По време на съхранението се доразвиват зарази, проявяват се и неприятели

Картофите са култура, която успешно може да се съхранява няколко месеца, дори чак до пролетта. Затова е разбираемо градинарите, които са си отгледали повече, да искат да съхранят продукцията по-дълго.

Това, разбира се, ще стане само ако сте оставили здрави клубени, а също и ги съхранявате в подходящо хранилище и при оптимални условия.

Най-лесният начин да запазите картофите през зимата при домашни условия е в касетки, мрежести чували или на рафтове.

Най-подходящите условия са:

  • Температурата да е около 3 градуса.
  • Относителна влажност на въздуха да е между 80 и 90%.

Въпреки добрите грижи обаче може да се окаже, че картофите са заразени още в градината с болести, както и с вредители.

Мана

Най-често по време на съхранението, след няколко седмици, дори месец, се забелязват признаци на картофена мана. По повърхността и най-вече във вътрешността се образуват различни петна, които постепенно могат да обхванат целия клубен.

Затова преглеждайте редовно картофите. Ако забележите клубени със симптоми, трябва да ги отстраните.

Картофеният молец

Напоследък по складираните картофи повреди нанася и картофеният молец. Първоначално по клубените не са забелязва повреда. Стопаните разбират за неприятеля чак когато започват да летят пеперудите и клубените се повредят от нагризванията на ларвите.

Картофеният молец има голяма приспособимост към различни климатични условия. Причинява значителни загуби както на полето през вегетацията, така и по време на съхранението на клубените. Вреди основно по картофи и тютюн, но също така и по патладжан, домати, пипер и плевелни растения.

У нас картофеният молец развива четири поколения и частично пето. Неприятелят зимува на полето и в хранилищата, като възрастна гъсеница и какавида.

През вегетацията пеперудите снасят яйцата си поединично или на малки групички по долната страна на листата. По клубените ги разполагат около очите. Излюпените ларви се вгризват близо до централния нерв и оттам започват образуването на мините.

Гъсеницата напада всички растителни части

Гъсеници се движат много бързо, разпълзяват се по клубените на картофите или по листата на растенията, като търсят удобно място за вгризване.

Силно повредените листа постепенно завяхват и загиват. Гъсениците ги напускат и навлизат в стъблото, където издълбават ходове, насочени надолу. Стъблата над мястото на повредата увяхват и изсъхват. Често гъсениците изпридат паяжини по горната страна на младите листа, посредством която ги сгъват по дължината на главния нерв и така прикрити се вгризват в тях.

В клубените гъсениците издълбават ходове, като обвивката над мястото на повредата изсъхва, хлътва образува се извит жлеб с оловно сив цвят изпълнен с кафяви извержения смесени с дребни частици от нагризаните картофи.

При силно нападение един клубен може да има много ходове.

Борба с неприятеля:

  • Засаждане само на здрави картофи. Ако има опасност от зараза, клубените се засаждат по възможност на дълбочина 18-20 см.
  • Редовна обработка на почвата.
  • Последното загърляне да се прави с повече пръст.
  • Навременно прибиране на реколтата - картофите се изваждат преди стъблата да са изсъхнали и др.
  • За борба могат да се използват разрешени продукти за растителна защита..