Не всички градинари вярват в силата на народните средства. Но в силата на чесъна никой не бива да се съмнява, защото той е доказал своите дезинфекциращи и противогъбични свойства. Освен това е достъпен, расте в почти всяка област и е безопасен за здравето.

Чесънът в градината най-често се използва под формата на инфузии. Също така популярна е отварата от люспи на чесън, която се приготвя на водна баня. Готовите разтвори са удобни за пръскане и поливане. За приготвянето могат да се използват както цели скилидки, така и дръжки.

По принцип чесънът се използва срещу вредители, които унищожават разсада и младите растения, унищожават плодове. Насекомите и техните ларви, дребни бозайници и дори някои птици ще останат неприятно изненадани, ако се „въоръжите“ с чесън и приготвите репелент. Особено ефективно е да използвате разтвора като превантивна мярка.
Нека да разгледаме по-отблизо как да използваме чесън в градината.

1. Срещу насекомите и техните ларви, които провалят реколтата 

Чесънът е чудесна алтернатива на скъпите химикали. Той е напълно естествен, така че можете спокойно да го използвате в лехите на вилата. Острата миризма на чесън отблъсква много вредители в двора и зеленчуковата градина, сред които листни въшки, паякообразен акар, трипс, ларви на някои риби, кръстоцветна бълха, колорадски бръмбар, морковена муха, троскот, мравки и др.

Ефективността на продукта зависи от начина на неговото приготвяне и употреба. Ето няколко варианта за приготвяне и прилагане на запарка от чесън.

* За паякообразни акари и трипси: Накиснете 1 кг глухарчета в кофа с вода, след 2 дни добавете 4-5 нарязани глави чесън. Готовият разтвор трябва да престои известно време. Прецедете и използвайте за пръскане на засегнатите растения.

* Срешу колорадски бръмбар: Смелете 6 глави чесън и 1,5 кг от билката чистотел (змийско мляко). Залива се с гореща вода, така че да покрие растенията и се оставя за 5-6 дни. Прецедете и напръскайте всички храсти и земята под тях. 1 литър разтвор е достатъчен за 1 кв. м.

* Срещу кръстоцветна бълха: Залейте дървесна пепел с 10 литра вода за една нощ, след това добавете към нея 1 чаша настърган чесън и една четвърт барче катранен сапун. С получения разтвор се третират репички, зеле и други кръстоцветни култури на всеки 2-3 дни. За профилактика – веднъж седмично.

* Срещу дългоносици: Нарежете пелин на ситно и напълнете със зелената маса една четвърт от 10-литрова кофа, залейте с топла вода и оставете за три дни. Добавете 300 г наситнен чесън и оставете да престои още половин час. Прецедете и с приготвения разтвор се пръскат градински ягоди, овощни дървета и храсти на всеки 4-5 дни. За да се предотврати снасянето на ларви от насекоми, трябва да се направят поне три пръскания.

За да запазите разтвора върху листата, можете да добавите към него 1-2 суп. лъж. течен или настърган твърд сапун. Обработката се прави само вечер.
Остатъците от пелина и чесъна от приготвяната инфузии могат да са полезни за борба с мравките. Разпръснете зелената маса в основата на дърветата и храстите. Ако видите мравуняк, поставете малко върху него. След известно време насекомите ще си тръгнат.

2. Срещу къртици и мишки 

Дворът е осеян с проходи от къртици и мишки атакуват реколтата? Какво да правим? Използвайте скилидки чесън! Поставете ги в къртичините и по проходите - миризмата ще отблъсне животните и те ще избягват парцела ви. Този метод може не винаги да е ефективен, защото, на първо място, се нуждаете от доста голямо количество чесън. Освен това, трябва да откриете всички ходове на гризачите. Но от друга страна пък, ще сте сигурни, че в градината няма опасни отрови или капани.

Котките също не харесват миризмата на чесън, така че ако лехите ви са разровени от мъркащи пакостници, засадете по края от ароматните растения.

3. За плашене на птици 

Ако косове и други хвъркати лакомници са нападнали овошната ви градина, опитайте да напръскате дръвчетата с извлек от чесън и лют пипер. Обърнете специално внимание на върховете на овошките. Острата миризма ще прогони птиците и ще се радвате на богата реколта.

След дъжд обработката на дърветата трябва да се повтори, тъй като чесновата тинктура ще бъде отмита.
Можете да опитате по-дългосрочен метод - закачете мрежички със скилидки чесън вътре в короната.

4. За борба с гъбични заболявания по растенията   

Дали ще можете да се справите с гъбични заболявания по растенията с помощта на чесън? Антисептичният му ефект потиска активността на патогените и укрепва имунитета на зелените култури. Най-добре е превантивно да третирате с чесновия извлек. Ако болестта вече е налице, няма как да минете без химични препарати.

  • Тинктурата от чесън е особено ефективна за предотвратяване на сечене при разсада. За да приготвите препарата пасирайте голяма глава чесън, заедно с люспите, и я залейте с 1 литър вряла вода. Изчакайте да изстине и прецедете. Пръскайте разсада с получената инфузия всяка седмица.
  • За профилактика на брашнеста мана и други гъбични заболявания опитайте да използвате концентрирана тинктура на чесън. Приготвя се така: 500 г чесън се прекарва през месомелачка, залива се с 5 литра топла вода в тенджера. След час водата се излива в отделен съд и „джибрите“ отново се заливат с 1 литър чиста вода. Един час по-късно двата разтвора се смесват и се добавят още 4 литра вода. За да пръскате растенията, трябва да вземете 1,5 чаши от готовата инфузия и да я разредите в 10 литра вода.
  • За борба с фитофторозата използвайте следната рецепта: накълцайте 200 г чесън, добавете по 1 суп. лъж. горчица на прах и смлян червен пипер и залейте с 2 литра вода. Разбъркайте и оставете за една нощ. След прецеждане се добавят 8-9 литра чиста вода. Пръскайте доматите на всеки 10 дни, а картофите - веднъж на две седмици.

5. За по-добри добиви в градината 

Съседството с чесън в градината може да увеличи при много култури устойчивостта към болести и да повиши добивите. До лютия зеленчук доматите, чушките и патладжаните се чувстват страхотно.

Морковите, защитени с чесън, ще бъдат устойчиви на морковена муха и въшки. Градинските ягоди също реагират добре на компанията на това растение. Така те са по-рядко нападани от вредители, а реколтата е богата и здрава.

Разсад от чесън можете да засадите до пикантни култури и салати. Ако засадите ароматната подправка до копър, магданоз, целина, рукола, мента, спанак, те със сигурност ще го оценят. На ползотворно съжителство с чесън се радват и някои плодови храсти. Храстите от малина, касис, цариградско грозде ще страдат по-малко от листни въшки и мравки.

6. За здравето на цветята 

Розите ще харесат, ако ги поръсите със запарка от чесън. Листните въшки и паякообразните акари не харесват силна миризма и ще избягат от китките ви.
За да се отървете от листните въшки можете да използвате следната рецепта: Скилидките се смилат на каша и се заливат с топла вода (200 г на 1 литър вода). За около 5 дни се оставят да престоят на топло, като от време на време се разклащат. Колониите на листните въшки се пръскат обилно с разтвор от 100 мл инфузия, смесена с 5 литра вода.

Ако засадите до чесъна луковични цветя - гладиоли, нарциси, лалета, зюмбюли - те ще се развият и ще цъфтят добре.

7. Скилидки и тинктура от чесън – 

за какво още могат да се използват?

  •  С помощта на чесън можете да разрешите и други важни проблеми в градината. Например, всеки знае, че сокът и обвивката на това растение са доста лепкави. Можете да опитате да използвате тази функция на чесъна за ремонт, например за запечатване на малки пукнатини в стъклената оранжерия. Изстискайте сока от скилидката с преса и внимателно нанесете върху повредената повърхност. Избършете излишното с кърпичка.
  •  Забила ви се е треска в пръста, докато работите в градината? Няма проблем! Срежете една скилидка или я накълцайте на ситно, наложете с нея болното място и я завийте с пластир. След известно време треската ще излезе сама.