравния план на стадото, са организацията при раждане на телета, как се почистват и дезинфекцира оборът, как се третират закупените животни или връщащите се от изложения, как се третират и записват случаите на мастит. Важно е да запомните, че ваксинацията за предотвратяване на болести по телетата няма да помогне, ако не са налице добри практики за управление.

Здравният план във фермите е също толкова важен, колкото и провеждането на програма за ваксиниране. По време на натоварения сезон на отелване хигиената е жизненоважна за контролиране на болестите в кошарите за отелване и обора на телета. Добре е да затворите стадото в обор, за да се избегне разпространението на болести или инфекции във фермата. Това включва също да не се закупуват и въвеждат животни в стопанството. Поставянето на прегради също така гарантира, че контактът със съседните животни е предотвратен.

Здравният план при месодайните овце

Редовното преброяване на паразитните яйца в изпражненията има значение, тъй като голямото насищане с червеи и паразити означава, че ще са необходими повече време и храна за привеждане на животното в добър търговски вид. В случай на куцота развитието на животното може да се намали с до 7,5%. Подобряването и максимизирането на фуража и приоритизирането на правилното хранене на всеки етап от производството – независимо дали периодът е на пресушаване, оагване или лактация – както и правилната генетика, са от ключово значение за постигането на добри показатели при животните за продан.

Ако здравето, храненето и генетиката са в баланс, това допринася за намалява производството на емисии метан от стадото. Намаляването на тези нива най-малкото ще подпомогне производството на агнешко в очите както на държавата, така и на потребителите, а с времето парниковите емисии може да се превърнат в допълнителен продукт за продажба.

Колкото по-дълго месодайните агнета са отглеждани във фермата, толкова по-голямо е произведеното количество метан. Ето защо специалистите съветват, вниманието да се съсредоточи върху по-бързото приключване на животните за продажба. За да се избегнат разходите и въглеродния отпечатък от закупените и вносни фуражи, добре е животните да бъдат хранени колкото се може повече с домашно отглеждана трева и фураж.

Постигането на ефективност при отглеждането и храненето на стадото може да бъде бавен процес, но отделянето на време за анализ на информацията, която събирате, и вземането предвид на възможно повече детайли ще донесе кумулативни ползи и ще доведе до по-голяма дългосрочна продуктивност, посочват специалистите.

Телетата не бива да се хранят

с „отпадъчно мляко"

През пролетта телетата ще имат нужда от пълномаслено мляко и изкушението е голямо, да им се даде да пият от крави, които са били лекувани с антибиотици. Млякото от такива крави не може да се използва за човешка консумация в рамките на дадена дата на изтегляне от пазара и то не трябва да се дава на телетата поради риск от развитие на резистентни към антибиотици бактерии. Това съветват специалистите от ирландския Борд за развитие на земеделието (AHB). Млякото от крави с мастит и висок брой соматични клетки често съдържа голям брой бактерии и храненето с него потенциално може да причини инфекция от стадото към телетата.

Какво е положението при преходното мляко?

Преходното мляко идва при второто до шестото доене след отелването. Според специалистите, във фермите, където няма проблеми със здравето на кравите, като например болестта на Джон, телетата трябва да се хранят с преходно мляко.

Концентрацията на антитела в преходното мляко намалява с всяко доене, но то все още е по-добър източник на храна от пълномасленото мляко или е достатъчен качествен заместител на млякото за телета, след като са получили коластра.

24 часа след раждането на телето то не може да абсорбира допълнителни антитела през чревната стена, но храненето с преходно мляко поне четири пъти след първоначалното хранене с коластра доказано намалява случаите на заболяване при телетата, посочват специалистите.