5 рецепти за сосове и сладка

Сезонът на съблазнителните сочни къпини продължава от началото на август до края на септември, като понякога обхваща дори октомври. Плодовете от един храст, узряват постепенно и могат да ви осигурят реколта за няколко седмици. И ако не сте успели да подминете щанда в магазина или на пазара и сте купили килограм или два от вкусния плод, нашите рецепти за консервиране на къпини за зимата ще ви бъдат полезни.

Подготовката за зимата не винаги е дълъг процес с много сложни стъпки. Използвайте нашите лесни рецепти за различни видове консерви и се забавлявайте през студения сезон.

Пюре със захар 

Пресните къпини не могат да се ядат в количества, колкото малините или боровинките. Леко стипчиви и възкисели, тези плодове са по-подходящи за украса на десерти и приготвяне на различни домашни сосове. Едиа от най-простите рецепти е на къпини, поръсени със захар. Съхраняват се в хладилник. Захарта се разтваря постепенно и се превръща в гъст сироп. Ако искате да получите сос с по-малка гъстота и не чак толкова сладък, просто намалете намалете количеството захар.

Продукти: 1 кг къпина, 1 кг захар.

Приготвяне: Смесете плодовете и захарта в голяма купа (запазете малко количество за последната стъпка). Пасирайте къпините с потапящ се блендер. Разсипете пюрето в буркани, добавете целите плодчета и поръсете отгоре със захар. Така ще предотвратите развитието на мухъл. Затворете капачките плътно и поставете в хладилника.

Сос за сирене и месо 

Не е задължително заготовките от къпини да са сладки! Предлагаме необичайна рецепта за богат пикантен сос с джинджифил и подправки. Ако го добавите към меко сирене с бяла плесен, или ястия от телешко, свинско и агнешко месо, деликатесът е гарантиран. Сосът може да се използва като дресинг за салата, като се смеси със зехтин. Разширете границите на обичайните си вкусове и експериментирайте.

Продукти: 1 кг къпина, 40 мл вода, 40 г чесън, ½ люта чушка, 1 суп. лъж. захар, 1 ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. сушен джинджифил, по няколко стръка мента, кориандър, естрагон и босилек.

Приготвяне: Измийте плодовете, почистете дръжките и прехвърлете в дълбока тенджера. Залейте с вода. Накъсайте листата на зелените подправки и ги нарежете. Оставете настрана - ще ви трябват малко по-късно. Дръжките и клонките завържете на китка, те също ще ви бъдат полезни.

Поставете тенджерата с плодове на печката и изчакайте съдържанието да заври. Варете 2 минути. С помощта на блендер пасирайте зелените листа, чесъна и лютата чушка. Сварените плодове претрийте през сито, а останалата в ситото смес изстискайте през няколко слоя марля. Тя също съдържа голямо количество сок. Добавете стръковете на ароматните билки към получения сок, поставете на котлона и гответе 10 минути, след което отстранете стъблата. Прибавете към соса пасираните билки, черен пипер, чесън, джинджифил, сол и захар и варете още 5 минути.

Опитайте соса и добавете още сол или захар на вкус.

Сипете къпиновия сос в бутилки, затворете и приберете за зимата. Сега, към домашно приготвеното ястие, можете да сервирате оригинален сос.

Желе без варене 

Много домакини обичат рецепти с къпини без варене. Смята се, че по този начин се съхраняват повече витамини. Трябва обаче да се помни, че тези заготовки се нуждаят от консервант. В случая това е захар. За да може желето от къпини да се съхранява дълго време, захарта трябва да надвишава количеството на плодовете 1,5 пъти. Желето от къпини е подходящо за всички домашно приготвени сладкиши: палачинки, чийзкейкове, мързеливи кнедли.

Продукти: 1 кг къпина, 1,5 кг захар.

Приготвяне: Почистете плодовете и ги поставете в дълбок съд. Залейте с гореща вода и оставете за 2 минути. Отцедете плодовете в гевгир и върнете в съда. Пасирайте къпините с потопяем блендер, като постепенно добавяте захарта. Прекарайте полученото пюре през сито, като си помагате да избутате месестата част с черпак или силиконова шпатула. Не изхвърляйте плодовата маса, от нея можете да приготвите пай или сладкиш.

Сипете прецеденото пюре в буркани и затворете. Къпините съдържат много естествен пектин и не е необходим допълнителен сгъстител.

По-добре е желето от къпини да се съхранява без варене в хладилника. Една проста рецепта, полезна за тези, които нямат време - само 15 минути - и желето е готово!

Къпини в собствен сок 

Тази рецепта е с ниско съдържание на захар. Къпините в собствен сок са подходящи за сиропиране на блатове, могат да се добавят към студени и топли напитки. За да запазите заготовката за зимата, ще трябва да стерилизирате отново бурканите.

Продукти: 500 г къпина, 250 г захар.

Приготвяне: Измийте плодовете в течаща вода и леко подсушете. Прехвърлеге ги в дълбока купа и поръсете със захар. Разклатете добре и оставете за 6 часа на хладно място, покрити с кърпа.

Бурканите и капаците се измиват старателно (за посоченото количество ще ви трябват 2 буркана от 0,5 л), стерилизират се на пара и капаците се кипват. Разпределете къпините в бурканите, покрийте с капачки, но не ги завивайте. Поставете кърпа на дъното на голяма тенджера и наредете бурканите върху нея. Сипете в тенджерата вода със стайна температура, до гърлото на бурканите. Включете котлона на средна степен и стерилизирайте 15 минути след завиране на водата.

Внимателно извадете бурканите, завийте добре капачките и обърнете бурканите с капачките надолу. Тъй като са горещи ги поставете върху кърпа. Изчакайте, докато изстинат напълно.

Сладко с касис 

Ако опитате това сладко, ще усетите богатството от вкусове на тези горски плодове. Съветваме ви да добавите малко босилек, неговият аромат ще подчертае леко киселата жилка на плодовете.

Продукти: 800 г къпини, 1 кг червено френско грозде, 1 кг захар, няколко листа босилек.

Приготвяне: Измийте касиса и го почистете от клонките и листата. Намачкайте го. Сложете на котлона и изчакайте да заври, добавете босилека и гответе 3 минути, като продължавате да разбърквате.

Дръпнете от огъня и когато сместа леко се охлади я прекарайте през сито или изстискайте сока през тензух.

Сега е време да се заемете с къпините: ако плодовете са големи, нарежете ги наполовина.

Сипете захарта в сока от касис в съотношение 1:1, поставете на огън и оставете да заври. Разбъркайте, за да се разтвори захарта. Изсипете сока върху къпините и оставете за 6-8 часа. След като изтече времето, поставете сместа на котлона, изчакайте да заври и гответе 5 минути.

Разсипете сладкото в буркани.