Когато включвате иглолистни растения в ландшафтния дизайн, трябва да спазвате някои правила:

  • Най-високите екземпляри трябва да са засадени на заден план;
  • иглолистна композиция от различни растения не трябва да комбинира повече от три форми на короната;
  • симетрията и прецизните геометрични форми са неподходящи при създаването на вечнозелена група с отворен план;
  • строгият състав на партера трябва да бъде симетричен и изисква постоянни грижи и подстригвания;
  • ансамбълът от иглолистни растения не се нуждае от пъстрота;
  • необходими са акценти;
  • зоната за гледане трябва да бъде на разстояние, равно на удвоената дължина на композицията;
  • грешните зелени съседи могат да анулират усилията на градинаря.

Някои от тези правила изискват детайлен подход и конкретика. Ако първият постулат е прост и разбираем, тогава въпросът за формите може да се обясни със структурата на човешкото око. Изобилието от форми, както и цветове, създава усещане за безпокойство.

Композиция от три цвята или две или три контрастни форми изглежда много по-приятна и холистична. Пирамидалната туя Брабант в ландшафтния дизайн на групата е най-добре да бъде поставена на заден план. Нейната строгост се подчертава от сферичните форми на кипарисите, а на преден план целият ансамбъл се успокоява от пълзяща хвойна или почвопокривни широколистни растения.

Дори ако територията, предназначена за иглолистни дървета, е доста обширна, по-добре се възприема ритмичното редуване на едни и същи растения, отколкото набор от различни сортове и цветове.

Акцент в началото

За да предотвратите окото да блуждае над композицията, началото на съзерцанието трябва да започне с акцент, който може да създаде дърво или храст с необичайна форма или цвят, малко по-различен от всички останали. Отправна точка за гледката е малка градинка с пирен, която прекрасно се съчетава с иглолистните дървета.

Камък с необичайна форма, заровен в хвойната, или интересен дизайн на градински фенер също привличат окото и помагат да се възприеме цялата композиция и всяко растение поотделно.

Комбинацията от размери

на иглолистни растения в група трябва да бъде хармонична. Висок смърч се възприема на голямо разстояние, докато малка сферична туя е интересна отблизо.

За доброто развитие на иглолистните растения е необходимо да се вземе предвид влиянието, което растенията имат едно върху друго. Близостта на смърч и туя ще потисне и двете растения. Красив екземпляр от лиственица няма да търпи никого до себе си. Този индивидуалист обича да расте сам, също като брезата.

В РАЗЛИЧНИ РОЛИ

Много градинари дават предпочитание на иглолистни дървета, когато декорират градината, защото тези растения могат да играят различни роли: Жив плет; соло партия; миксбордер; алпийски хълм или алпинеум; ансамбъл; контейнерна градина.

Живият плет

от вечнозелени растения може да бъде функционален или естетичен. Ако трябва да отделите място за почивка от любопитни очи, колонните хвойни или туи ще се справят много добре с тази роля. Засадени плътно една до друга, те ще създадат красива и непроницаема стена, която ще изглежда органично в зелената маса на градината.

  • Джуджешката хвойна или кипарис ще направят отлична ограда за детска площадка или цветна леха, която няма да блокира гледката, но ще създаде красива рамка.
  • Като соло изпълнител се използват иглолистни дървета или храсти с интересна форма на короната, цвят на иглите или екзотичен вид плодове. И е по-добре да комбинирате всичко наведнъж, за да направите солиста декоративен през цялата година. Фонът може да бъде морава, чакъл или декоративни дървени стърготини.

Миксбордер

Композиция „микс" от растения по пътека или ограда, образува един вид граница и всичко това заедно се нарича миксбордер. Този елемент е много популярен сред градинарите. Може да бъде украсен с иглолистни дървета или комбинация от иглолистни дървета с цветя и почвопокривни растения. По-добре е да украсите миксбордера близо до пътеката с джуджета и полу-джуджета, така че окото да обхваща цялата група растения наведнъж.

Алпийски хълмове или алпинеуми

Създаването на алпинеум, който естествено да се вписва в пейзажа на обекта, не е лесна задача, но е напълно осъществимо. Много по-лесно е да създадете алпинеум сами - просто комбинация от растения и камъни. За този елемент от ландшафта не е необходимо да изграждате планини, а са нужни само красив камък и вечнозелени растения, правилно подбрани за него. Например клекът ще се чувства като у дома си в ландшафтния дизайн, ако е заобиколен от няколко камъка с интересни форми или цветове. Между камъни и иглолистни дървета се засаждат почвопокривни цветя или пълзящи хвойни. В този случай растенията и камъните, разположени върху камъчета, изглеждат по-естествени.

Композициите

от иглолистни растения са най-простото и красиво решение за съживяване на морава или вътрешен двор.

Иглолистните дървета могат да се комбинират с широколистни растения, подходящи за условия на отглеждане. Непретенциозната и красива смрадлика (Rhus typhina) с перцовидните си листа ще изглежда страхотно през лятото на фона на строги смърчови дървета, а през есента нейните алени цветове на спокоен зелен фон ще привличат окото.
В груповите композиции основна роля играят контрастите на формата и играта на цветовете. Колоновидните туи с яркозелени игли се съчетават идеално със златисти топки от туя, а пълзящата хвойна с наситен зелен цвят допълва тази композиция, разпръсната върху моравата.

В контейнери

Има иглолистни растения, които градинарят наистина би искал да види в своето зелено царство. Но не всички иглолистни дървета понасят студове и ниски температури. В този случай контейнерните форми на иглолистни дървета идват на помощ. Можете да украсите с тях своя вътрешен двор или да ги добавите към вече готова композиция в градината. Контейнерната форма на растенията ви позволява да комбинирате неподходящото. В тази форма например мечтата за дует от рози и смърч е напълно осъществима.