Започва подготовката за разсадите – семена, почвена смес, съдове

Почистване и подготовка

  • Продължава почистването на зеленчуковите лехи. Следва торене и обработка на почвата.
  • Подготвят се лехите за ранните пролетни зеленчуци за следващия сезон.
  • Парниците и оранжериите се почистват от растителните остатъци и се обеззаразяват.
  • Преди да са настъпили трайните студове се осигурява почва за разсадите, които ще се отглеждат вкъщи. Почвата се пресява, обеззаразява се и се прибира в сухо и проветриво помещение.
  • Направете списък за културите, които смятате да отглеждате следващия сезон, както и какви семена ще са ви необходими.

В хранилището

  • Оставените за съхранение зеленчуци се проверяват. Намерят ли се загниващи, те се отстраняват.
  • Ако почвата, в която се съхраняват кореноплодните зеленчуци, е позасъхнала, трябва да се навлажни.
  • Посевният материал от картофи, за да са запази чак до пролетта, трябва да се съхранява при подходящи условия.

Сеитби и грижи за презимуващите видове

  • В по-топлите райони може да се засява грах и бакла.
  • Марулите и салатите, които ще зимуват на открито, трябва плитко да се окопаят. Все още има градинари, особено в най-топлите райони на страната, които разсаждат листните видове. Напомняме им обаче, че до настъпване на трайните студове, растенията трябва добре да са се прихванали, за да не измръзнат.

Ако искате част от растенията да станат по-рано, трябва да ги покриете с полиетилен. Може да ги засадите и в минипарник.

Беритби

  • Прибират се кореноплодните зеленчуци. Те не бива да остават повече в почвата, тъй като повърхностният слой е доста студен, може да започне и да замръзва. Съответно кореноплодите - също измръзват.
  • Празът също се прибира, като се подготвя за зимуване в градината или в хранилище.
  • Прибират се и зелевите видове. Например карфиолът за разлика от обикновеното зеле не понася студовете. Всъщност видът издържа на тях, но ниските температури се отразяват неблагоприятно върху главите. Карфиолът придобива жълтеникав оттенък и се влошава не само външния му вид, но и вкусовите му качества.

Ако растенията все още се развиват, вечер главата може да се завие с листата и да се завърже или лехата да се покрие с полиетилен.

Броколите, друг вид зелев зеленчук, пък трябва да се проверява редовно. Ако се пропусне точният момент, цветчетата ще цъфнат. А така зеленчукът губи характерния си вкус и има по-непривлекателен вид.

Време е и за главестото зеле, въпреки че в по-южните райони може и да постои още малко в градината. Не забравяйте да почистите и растителните остатъци от него, тъй като в тях се навират опасни зарази.

Съвет: Ако зелето е все още в градината и настъпи силно застудяване, изчакайте със прибирането. Препоръчително е зелките да се размразят на място.

Затова при прогноза за трайно застудяване, изрежете зелките и ги внесете в хладно помещение с ниски положителни температури.